Przemysł napojowy
-
30.06.2023
Rossmann wycofuje produkt Lemoniada Porzeczkowa marki Ogródek Dziadunia
Decyzję podjęto w związku z "podejrzeniem wystąpienia odłamków szkła".
-
15.05.2023
Jakość handlowa kawy, herbaty i herbatek oraz znakowanie ciast i wyrobów ciastkarskich w 2022 r.
IJHARS sprawdziła jakość handlową kawy, herbaty i herbatek (owocowych, ziołowych i owocowo-ziołowych) oraz oznakowanie ciast i wyrobów ciastkarskich.
-
27.04.2023
Najnowsze miesięczne sprawozdanie KE pokazuje, że w 2022 r. handel rolno-spożywczy UE miał się dobrze pomimo wyzwań
Komisja opublikowała najnowsze miesięczne sprawozdanie dotyczące handlu rolno-spożywczego, z którego wynika, że w 2022 r. unijny handel rolno-spożywczy wyniósł 401,5 mld euro, a dodatnie saldo handlowe wyniosło 58 mld euro.
-
17.04.2023
Ryzyko przedostania się do napoju fragmentów plastiku
Firma Refresco poinformowała GIS o prewencyjnym, dobrowolnym wycofaniu z obrotu i od konsumentów wskazanych partii napojów, ze względu na ryzyko przedostania się do produktu drobnych fragmentów plastiku.
-
31.03.2023
Piwo z puszki czy z butelki, które smakuje lepiej?
Browary używają do dystrybucji produktów zarówno aluminiowych puszek, jak i szklanych butelek. Wyniki badań pokazują, że rodzaj opakowania znacząco wpływa na metabolity piwa, a tym samym na jego stabilność.
-
17.03.2023
Raport KE dot. rynku napojów o niskiej zawartości alkoholu/bezalkoholowych
Celem raportu jest przedstawienie obrazu aktualnej sytuacji rynkowej i prawnej napojów (Low i No-alcohol – LNA), a także prognoza przyszłych trendów w zakresie ich produkcji i konsumpcji.
-
07.03.2023
Nadzór nad rynkiem chmielu w 2022 r.
Zadania realizowane przez Inspekcję JHARS mają zapewniać, że wprowadzany do obrotu chmiel i produkty chmielowe zostały poddane procesowi certyfikacji i spełniają minimalne wymagania jakościowe określone w przepisach.
-
06.03.2023
Nadzór nad rynkiem wina w 2022 r.
W ramach nadzoru nad rynkiem wina Inspekcja JHARS przeprowadza kontrole w podmiotach produkujących wino z winogron pochodzących z upraw winorośli położonych na terenie Polski.
-
24.02.2023
Panel obywatelski przedstawia 23 zalecenia mające na celu przyspieszenie ograniczania marnotrawienia żywności w UE
W dniach 10, 11 i 12 lutego Komisja zorganizowała w Brukseli sesję zamykającą pierwszy europejski panel obywatelski, podczas którego obywatele mogli wyrazić swoją opinię na temat zintensyfikowania działań na rzecz ograniczenia marnotrawienia żywności w UE. J
-
13.01.2023
Jakość handlowa piwa w 2022 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej piwa, którą objęto 93 podmioty (50 sklepów i 43 producentów).
-
10.01.2023
KUPS: Nowy podatek cukrowy zagrozi sadownikom – będziemy płacić za cukier z owoców. Czekają nas kolejne podwyżki?!
Konferencja uzgodnieniowa nie przyniosła korzystnych rozstrzygnięć dla sadowników. Ministerstwo Zdrowia wraz z resortem finansów nie zrezygnowali ze szkodliwych planów opodatkowania opłatą cukrową wartościowych produktów bez dodanego cukru, w tym m.in. nektarów, soków wzbogaconych witaminami i napojów z co najmniej 20% zawartością soku z owoców czy warzyw, pomimo przychylnej sadownikom opinii Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
-
04.01.2023
Obecność ciał obcych w partii herbatki owocowej z ekstraktem z owoców, 200 g
W wyniku działań PIS w związku ze skargą konsumenta potwierdzono obecność ciał obcych w produkcie. Produkt jest przeznaczony do spożycia przez niemowlęta i dzieci powyżej 8 miesiąca życia. Spożycie produktu przez najmłodszych konsumentów może wiązać się z ryzykiem zdrowotnym.
-
27.12.2022
Organizacja SAFE opublikowała raport dotyczący polityki w zakresie darowizn żywności
W związku z potrzebą ograniczenia marnotrawstwa żywności i pomocy najbardziej potrzebującym grupom społecznym, pojawia się coraz więcej zarówno działań politycznych, jak i prywatnych inicjatywy dotyczące darowizn żywności. Jednak kilka kwestii zniechęca do stosowania tych praktyk. Organizacja SAFE (Safe Food Advocacy Europe) wzywa do wprowadzenia wspólnych zasad i zachęt w zakresie darowizn żywności.
-
08.12.2022
Światowa produkcja wina spadnie w tym roku o 1%
Mimo susz i fal gorąca, które dotknęły wiele krajów wytwarzających wino, światowa produkcja tego napoju zmniejszy się w tym roku jedynie o ok. 1%. Takie wnioski płyną z opublikowanego niedawno raportu Międzynarodowej Organizacja Winorośli i Wina (OIV), której eksperci prognozują również, że tegoroczne wina będą charakteryzowały się dobrą jakością.
-
05.12.2022
KPO: będzie zmiana zasad naboru dla plantatorów chmielu
Zakończyła się nabór wniosków o objęcie wsparciem inwestycji na wymianę słupów nośnych impregnowanych kreozotem na plantacjach chmielu. Do czasu ponownego uruchomienia naboru wniosków (na początku 2023 r.) nastąpią przegląd i zmiana dotychczasowych zasad wsparcia.
-
28.11.2022
Siarczyny - obawy o bezpieczeństwo konsumentów, ale brak danych
Spożycie siarczynów w diecie może stanowić zagrożenie dla bezpieczeństwa konsumentów środków spożywczych zawierających te dodatki, podsumowali eksperci EFSA w zaktualizowanej ocenie dwutlenku siarki (E220) i siarczynów (E221-228).
-
14.11.2022
Produkcja fermentowanych napojów winiarskich oraz ich klasyfikacja i znakowanie - nowe przepisy
Na podstawie przepisów ustawy o wyrobach winiarskich wydano rozporządzenie ws. szczegółowego sposobu wyrobu fermentowanych napojów winiarskich, rodzajów tych napojów, ich dodatkowego znakowania oraz szczegółowych wymagań, które powinny spełniać te napoje
-
07.11.2022
Komisja zatwierdza "Oktoberfestbier" jako nowe chronione oznaczenie geograficzne Niemiec
Komisja zatwierdziła nowe chronione oznaczenie geograficzne (PGI) Niemiec: "Oktoberfestbier". Proces produkcji piwa, który odbywa się w mieście Monachium, rozpoczyna się od mielenia słodu i maceracji, a kończy po okresie przechowywania trwającym od około czterech do jedenastu tygodni, podczas którego młode piwo jest naturalnie wzbogacane dwutlenkiem węgla i dojrzewa aż do uzyskania ostatecznego smaku.
-
27.10.2022
Opłata za dodatek kofeiny – ważny wyrok WSA
Opublikowano uzasadnienie do wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Gliwicach (I SA/Gl 1312/21) w sprawie ustalania opłaty za dodatek kofeiny do napoju
-
23.10.2022
Wycofanie partii napoju izotonicznego marki APTONIA ze względu możliwe zmiany smaku i zapachu
GIS został poinformowany przez firmę Decathlon sp. z o.o. o prowadzonym wycofaniu partii napojów izotonicznych marki APTONIA ze względu na możliwe zmiany smaku i zapachu.
-
21.10.2022
Etykietowanie napojów spirytusowych – jak to robić dobrze i na czym polega? - Abstrakt artykułu
Oprócz napojów winiarskich i piwa na rynku mamy szeroką gamę innych napojów alkoholowych, które są dostępne dla konsumentów. Prawodawca bardzo dba o to, aby zabezpieczyć konsumenta pod każdym kątem i ściśle reguluje kwestie związane z napojami spirytusowymi.
Nasi partnerzy