Przemysł napojowy
-
01.03.2022
Wycofanie określonych partii herbatki dla odchudzających się ze względu na zastosowanie składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu
GIS został poinformowany o prowadzonym przez firmę Synoptis Pharma Sp. z o.o. wycofaniu herbatki dla odchudzających się APTEO ze względu na wykrycie w surowcu do jej produkcji tlenku etylenu.
-
17.02.2022
Santander AGROskop styczeń 2022: Kwestie horyzontalne
W grudniu ceny żywności na świecie lekko obniżyły się w relacji do listopada. Wskaźnik cen żywności FAO wyniósł 133,7 pkt, co oznacza spadek o 1,2 pkt m/m. Spadek notowań to efekt osłabienia cen czterech, z pięciu, surowców, będących podstawą do wyliczania wskaźnika: zbóż, mięsa, olejów roślinnych i cukru. Wzrost odnotowano w przypadku produktów mlecznych. Pomimo obserwowanego osłabienia, światowe ceny surowców rolnych pozostały na historycznie wysokich poziomach.
-
11.02.2022
Jakość handlowa napojów
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową soków i nektarów, napojów bezalkoholowych oraz piwa. Kontrolą objęto łącznie 408 podmiotów (142 lokale gastronomiczne, 141 sklepów i 125 producentów).
-
28.01.2022
Nowa ustawa winiarska - Abstrakt artykułu
7 marca, po wielu miesiącach oczekiwań, wejdzie w życie opracowywana i zapowiadana od dłuższego czasu a ostatecznie uchwalona 2 grudnia 2021 roku, ustawa o wyrobach winiarskich (Dz.U. 2022 poz. 24). Zastąpi ona dotychczasową ustawę z 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina.
-
24.01.2022
Cztery technologie produkcji glikozydów stewiolowych zatwierdzone przez Codex Alimentarius
Rozszerza to możliwości stosowania stewii i daje elastyczność stosowania stewii z różnych technologii produkcji w zależności od receptur. Napoje nadal są wiodącą kategorią nowych produktów ze stewią, podczas gdy odżywki dla sportowców, suplementy, nabiał, przekąski i słodycze również odnotowują znaczny wzrost. Nowe, pojawiające się kategorie to desery, lody, wyroby piekarnicze i płatki zbożowe.
-
12.01.2022
Wyroby winiarskie - nowa ustawa
Nowe przepisy mają m.in. ujednolicić i uprościć sposób prowadzenia dokumentacji oraz formalności związane z wpisem do rejestru działalności regulowanej, co ma przyczyniać się do polepszenia sytuacji producentów win, a także ułatwić podejmowanie takiej działalności przez nowych producentów.
-
20.12.2021
Innowacyjność i wiedza ekspercka odpowiedzią na potrzeby rynku
Przez ostatnich kilka lat obserwowany jest trend promowania żywności funkcjonalnej, lepszej, bardziej urozmaiconej, o wyższych walorach prozdrowotnych. Popyt na takie towary rośnie, a podaż musi za nim nadążać. Przemysł przetwórczy ma od teraz sprzymierzeńca – w Skierniewicach powstał obiekt Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych (CPPO). Będzie on jednocześnie służył naukowcom i przedsiębiorcom w tworzeniu oryginalnych i odpowiadających najnowszym żywieniowym trendom produktów na bazie owoców i warzyw.
-
17.12.2021
Ceny soku pomarańczowego będą wyższe
Od lat obserwujemy spadek produkcji soku pomarańczowego na świecie. W sezonie 2020/2021 wyprodukowano 1,7 miliona ton soku pomarańczowego, co oznacza 3% spadek na przestrzeni 10 lat. Spada również jego konsumpcja, szczególnie w USA i Unii Europejskiej.
-
13.12.2021
Receptury – poznaj zalety oprogramowania do zarządzania centralnym punktem w procesie produkcji żywności
Czy to przemysł mięsny czy napojów albo przemysł cukierniczy, receptura to centralny punkt w procesie produkcji żywności. Wszyscy wiemy, że nawet najmniejsze modyfikacje kompozycji składników mogą mieć ogromny wpływ na smak, jakość i marże.'
-
10.12.2021
Czy w Polsce powstaną sady sokowe?
Produkcja jabłek w Polsce w prawie 100% ukierunkowana jest na produkcję jabłek deserowych, tymczasem co najmniej 60% jej całości trafia do przetwórstwa (soki NFC, zagęszczone soki i inne). Niedopasowanie odmian i technologii produkcji jabłek w Polsce do potrzeb rynku rodzi szereg problemów zarówno dla producentów, przetwórców, jak i handlowców. Czy rozwiązaniem będą sady sokowe?
-
01.12.2021
Cel: Zero wypadków dzięki kolorowym kłódkom LOTO (praktyczny przykład)
Duży przetwórca żywności musi odłączyć zasilanie i zabezpieczyć wszystkie źródła energii maszyn, aby bezpiecznie serwisować urządzenia. Firma wymaga jasnych wskaźników wizualnych, aby szybko zidentyfikować, które z wyspecjalizowanych zespołów zneutralizowały określone źródła energii. W poszukiwaniu odpowiedniego rozwiązania zwróciła się do firmy Brady, światowej sławy specjalisty ds. bezpieczeństwa pracy.
-
11.11.2021
Czy rok 2022 przyniesie dalszy wzrost cen żywności?
Na obecną, najwyższą od 20 lat inflację w Polsce wpływ ma m.in. wzrost cen żywności. Najbardziej, bo o ponad 17% rok do roku, wzrosły ceny mięsa drobiowego, a także olejów roślinnych, napojów bezalkoholowych i pieczywa. Czy i jak długo ceny będą rosnąć dalej? Sytuację dużego wzrostu cen surowców rolnych i produktów spożywczych komentuje Jakub Czugała, Analityk Sektora Food&Agri BNP Paribas Bank Polska S.A.
-
05.11.2021
Ważne informacje dla podmiotów dotyczące nowych zasad eksportu naturalnych wód mineralnych do Wielkiej Brytanii
Od dnia 1 stycznia 2021 r. obowiązują nowe zasady relacji pomiędzy EU – Wielką Brytanią. W odniesieniu do Wielkiej Brytanii przestało obowiązywać prawo unijne, w tym przepisy dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/54/WE z dnia 18 czerwca 2009 r. w sprawie wydobywania i wprowadzania do obrotu naturalnych wód mineralnych (Dz. Urz. UE L 164 z 26.06.2009, str. 45), a zasady wymiany handlowej z są takie jak z innymi krajami trzecimi.
-
02.11.2021
Czy dźwięk otwieranej puszki może być chronionym znakiem towarowym?
Sąd UE oddalił skargę spółki Ardagh Metal Beverage Holdings GmbH & Co. KG na decyzję Urzędu UE ds. Własności intelektualnej, który odmówił zarejestrowania jako chronionego oznaczenia dźwiękowego, dźwięku otwieranej puszki napoju.
-
06.10.2021
Pall October Filterfest – wirtualne wydarzenie już 13 października
Zapraszamy na pierwszy w historii PALL OCTOBER FILTERFEST! Przedstawione zostaną prezentacje o tematyce: Zrównoważona produkcja piwa; Podstawy filtracji, wybór filtra końcowego i zaufanie do inwestycji (Piwo/Wino); Jak filtrować Hard Seltzer, rozwiązania Pall w celu wsparcia procesu; Wydajna filtracja w winnicy; Możliwości filtracji aromatów; Produkcja whisky: Schładzać czy nie schładzać? Serdecznie zapraszamy!
-
27.09.2021
Napoje alkoholowe hard seltzer z dużym potencjałem wzrostu
Amerykańskie badania rynku dowodzą, że napoje typu hard seltzer to jedna z najbardziej rozwijających się kategorii w branży napojów alkoholowych, z ciągle sporym potencjałem wzrostu. Dodatek CBD to najnowszy trend w tym segmencie.
-
20.09.2021
Segment żywności mrożonej na targach Anuga w Kolonii
Moda na świeżość, zdrowie i zrównoważony rozwój sprawia, że produkty mrożone cieszą się coraz większą popularnością wśród konsumentów. W dn. 9-13 X podczas targów Anuga swoją ofertę zaprezentuje ponad 370 producentów z segmentu żywności mrożonej.
-
17.09.2021
Reklama napojów alkoholowych - Abstrakt artykułu
Z uwagi na to, że reklama napojów alkoholowych podlega bardzo wielu szczegółowym ograniczeniom i zakazom zapewnienie zgodności z prawem konkretnej kampanii reklamowej jest niejednokrotnie wyzwaniem dla przedsiębiorców.
-
06.09.2021
KE zatwierdza nowe oznaczenie geograficzne z Węgier - Nagykunsági birspálinka
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie „Nagykunsági birspálinka” z Węgier do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
-
27.08.2021
Ważny wyrok NSA - określenie "samogon"
Naczelny Sąd Administracyjny w Warszawie wydał kontrowersyjne orzeczenie dotyczące możliwości użycia określenia „samogon”.
-
23.08.2021
UE zatwierdza stewię (Reb M) produkowaną w procesie konwersji enzymatycznej
Komisja Europejska zatwierdziła stosowanie enzymatycznie przekształconej cząsteczki stewii Reb M do użytku w UE. Wg badań trend „bez dodatku cukru” rośnie w Europie. W Polsce deklaracje „bez dodatku cukru” podwoiły się od 2016 r., osiągając 9% wprowadzonych produktów na rynek żywności i napojów w 2021 r.
Nasi partnerzy