Indyjskie przyprawy pod ostrzałem: zanieczyszczenie tlenkiem etylenu budzi globalne zaniepokojenie
W tym artykule zgłębiamy źródła kontrowersji, skutki dla globalnego rynku przypraw oraz potencjalny przyszły rozwój w tym sektorze.
W tym artykule zgłębiamy źródła kontrowersji, skutki dla globalnego rynku przypraw oraz potencjalny przyszły rozwój w tym sektorze.
Nowe wymogi dotyczące tych dodatków do żywności zaczną obowiązywać od 16 grudnia 2024 r.
Kazeinian żelaza z mleka został dodany m.in. do wykazu witamin i składników mineralnych, które mogą być stosowane w produkcji suplementów żywnościowych
Wśród zanieczyszczeń, które wciąż nie mają ustawowo określonych najwyższych dopuszczalnych poziomów zawartości w żywności można wymienić m.in. pozostałości węglowodorów olejów mineralnych (MOH)
Nowe badanie naukowe sugeruje, że osoby spożywające nadmierne ilości tłuszczu powinny mieć świadomość, że tego typu dieta wpływa nie tylko na zdrowie metaboliczne i masę ciała, ale może również oddziaływać na mózg.
Odpowiednio zbilansowana dieta to jeden z kluczowych elementów zdrowego trybu życia. Jako społeczeństwo jesteśmy tego faktu coraz bardziej świadomi. Zaczynamy z większą uwagą podchodzić do komponowania codziennego jadłospisu. Z rosnącym zainteresowaniem śledzimy nowinki dietetyczne. Wiemy, że zdrowa dieta może znacznie poprawić jakość życia. Jak jeść, by dobrze funkcjonować? Oto pięć dietetycznych trendów, które warto znać i wdrożyć!
Odroczono m.in. o rok stosowanie niższych najwyższych dopuszczalnych poziomów dla skleroty sporyszu w nieprzetworzonych ziarnach żyta
Nowe badanie opublikowane przez naukowców z Hiszpanii i Stanów Zjednoczonych ujawnia mechanizmy, które stoją za ochronnym działaniem strączków w kontekście cukrzycy typu 2.
BVO jest stosowany jako dodatek do żywności, jednakże najnowsze badania wskazują, że jego stosowanie w żywności nie jest bezpieczne.
Jak wynika z badania przeprowadzonego przez naukowców z Harvard TH Chan School of Public, a opublikowanych w maju br. w The BMJ, wysokie spożycie ultraprzetworzonej żywności, zwłaszcza przetworzonego mięsa, słodkich produktów śniadaniowych oraz napojów zawierających cukier lub sztucznie słodzonych, może zwiększać ryzyko przedwczesnej śmierci.
EFSA zaktualizowała ocenę bezpieczeństwa glutaminazy z niemodyfikowanego genetycznie szczepu Bacillus amyloliquefaciens AE-GT, potwierdzając jej bezpieczne zastosowanie w osiemnastu procesach produkcji żywności.
Nolo czyli No alcohol & low to nowy trend wśród konsumentów głównie młodych z Gen Z i Milenialsów.
Wspólne badanie przeprowadzone przez ekspertów ze Stanów Zjednoczonych i Kanady po raz kolejny dowodzi jak istotne znaczenie dla zdrowia ma włączenie do diety nasion roślin strączkowych.
W dniach 19 i 20 kwietnia odbyło się wydarzenie pt. Jak jeść by zdrowo żyć – czy każda dieta jest dla Ciebie? W poniższym artykule przedstawiamy nagrania z obu dni wydarzenia.
W renomowanym czasopiśmie naukowym „The Lancet” ukazała się niedawno publikacja dotycząca żywności wysokoprzetworzonej pochodzenia roślinnego i jej związku z ryzykiem chorób układu krążenia. Mimo że badanie odbiło się w mediach szerokim echem, okazuje się, że jego wyniki niekoniecznie są poprawnie interpretowane.
Otyłość, przyczyna wielu poważnych chorób, jest jednym z najważniejszych wyzwań zdrowotnych współczesnego świata. Mimo licznych inicjatyw, wskaźniki otyłości wciąż rosną. W Warszawie międzynarodowi eksperci omówili kluczowe czynniki wpływające na pozytywne odżywianie i zgodzili się, że konieczne jest indywidualne podejście do diety i stylu życia.
W obliczu wyzwań związanych z zapewnieniem zrównoważonego i efektywnego dostarczania żywności dla rosnącej populacji światowej, eksploracja nowych źródeł białka stała się nieunikniona. Jednym z takich potencjalnych źródeł są właśnie larwy owadów. W ostatnich latach narasta zainteresowanie tymi organizmami jako alternatywnym źródłem odżywczym dla ludzi oraz zwierząt hodowlanych.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zaktualizował wytyczne dotyczące bezpiecznego spożycia witaminy A i β-karotenu.
EFSA zatwierdza bezpieczeństwo proszku z grzybów zawierającego witaminę D2.
Wraz ze wzrostem zainteresowania tego typu produktami, pojawiają się częste pytania wśród producentów lub dystrybutorów, jak określić pochodzenie tych produktów. Jak dokładnie ustalić, z jakiego kraju pochodzi dany suplement diety?
Portugalia, kierując się potrzebą zapewnienia konsumentom jasnych i precyzyjnych informacji na temat produktów spożywczych, wprowadziła nowe rozporządzenie n.º 162/2024/1 z dnia 11 czerwca 2024 roku.