Składniki Żywności
-
11.10.2024
-
04.10.2024
Algi jako zrównoważona alternatywa dla białka sojowego
Białka algowe oferują zrównoważoną i odżywczą alternatywę dla soi, z porównywalnymi efektami w zakresie metabolizmu i sytości, jak wynika z badań przeprowadzonych przez Singapurski Instytut Innowacji Żywności i Biotechnologii (SIFBI) we współpracy z Nową Zelandią
-
03.10.2024
Oświadczenie dla żywności o wysokiej zawartości białka lub źródła białka
W ostatnim czasie można zaobserwować wzmożone kreowanie zdrowego trybu życia, w tym zdrowego odżywiania. Świadomość konsumentów, na temat właściwości dodatków do żywności, czy właściwych wartości odżywczych stale wzrasta, więc producenci dostosowują się do potrzeb rynkowych
-
27.09.2024
Suplementacja żeń-szeniem może poprawiać regenerację po treningu
Stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej i koreańskiej korzeń żeń-szenia znany jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych i przeciwutleniających. Nowe badanie wskazuje, że może on być szczególnie korzystny w regeneracji mięśni po treningu.
-
26.09.2024
Zmiana wykazu zakazanych oraz podlegających ograniczeniom substancji - projekt rozporządzenia
Projekt nowelizacji dotyczy preparatów na bazie m.in. kruszyny pospolitej, rabarbaru lekarskiego oraz szakłaku amerykańskiego
-
24.09.2024
Rozpuszczalniki ekstrakcyjne - jak je stosować w żywności zgodnie z nowymi przepisami?
25 września 2024 r. wchodzi w życie rozporządzenie określające m.in. wykaz substancji i materiałów dopuszczonych do stosowania w produkcji żywności lub składników żywności; warunki stosowania rozpuszczalników ekstrakcyjnych oraz maksymalne dopuszczalne poziomy ich pozostałości
-
18.09.2024
-
17.09.2024
Nowoczesne podejście do produkcji żywności o specjalnych właściwościach funkcjonalnych przeciwdziałających zmęczeniu
Synergiczne połączenie związków aktywnych pochodzenia mikrobiologicznego, ekstraktów roślinnych i mulit-witamin dla poprawy energii fizycznej i psychicznej.
-
06.09.2024
-
02.09.2024
Jubileusz 20-lecia Krajowej Rady Suplementów i Odżywek
Serdecznie zapraszamy na konferencję z okazji Jubileuszu 20-lecia Krajowej Rady Suplementów i Odżywek (KRSIO), która odbędzie się 17 września 2024 r. w godz. 10:00-16:30 w Airport Hotel Okęcie w Warszawie (sala Concorde).
-
27.08.2024
Fermentowany czerwony ryż - usunięcie z wykazu
Monascus purpureus (fermentowany czerwony ryż) został usunięty z wykazu dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych
-
21.08.2024
Dymy wędzarnicze - zmiana wykazu
Z wykazu dozwolonych produktów początkowych dla środków aromatyzujących dymu wędzarniczego usunięto 10 pozycji
-
15.08.2024
Suplement na bazie inuliny może pomóc w leczeniu alergii pokarmowych
Naukowcy z Uniwersytetu Michigan w Stanach Zjednoczonych stworzyli suplement na bazie inuliny, który może odegrać istotną rolę w leczeniu alergii pokarmowych.
-
13.08.2024
Dlaczego soki skutecznie nawadniają i co na ten temat mówi nauka?
Odpowiednie nawodnienie jest kluczowe dla funkcjonowania organizmu, w tym pracy mózgu, metabolizmu, krążenia i zdrowia skóry. W trakcie upałów lub większej aktywności tracimy płyny i cenne pierwiastki, które musimy regularnie uzupełniać. Czy istnieje sposób, aby jednocześnie uzupełnić płyny i składniki odżywcze? Okazuje się, że tak i to bardzo prosty.
-
12.08.2024
VIII Narodowy Kongres Żywieniowy: Partnerstwo instytucjonalne w trosce o zdrowie dzieci i młodzieży
19 września 2024 roku w Centrum Wodnym SGGW odbędzie się VIII Narodowy Kongres Żywieniowy, organizowany przez Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW oraz Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy. Wydarzenie to, będące kontynuacją prestiżowej serii kongresów, odbędzie się pod hasłem „Partnerstwo instytucjonalne w trosce o zdrowie dzieci i młodzieży” i zgromadzi ekspertów z różnych dziedzin, którzy podzielą się najnowszą wiedzą i wynikami badań.
-
12.08.2024
EFSA aktualizuje normy spożycia witaminy E
EFSA zaktualizowała normy spożycia witaminy E, aby zapewnić bezpieczeństwo zdrowotne i uniknąć ryzyka nadmiernego krwawienia. Poznaj nowe zalecenia i grupy, które powinny zachować ostrożność.
-
07.08.2024
Indyjskie przyprawy pod ostrzałem: zanieczyszczenie tlenkiem etylenu budzi globalne zaniepokojenie
W tym artykule zgłębiamy źródła kontrowersji, skutki dla globalnego rynku przypraw oraz potencjalny przyszły rozwój w tym sektorze.
-
05.08.2024
Kwas winowy, winiany sodu, winiany potasu, winian potasowo-sodowy i winian wapnia - zmiana warunków stosowania
Nowe wymogi dotyczące tych dodatków do żywności zaczną obowiązywać od 16 grudnia 2024 r.
-
29.07.2024
Kazeinian żelaza z mleka - nowe warunki stosowania
Kazeinian żelaza z mleka został dodany m.in. do wykazu witamin i składników mineralnych, które mogą być stosowane w produkcji suplementów żywnościowych
-
26.07.2024
Pełna wersja w Strefie Managera
NDP pozostałości węglowodorów olejów mineralnych (MOH) w środkach spożywczych – aspekty prawne - Abstrakt artykułu
Wśród zanieczyszczeń, które wciąż nie mają ustawowo określonych najwyższych dopuszczalnych poziomów zawartości w żywności można wymienić m.in. pozostałości węglowodorów olejów mineralnych (MOH)
-
26.07.2024
Czy dieta bogata w tłuszcz może sprzyjać zachowaniom lękowym?
Nowe badanie naukowe sugeruje, że osoby spożywające nadmierne ilości tłuszczu powinny mieć świadomość, że tego typu dieta wpływa nie tylko na zdrowie metaboliczne i masę ciała, ale może również oddziaływać na mózg.