Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Komitet Naukowy Nutri-Score wypracował nowe wytyczne w zakresie algorytmu obliczania wyniku dla modelu znakowania przy pomocy sygnalizacji świetlnej
1 lipca został opublikowany wniosek o rejestrację nazwy „”Oktoberfestbier” jako Chronionego Oznaczenia Geograficznego (ChOG) zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
IJHARS sprawdziła prawidłowość wprowadzania do obrotu oraz oznakowania materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością dostępnych na etapie sprzedaży detalicznej, ze szczególnym uwzględnieniem przedmiotów użytku codziennego wykonanych z tworzyw sztucznych.
Wykaz składników jest jednym z kluczowych elementów oznakowania żywności. To właśnie do niego często sięgają konsumenci (a przynajmniej powinni) aby sprawdzić, jakie komponenty kryją się w produkcie i czy wykaz potwierdza cechy środka spożywczego eksponowane zazwyczaj na froncie opakowania (np. brak dodatków, naturalny charakter itp.).
W dokumencie z dnia 1 sierpnia 2022 r. włoski Urząd Ochrony Konkurencji negatywnie ocenił znakowanie żywności przy pomocy systemu Nutri-Score.
W marcu 2022 TSUE wydał wyrok w sprawie C-533/20 dotyczącej deklarowania witamin w żywności wzbogaconej. Jego sentencja zakłada, że...
Kryzys na Ukrainie wpływa na przemysł spożywczy w zakresie dostaw niektórych artykułów spożywczych, a w szczególności oleju słonecznikowego i innych olejów roślinnych oraz surowców i składników do produkcji niektórych artykułów spożywczych.
Cukier krzepi! Takie hasło zachęcało do zakupu cukru przed laty. Zgodnie z aktualnymi zaleceniami żywieniowymi jego spożycie należy ograniczać. Słodki smak jest jednak bardzo pożądany, stąd cukier zastępuje się coraz częściej innymi składnikami wnoszącymi słodycz.
System Nutri-Score jest jednym z dobrowolnych systemów oznaczania wartości żywieniowej na froncie opakowań, który zyskuje w Europie coraz większą popularność. Logo systemu (litery od A do E, połączone z kolorami) można znaleźć na etykietach produktów dostępnych w wielu polskich sklepach, w tym w dużych sieciach dystrybucyjnych.
Odpowiedzialność za bezpieczeństwo żywności deklarowanej jako bezglutenowa oraz jej oznakowanie, ponosi producent lub podmiot wprowadzający żywność do obrotu.
Rozszerzenie wymagań dotyczących etykietowania na wszystkie rodzaje żywności było wynikiem rosnącej presji na osiągnięcie wymaganego standardu bezpieczeństwa żywności, zwłaszcza w kontekście wprowadzenia na rynek żywności genetycznie zmodyfikowanej.
Rozszerzenie wymagań dotyczących etykietowania na wszystkie rodzaje żywności było wynikiem rosnącej presji na osiągnięcie wymaganego standardu bezpieczeństwa żywności, zwłaszcza w kontekście wprowadzenia na rynek żywności genetycznie zmodyfikowanej.
Realizując cele strategii od Pola do Stołu (Farm to Fork) Komisja Europejska pracuje nad zmianą przepisów podstawowego i najważniejszego aktu prawnego dotyczącego znakowania żywności, tj. rozporządzenia 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
To, ile odpadów uda się przetworzyć zamiast wywieźć do spalarni lub na wysypisko zależy od tego, jak skutecznie każdy z nas segreguje zużyte opakowania. Z kolei codzienna segregacja zależy w dużym stopniu od informacji, którą możemy znaleźć na opakowaniu.
Rozporządzenie 1924/2006 zawiera pewien wyjątek od ogólnych zasad stosowania oświadczeń żywieniowych lub zdrowotnych. Wyjątek ten dotyczy oświadczeń, które jednocześnie stanowią znaki towarowe lub marki.
Rynek żywności w Azji i rejonie Pacyfiku zyskuje coraz większy udział w światowej produkcji i konsumpcji, a uchwalane przez krajowych prawodawców przepisy mają znaczący wpływ zarówno na import jak i eksport produktów spożywczych w tamtych regionach. Jakich trendów należy spodziewać się w ciągu najbliższych miesięcy?
Prezydent Francji Emmanuel Macron 9 grudnia 2021 r. przedstawił program prezydencji Francji w Radzie Unii Europejskiej, która rozpoczęła się 1 stycznia 2022 r. Prezydent wskazał na 3 osie francuskiej prezydencji zawarte w motto „Odbudowa, siła i poczucie przynależności”.
Eco-score stanowi nowy trend w znakowaniu produktów spożywczych. Charakterystyczny system oznaczania przy pomocy „sygnalizacji świetlnej” znany z Nutri-Score tym razem nie odnosi się do wartości odżywczej produktu, lecz do jego wpływu na środowisko.
13 grudnia rozpoczęły się konsultacje publiczne w sprawie znakowania żywności na froncie opakowania, które potrwają do 7 marca 2022 r.
WHO promuje modele profilowania żywności jako cele zrównoważonego rozwoju...
Wiedza o zasadach stosowania oznakowania Nutri-Score jest najważniejszym elementem ewentualnej decyzji o jej stosowaniu. Zapraszamy do zapoznania się z przeglądem sytuacji związanych z systemem Nutri-Score z poziomu różnych krajów UE...
Nasi partnerzy