Alergeny
-
17.07.2024
Wykrycie glutenu w partii płatków owsianych bezglutenowych
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono obecność glutenu w płatkach owsianych bezglutenowych RADIX-BIS, numer partii 08.11.2024, najlepiej spożyć przed 08/11/2024, kraj pochodzenia Wielka Brytania.
-
05.07.2024
Wycofanie określonych partii sosów ze względu na możliwą obecność glutenu
GIS został poinformowany przez firmę Nestlé Polska S.A. o dobrowolnym wycofaniu z obrotu i od konsumentów określonych partii trzech sosów marki WINIARY. Powodem wycofania produktów jest wykrycie obecności glutenu w surowcu wykorzystanym do produkcji tych sosów.
-
24.06.2024
Nowa żywność: proszek z grzybów z witaminą D2 zatwierdzony przez EFSA
EFSA zatwierdza bezpieczeństwo proszku z grzybów zawierającego witaminę D2.
-
05.06.2024
Mykotoksyny w żywności – czy możemy ich uniknąć? Metody wysokosprawnej chromatografii cieczowej
Mykotoksyny są obecne w różnych produktach, głównie pochodzenia roślinnego (zboża, mąki, orzechy, oleje, kakao, ryż, kukurydza, zioła, przyprawy, kawa, herbata), ale także w produktach pochodzenia zwierzęcego. Mykotoksyny, jako naturalne zanieczyszczenie żywności, stanowią poważny problem zarówno dla krajów słabo, jak i dobrze rozwiniętych. W pierwszej kolejności chodzi o straty ekonomiczne, a w drugiej o zagrożenia dla zdrowia i życia ludzi.
-
17.05.2024
Bifidobacterium pomocne w leczeniu alergii na mleko
Bakterie jelitowe, zwłaszcza Bifidobacterium, odgrywają kluczową rolę w powodzeniu doustnej immunoterapii alergii na mleko, zwiększając skuteczność leczenia.
-
16.05.2024
Stwierdzenie niedeklarowanego białka soi w produkcie pn. Mąka z ciecierzycy
W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego.
-
09.05.2024
Główne motywy i powody wycofań produktów w Nowej Zelandii – podsumowanie 2023 r.
Krajowa agencja ds. żywności (New Zealand Food Safety) przedstawiła raport podsumowujący wycofania produktów z rynku Nowej Zelandii w 2023 roku.
-
29.04.2024
Nowe międzynarodowe rekomendacje dotyczące doustnej immunoterapii alergii pokarmowych u dzieci
Zespół naukowców z Uniwersytetu McMaster w Kanadzie opublikował międzynarodowe rekomendacje dotyczące poprawy tolerancji dzieci na powszechnie spotykane alergeny pokarmowe.
-
08.04.2024
Wycofanie z obrotu partii chipsów serowych
GIS został poinformowany przez firmę Dealz Poland Sp. z o.o. o dobrowolnym wycofaniu partii produktu DORITOS CHIPSY SEROWE ze względu na nieprawidłowe oznakowanie alergenu: soi.
-
12.03.2024
Kwas behenowy z nasion gorczycy - nowelizacja wykazu alergenów
Zmiana dotyczy załącznika rozporządzenia 1169/2011, który stanowi wykaz substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji
-
05.03.2024
Monitorowanie pojawiających się zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności – badanie FSA
FSA zbadała próbki żywności pod kątem niezadeklarowanych alergenów, substancji zanieczyszczających, zafałszowań, niedokładnego składu lub nieprawidłowego oznakowania.
-
04.03.2024
Ocena ryzyka alergenów spożywczych cz. 4 - raport WHO i FAO
Raport dotyczy takich kwestii jak m.in. elementy oceny ryzyka pochodnych z alergenów priorytetowych oraz proces oceny ryzyka dla nieoznaczonych priorytetowych pochodnych alergenów
-
29.12.2023
Holandia: nowe dawki referencyjne w odniesieniu do alergenów
Od 1 stycznia 2024 r. w Holandii zostanie wprowadzona nowa polityka dot. alergenów, która określa m.in. dawki referencyjne, status i warunki stosowania PAL (ang. Precautionary Allergen Labeling)
-
22.12.2023
Ochrona pacjentów z celiakią w Europie – narzędzie EFSA do badania białek
EFSA opracowała model matematyczny i aplikację do przewidywania, w jaki sposób gluten z żywności wiąże się z tymi receptorami. Narzędzie to można potencjalnie wykorzystać w różnych obszarach bezpieczeństwa żywności.
-
07.12.2023
Siemię lniane – lekceważony alergen?
Badania naukowe wskazują, że siemię lniane może być alergenem, który jest w stanie wywoływać niepożądane reakcje zarówno po spożyciu, jak i przy kontakcie skórnym.
-
28.11.2023
Poprawa jakości bezglutenowych, roślinnych analogów mięsa – wyniki badań naukowych
Wynik tych badań może potencjalnie doprowadzić do usunięcia glutenu pszennego z preparatów roślinnych analogów mięsa, zwiększając dostępność dla osób chorych na celiakię i zmniejszając obawy związane z alergennością.
-
10.11.2023
Stwierdzenie obecności substancji alergennej – glutenu w jednej partii produktu pn. Sam Mills GLUTEN FREE Pasta d'oro 100% Corn Pasta Fusilli
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono niezgodność w zakresie zawartości glutenu w produkcie oznakowanym jako produkt bezglutenowy.
-
07.11.2023
Wartości progowe dla alergenów w żywności - rekomendacje FAO/WHO
Wszystkie zalecenia komisji zostaną wykorzystane przez Codex Alimentarius do opracowania, rewizji i stosowania standardów międzynarodowych.
-
03.11.2023
Wycofanie wina z supermarketów sieci Auchan
Auchan wycofuje ze sprzedaży produkt alkoholowy, który może mieć zły wpływ na zdrowie konsumentów – wywołać objawy alergii lub nietolerancji.
-
25.10.2023
Mykotoksyny wytwarzane przez grzyby Fusarium: Zrozumienie, skutki i zapobieganie
Te toksyczne związki powszechnie występują w uprawach, środkach spożywczych i środowiskach skażonych pleśnią, a obecne w żywności i paszy stwarzają znaczne ryzyko dla zdrowia ludzi i zwierząt, co czyni je ważnym czynnikiem, który należy wziąć pod uwagę w dziedzinie bezpieczeństwa żywności.
-
12.10.2023
Brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności aktualizuje wytyczne dotyczące alergenów pokarmowych
FSA zaktualizowała swoje wytyczne dotyczące oznaczania alergenów po konsultacjach przeprowadzonych na początku tego roku. Nowe wytyczne wyjaśniają, kiedy należy stosować zapobiegawcze etykiety alergenów (PAL) i jak należy je sformułować.
Nasi partnerzy