Alert NDP
-
03.11.2022
Foodtech Lab - nowy program akceleracyjny Grupy Żabka
Innowacyjne produkty spożywcze, alternatywne źródła białka, czy rozwiązania wspierające recykling i wielokrotne użycie. To tylko niektóre z obszarów programu akceleracyjnego Foodtech Lab, który Grupa Żabka uruchomiła 18 października. Projekt skierowany jest do startupów z całej Europy, a najbardziej innowacyjne firmy będą mogły zrealizować pilotażowe wdrożenia swoich rozwiązań w ramach ekosystemu Grupy Żabka.
-
31.10.2022
Dioksyny i dioksynopodobne polichlorowane bifenyle (PCB) - zmiana najwyższych dopuszczalnych poziomów
Nowelizacja obejmie takie produkty jak m.in. mięso i produkty mięsne z kóz, koni, królików, dzików, jaja drobiowe oraz mięso z odwłoka kraba wełnistoszczypcego
-
24.08.2022
Tlenek etylenu - najnowsza aktualizacja specyfikacji dodatków do żywności
Zmieniono maksymalny dopuszczalny limit pozostałości tlenku etylenu
-
12.08.2022
THC - najnowsze limity w środkach spożywczych
Od 1 stycznia 2023 r. będą obowiązywać nowe limity THC w środkach spożywczych. Dotyczy to m.in. nasion konopii oraz oleju z nasion konopii
-
25.07.2022
Pierwsza na świecie wołowina, przy produkcji której znacznie obniżono emisję metanu dostępna w sklepach w Szwecji
Szwedzka firma opracowała dodatek paszowy dla bydła oparty na gatunku czerwonych alg Asparagopsis, który zmniejsza emisję metanu.
-
08.07.2022
foodtech.ac Demo Day - startupy zaprezentowały efekty swojej pracy
21 czerwca w Warszawie odbył się Demo Day piątej już edycji programu akceleratora Foodtech.ac, którego misją jest rozwijanie biznesów dostarczających branży spożywczej ekologiczne rozwiązania dla ich najbardziej palących problemów.
-
08.07.2022
Danone wprowadził mieszankę mleczno-roślinną dla niemowląt
Jest to pierwsza w branży formuła dla niemowląt, w której ponad połowa (60%) białka pochodzi z roślin. Danone wierzy, że opierając się na większej ilości składników pochodzenia roślinnego, może mieć spory wpływ na zmniejszenie śladu węglowego swoich produktów.
-
24.06.2022
Właśnie wystartowała 7. edycja Bind 4.0 - programu dla międzynarodowych startupów
Program zapewnia startupom nawiązanie współpracy z dużymi firmami międzynarodowymi, badanie rynku, mentoring 1:1, specjalistyczne szkolenia i wsparcie akceleracyjne oraz dostęp do publicznego i prywatnego finansowania. Wszystko to bez kapitału własnego.
-
17.06.2022
Innowacje tematem przewodnim targów SIAL. 10 trendów w branży spożywczej
10 trendów w sektorze spożywczym w Polsce, które odpowiadają na oczekiwania nowego konsumenta. Tak też będzie w październiku w Paryżu, gdzie podczas SIAL odbędą się wydarzenia prezentujące główne globalne problemy, trendy i innowacje, które mają kształtować przemysł spożywczy przyszłości.
-
26.04.2022
Rtęć w rybach i soli - zmiana NDP
Zmieniono najwyższe dopuszczalne poziomy zanieczyszczeń w postaci rtęci w odniesieniu do ryb i soli
-
20.05.2021
Zmieniono najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości w odniesieniu do dichlofopu, fluopyramu, ipkonazolu i terbutyloazyny
EFSA zdecydował o obniżeniu najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości w odniesieniu np. do pozostałości fluopyramu w morwie, owocach bzu, buraków, cebuli, szalotki, szczypiorku czy pietruszki. Zmiana dotknęła także dichlofopu, ipkonazolu i terbutyloazyny w takich produktach jak np. mleko czy kukurydza.
-
04.02.2021
Zmiana NDP w odniesieniu do azynofosu metylowego, bentazonu, dimetomorfu, fludioksonilu (…) oraz niektórych środków odstraszających
Rozporządzeniem Komisji (UE) 2020/1633 zmieniono najwyższe dopuszczalne poziomy w odniesieniu do pozostałości azynofosu metylowego, bentazonu, dimetomorfu, fludioksonilu, flufenoksuronu, oksadiazonu, fosalonu, piraklostrobiny oraz środków odstraszających: oleju talowego i teflubenzuronu w określonych produktach lub na ich powierzchni.
-
14.12.2020
Zmieniono najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości bupirymatu, karfentrazonu etylowego, etyrymolu i pyriofenonu
Rozporządzeniem Komisji 2020/1566 z dnia 27 października 2020 r. zmieniono najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości bupirymatu, karfentrazonu etylowego, etyrymolu i pyriofenonu w określonych produktach lub na ich powierzchni.
-
03.12.2020
Zmiana najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) m.in. 1-metylocyklopropenu, bifenazatu, cyprodynilu, mandipro pamidu i pirydabenu
Zmieniono załączniki rozporządzenia nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości 1,4-diaminobutanu, 1- metylocyklopropenu, octanu amonu, bifenazatu, chlorantraniliprolu, chloromekwatu, cyprodynilu, wapienia, mandipropamidu, pieprzu, pirydabenu, środków odstraszających: mączki z krwi, wyciągu z wodorostów i chlorowodorku trimetyloaminy w określonych produktach lub na ich powierzchni.
-
22.09.2020
Zmiana najwyższych dopuszczalnych poziomów wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA)
Kluczową zmianą jest przyznanie odstępstwa od stosowania przepisów rozporządzenia 2020/1255 kilku państwom członkowskim (w tym Polsce) oraz dodanie nowej kategorii produktów podlegających przepisom rozporządzenia
-
02.07.2020
Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów dla warzyw, owoców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Rozporządzenie Komisji (UE) 2020/856 z dnia 9 czerwca 2020 r. ustanawia nowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów dla m.in. buraków, pomidorów oraz podrobów zwierzęcych.
-
18.06.2020
Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości dimetoatu i ometoatu w czereśniach
Rozporządzenie Komisji (UE) 2020/703 z dnia 26 maja 2020 r. ustanawia nowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości dimetoatu i ometoatu w czereśniach i na ich powierzchni
-
23.03.2020
Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości prochlorazu
Rozporządzenie Komisji (UE) 2020/192 z dnia 12 lutego 2020 r. ustanawia nowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości prochlorazu dla szeregu określonych produktów oraz na ich powierzchni.
-
18.07.2019
Zmiany w katalogu najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów (NDP)
Komisja Europejska przyjęła rozporządzenie 2019/973 z dnia 13 czerwca 2019 r. zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do...
Nasi partnerzy