Jakość handlowa ziemniaków w 2022 r. – część 2
Sprawdzono wymagania jakościowe i znakowanie 188 partii ziemniaków oferowanych przez 128 podmiotów działających na początkowych etapach dystrybucji.
Sprawdzono wymagania jakościowe i znakowanie 188 partii ziemniaków oferowanych przez 128 podmiotów działających na początkowych etapach dystrybucji.
Raport ma na celu wsparcie producentów wyrobów mleczarskim w ponownym wykorzystaniu wody w procesie produkcyjnym i przetwórstwie mleka.
Raport opracowany przez ekspertów Zakładu Toksykologii i Oceny Ryzyka Zdrowotnego NIZP PZH – PIB przedstawia wyniki kontroli i monitoringu pozostałości pestycydów w żywności w Polsce w 2020 roku.
Zwiększyła się liczba przypadków shigellozy, spowodowanej głównie przez Shigella sonnei, wśród podróżnych powracających z Wysp Zielonego Przylądka, została zgłoszona w UE/EOG, Zjednoczonym Królestwie (UK) i Stanach Zjednoczonych (USA) od września 2022 r.
Nowe wymogi dotyczące stosowania PFAS w żywności obowiązują od 2023 r. w takich stanach, jak Kalifornia, Maine, Vermont i Waszyngton. Kolejne stany planują wprowadzenie regulacji w najbliższych latach.
W Polsce według danych rejestrowych może działać nawet ponad 20 tys. firm zajmujących się produkcją spożywczą. Większość z tej liczby to firmy niewielkie, firm powyżej 10 zatrudnionych osób to już ok. 2000.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Deser sprzedawany jako wegański, ale zawierający - według wstępnych analiz – śladowe ilości produktów mlecznych, spowodował niedawno śmierć 20-letniej dziewczyny uczulonej na mleko.
IJHARS przeprowadziła kontrolę jakości handlowej miodu i znakowania produktów na bazie miodu (złożonych z miodu i innych składników), którą objęto 119 podmiotów (72 sklepy, 33 producentów i 14 rolników prowadzących działalność w ramach rolniczego handlu detalicznego).
Na oficjalny wniosek Komisji Europejskiej ze stycznia 2022 r. EFSA ocenił znaczenie spożycia wodorostów morskich i halofitów w odniesieniu do narażenia z dietą na metale ciężkie (arsen, kadm, ołów i rtęć) oraz spożycia jodu w populacji europejskiej.
GIS został poinformowany o wykryciu bakterii Salmonella spp. w określonej poniżej partii salami pochodzącego z Włoch.
Głównym założeniem tego projektu jest uszczegółowienie zasad dotyczących prezentacji lub reklamy suplementów diety ze względu na ochronę życia i zdrowia konsumentów na równi z podnoszeniem świadomości społeczeństwa. Jednak warto byłoby przeanalizować, co tak naprawdę miałoby się zmienić i co to oznacza zarówno dla konsumentów, jak i przedsiębiorców.
EFSA wydała ponowną opinię, zawierającą ocenę mączki chleba świętojańskiego (E410) jako dodatku do żywności w żywności dla niemowląt w wieku poniżej 16 tygodni oraz działania następcze związane z jej ponowną oceną jako dodatku do żywności do zastosowań w żywności dla wszystkich grup ludności.
Sekretariat INFOSAN był zaangażowany w 47 incydentów związanych z bezpieczeństwem żywności dotyczących 37 państw członkowskich WHO.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Narodowy Program Ekologiczny USDA (NOP) opublikował aktualizację, mającą na celu wzmocnienie egzekwowania przepisów dotyczących produkcji ekologicznej. Aktualizacja wzmacnia nadzór i egzekwowanie w obszarach produkcji, obsługi i sprzedaży produktów ekologicznych.
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - luty 2023"
Komisja przyjęła nowe przepisy, które po wejściu w życie spowodują obniżenie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) dwóch pestycydów w żywności.
Raport zawiera wybór najnowszych danych z dziedzin statystyki rolnictwa i rybołówstwa, a także szerszego łańcucha „od pola do stołu”. Przedstawia kluczowe przesłania dla UE, podkreśla głównych graczy i kluczowe specjalizacje, towarzysząc analizom z intuicyjnymi wizualizacjami i innowacyjnymi prezentacjami danych.
Część inspekcji przedsiębiorstw nie są przeprowadzane z właściwą częstotliwością - wynika z danych szwajcarskiego Federalnego Biura Audytu.
Niniejsze sprawozdanie obejmuje środki zapobiegawcze i kontrolne dotyczące produkcji podstawowej i obchodzenia się z nasionami do kiełkowania, produkcji kiełków oraz praktyk higienicznych mających zastosowanie w handlu detalicznym i usługach gastronomicznych.