Spotkanie ekspertów FAO i WHO w celu pogłębienia wiedzy o alergenach pokarmowych
Naukowcy pogłębili wiedzę na temat dawek alergenów pokarmowych, które mogą powodować reakcje alergiczne.
Naukowcy pogłębili wiedzę na temat dawek alergenów pokarmowych, które mogą powodować reakcje alergiczne.
Na wniosek Komisji Europejskiej EFSA opracował nowe wytyczne naukowe, aby pomóc wnioskodawcom w przygotowaniu wniosków o zezwolenie na stosowanie środków aromatyzujących w żywności lub na jej powierzchni.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych skontrolowała jakość handlową przypraw jednoskładnikowych, mieszanek przypraw (np. typu zioła prowansalskie) i przypraw do konkretnych potraw (np. do grilla, do mięsa, do sałatek) z uwzględnieniem produktów paczkowanych oraz sprzedawanych luzem (na wagę).
Opublikowane niedawno wyniki badania na zwierzętach po raz kolejny wzbudziły ożywioną dyskusję na temat szkodliwości (lub jej braku) popularnej substancji słodzącej – aspartamu. Głos w tej sprawie zabrało Międzynarodowe Stowarzyszenie Producentów Substancji Słodzących (ISA).
EFSA jest niezależną agencją Unii Europejskiej (UE), która zapewnia doradztwo naukowe i komunikację w zakresie ryzyka związanego z łańcuchem żywnościowym. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności opublikował niedawno swoją strategię na lata 2027.
Zanim mięso wołowe trafi na sklepowe półki, musi przejść wiele etapów produkcji. Pierwszym z nich jest transport i ubój bydła w ubojni, który odbywać powinien się w sposób humanitarny, z troską o dobrostan zwierząt. Wychodząc naprzeciw wymaganiom producentów mięsa, zarówno krajowych, jak i zagranicznych, firma SGS Polska opracowała program niezależnej certyfikacji dobrostanu bydła. Program ten powstał na podstawie wymagań prawnych i praktyki firmy SGS w tym zakresie.
Dostępność żywności nie jest dziś zagrożona w Europie. Przystępność cenowa żywności jest jednak coraz większym problemem dla coraz większej liczby gospodarstw domowych o niskich dochodach.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej sałatek i surówek warzywnych (w tym oferowanych luzem), którą objęto 108 podmiotów (61 lokali gastronomicznych, 47 sklepów).
W wyniku negocjacji prowadzonych ze służbą weterynaryjną Tajlandii, w dniu 30 grudnia 2022 r. uzgodnione zostały następujące wzory świadectw weterynaryjnych.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych skontrolowała warunki chowu i tuczu gęsi oraz jakość handlową mięsa gęsiego.
Nowelizacja przepisów ma skutkować dostosowaniem polskiego prawa do regulacji obowiązujących w Unii Europejskiej, pozwala też na bardziej skuteczne czuwanie nad dobrostanem zwierząt i walkę z dotykającymi je chorobami, np. afrykańskim pomorem świń czy ptasią grypą.
Niniejsze sprawozdanie Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności i Europejskiego Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób przedstawia wyniki monitorowania i nadzoru chorób odzwierzęcych przeprowadzonych w 2021 r. w 27 państwach członkowskich, Zjednoczonym Królestwie (Irlandia Północna) i dziewięciu państwach niebędących państwami członkowskimi.
W wyniku działań PIS w związku ze skargą konsumenta potwierdzono obecność ciał obcych w produkcie. Produkt jest przeznaczony do spożycia przez niemowlęta i dzieci powyżej 8 miesiąca życia. Spożycie produktu przez najmłodszych konsumentów może wiązać się z ryzykiem zdrowotnym.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej soków i nektarów oraz oznakowania syropów owocowych, którą objęto 91 podmiotów (57 sklepów i 34 producentów).
Listeria monocytogenes to bakteria, która powszechnie występuje w glebie i wodzie, a także może być obecna w niektórych rodzajach żywności. Stanowi ona poważny problem w przemyśle spożywczym, ponieważ może powodować listeriozę, potencjalnie śmiertelną chorobę przenoszoną przez żywność.
Komisja Europejska przedłużyła do początku grudnia unijne zezwolenie na stosowanie herbicydu - glifosat do 15 grudnia 2023 r. Zezwolenie miało wygasnąć 15 grudnia tego roku.
Stabilność, konsystencja i stopień płynności to tylko niektóre z czynników, jakie składają się na pożądane zachowanie próbki produktów spożywczych. Są one zatem ważnymi parametrami kontroli jakości we wszystkich procesach produkcyjnych, jak również w fazie opracowywania produktu.
W badaniach Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie dopuszczalnego poziomu alkaloidów pirolizydynowych w przedmiotowym produkcie.
W badaniach Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie dopuszczalnego poziomu alkaloidów pirolizydynowych w przedmiotowym suplemencie diety. Na prośbę GIS została przygotowana ocena ryzyka przez ekspertów z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego, zgodnie z którą spożycie produktu o podanym numerze partii może stanowić ryzyko dla zdrowia konsumentów.
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono podwyższony poziom akryloamidu w niżej wymienionych partiach pieczywa chrupkiego. Na podstawie ocen ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego uznano, że spożycie produktów zawierających akryloamid na poziomach oznaczonych w badaniach może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumenta.