Salmonella jako zafałszowanie? USA planuje nowe przepisy
Stany Zjednoczone podejmują działania przeciwko Salmonelli, ogłaszając plany uznania jej za substancję fałszującą w surowych produktach z kurczaka w panierce oraz nadziewanych.
Stany Zjednoczone podejmują działania przeciwko Salmonelli, ogłaszając plany uznania jej za substancję fałszującą w surowych produktach z kurczaka w panierce oraz nadziewanych.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Nowe badania sugerują, że koronawirus, który spowodował tak wiele szkód i zakłóceń na świecie w ciągu ostatnich dwóch lat, może przetrwać na żywności przechowywanej w lodówce lub zamrażarce. Niezbędne jest rygorystyczne przestrzeganie warunków sanitarnych i higieny żywności w całym łańcuchu.
Opinia naukowa EFSA o enzymie przeznaczonym jest do stosowania w produkcji napojów alkoholowych z owoców innych niż winogrona, przetwórstwie owoców i warzyw do produkcji soków oraz produkcji wina i octu winnego.
Co najmniej 12 dzieci zachorowało we Francji z powodu zatrucia e. coli, a urzędnicy łączą choroby z firmą mleczarską.
Szacuje się, że w porównaniu ze stanem obecnym przywróci się produkcję na 1,5 mln hektarów. Każda tona zbóż wyprodukowanych w UE przyczyni się do zwiększenia bezpieczeństwa żywnościowego na całym świecie.
Do dnia 27 lipca br. obowiązuje okres przejściowy, podczas którego ww. produkty mogą być eksportowane z towarzyszeniem zarówno dotychczasowego, jak i nowego wzoru świadectwa.
Raport ujawnił, że firmy zajmujące się suplementami na ogół nie ujawniają składników pochodzenia zwierzęcego w produktach uzupełniających ani sposobu ich pozyskiwania.
GIS został poinformowany, że firma FRITO LAY Sp. z o.o. podjęła decyzję o wycofaniu z rynku wskazanej poniżej partii produktu pn. Lay’s Oven Baked Grilled vegetables flavoured 50% less fat – pieczone formowane chipsy ziemniaczane o smaku grillowanych warzyw, 125 g, ze względu na bezpieczeństwo konsumentów z alergią na białko mleka krowiego.
W sprawozdaniu Komisji Europejskiej przedstawiono wyniki badania wyjaśniającego dotyczącego Polski, przeprowadzonego przez DG ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Głowny Inspektorat Sanitarny przygotował tłumaczenie dokumentu Kodeksu Żywnościowego CXC 80-2020 „Kodeks postępowania w zakresie zarządzania alergenami pokarmowymi dla podmiotów działających na rynku spożywczym”.
Odpowiedzi na pytania dotyczące prezentacji Piotra Jakóbczaka, Flowcrete & Vandex, Tremco CPG Poland, wygłoszonej w trakcie piątego dnia FoodFakty Safety Week
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację ołowiu z talerza ceramicznego do żywności.
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę Snack Food Poco Loco wycofaniu kilku partii chipsów kukurydzianych, 125g z powodu stwierdzenia wysokiej zawartości alakaloidów tropanowych, pochodzących z surowca użytego do ich produkcji.
Komisja Europejska przeprowadziła niezapowiedziane inspekcje w siedzibach przedsiębiorstw prowadzących działalność w zakresie zamawiania i dostarczania online żywności, artykułów spożywczych i innych towarów konsumpcyjnych w dwóch państwach członkowskich.
M&S twierdzi, że usunięcie daty przydatności do spożycia niektórych owoców i warzyw pomoże firmie w osiągnięciu celu, jakim jest ograniczenie marnowania żywności.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową wódek, wódek smakowych (w tym oznakowanych jako „Polska Wódka/Polish Vodka”) i innych napojów spirytusowych. Kontrolą objęto łącznie 61 podmiotów, w tym 39 sklepów i 22 producentów.
Audyt jednostki Komisji Europejskiej ds. zdrowia i bezpieczeństwa DG Sante przyjrzał się przetwórstwie mleka i produktów mlecznych w Polsce.
Komisja UE ustanowiła najwyższe dopuszczalne limity – obowiązują od 1 lipca br.
Trwają konsultacje publiczne prowadzone przez Komisję Europejską, związane z inicjatywą Zrównoważonych Systemów Żywnościowych w UE (Sustainable Food Systems – SFS).