Certyfikacja
-
05.07.2023
Nowe wymagania w 6 wersji FSSC 22000
Kompleksowy jak dotąd system certyfikacji systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności FSSC 22000, zostaje dodatkowo rozszerzony w celu dalszej poprawy bezpieczeństwa żywności i zrównoważonego rozwoju w kolejnej 6. wersji.
-
03.07.2023
Komisja zatwierdziła produkty z Francji, Niemiec i Turcji do Rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych (ChOG)
Komisja Europejska zatwierdziła nowe produkty jako Chronione Oznaczenie Geograficzne.
-
27.06.2023
Ekologiczna karma dla zwierząt domowych - najnowsze uzgodnienia
Rada i Parlament osiągają wstępne porozumienie dot. etykietowania ekologicznej karmy dla zwierząt domowych
-
23.06.2023
FFSW: Rosnące zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności i nowe wymogi standardów – EFSA, zagrożenia mikrobiologiczne (c.d.), IFS, dioksyny, mikroplastik, zafałszowania - nagranie
FoodFakty Safety Week: Rosnące zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności i nowe wymogi standardów – EFSA, zagrożenia mikrobiologiczne (c.d.), IFS, dioksyny, mikroplastik, zafałszowania - dzień 5 - nagranie z dnia 16.06.2023 r.
-
23.06.2023
Jak wygląda ochrona wyrobów regionalnych i tradycyjnych? Nowa ustawa - Abstrakt artykułu
Od 28 kwietnia 2023 r. weszła w życie nowa regulacja – ustawa z dnia 9 marca 2023 r. o rejestracji i ochronie nazw pochodzenia, oznaczeń geograficznych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności produktów rolnych i środków spożywczych, win lub napojów spirytusowych oraz o produktach tradycyjnych. Na czym ta zmiana polega i o co dokładnie chodzi w nowej ustawie?
-
22.06.2023
FFSW: Rosnące zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności i nowe wymogi standardów – zagrożenia mikrobiologiczne, BRCGS, akredytacja - nagranie
FoodFakty Safety Week: Rosnące zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności i nowe wymogi standardów – zagrożenia mikrobiologiczne, BRCGS, akredytacja - dzień 4 - nagranie z dnia 15.06.2023 r.
-
21.06.2023
FFSW: Wyzwania dla systemów żywności – opakowania, zrównoważony rozwój, znakowanie żywności - nagranie
FoodFakty Safety Week: Wyzwania dla systemów żywności – opakowania, zrównoważony rozwój, znakowanie żywności - dzień 3 - nagranie z dnia 14.06.2023
-
20.06.2023
FFSW: Wyzwania dla systemów żywności – produkt, konsument, własność intelektualna - nagranie
FoodFakty Safety Week: Wyzwania dla systemów żywności – produkt, konsument, własność intelektualna - dzień 2 - nagranie z dnia 13.06.2023
-
19.06.2023
FFSW: Standardy i Kultura Bezpieczeństwa Żywności - nagranie
FoodFakty Safety Week: Standardy i Kultura Bezpieczeństwa Żywności - dzień 1 - nagranie z dnia 12.06.2023
-
06.06.2023
Komisja zatwierdziła dodanie "Cedro di Santa Maria del Cedro" z Włoch do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP)
ChNP "Cedro di Santa Maria del Cedro" oznacza typowy owoc cytrusowy znany jako "cytron", uprawiany w prowincji Cosenza w Kalabrii.
-
18.05.2023
Komisja zatwierdza "De Voerendaalse Bergen" z Holandii jako nowy wskaźnik geograficzny
"De Voerendaalse Bergen" to grupa win produkowanych w południowej Limburgii, na pagórkowatym obszarze gminy Voerendaal...
-
09.05.2023
GHP&HACCP - Czy ja też muszę mieć? - Część 2
W tej części cyklu przedstawione zostaną przykłady dobrych praktyk higienicznych, poprzez wskazanie środków kontroli jakie należy podjąć i warunków, które należy spełnić aby skutecznie wdrożyć zasady GHP.
-
03.05.2023
Komisja zatwierdziła dodanie "Rökt Vättersik" ze Szwecji jako chronionej nazwy pochodzenia (ChNP)
"Rökt Vättersik" jest produktem powstającym w procesie wędzenia ryb sieja poławianych z jeziora Vättern w Szwajcarii.
-
19.04.2023
Porozumienie GIJHARS i PCA
W dn. 18 kwietnia 2023 r. Główny Inspektor JHARS oraz Dyrektor Polskiego Centrum Akredytacji podpisali porozumienie w sprawie współpracy w zakresie nadzoru nad akredytowanymi jednostkami certyfikującymi w zakresie rolnictwa ekologicznego i produkcji ekologicznej oraz produktów regionalnych i tradycyjnych.
-
19.04.2023
Nowa 8 wersja standardu IFS food została wydana
W nowej wersji można znaleźć zoptymalizowany protokół certyfikacji, nową definicję punktacji B oraz wprowadzenie statusu gwiazdy w celu wyróżnienia niezapowiedzianych audytów. Te aktualizacje ułatwiają efektywną pracę ze standardem dla wszystkich zaangażowanych stron.
-
13.04.2023
FSSC wydaje nową wersję programu FSSC 22000
31 marca 2023 roku FSSC opublikowała wersję 6 programu FSSC 22000. FSSC, jako wiodąca marka w dziedzinie Systemów Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności, zapewnia zaufanie i wywiera wpływ na branżę dóbr konsumpcyjnych.
-
11.04.2023
Opublikowano wydanie 6.1 programu certyfikacji GLOBALG.A.P. Chain of Custody
Komunikat nr 398 z dnia 3.04.2023 r. w sprawie akredytacji jednostek certyfikujących w zakresie programu GLOBALG.A.P. Chain of Custody.
-
07.04.2023
Komisja zatwierdziła nowe produkty jako Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) i Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP)
Komisja zatwierdziła nowe produkty: "Olio Campania" z Włoch oraz "Slavonska kobasica" z Chorwacji, "Kangra tea" z Indii i "Komiški rogač" z Chorwacji, "Plăcintă dobrogeană" z Rumunii jako Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz "Aceite de Madrid" z Hiszpanii jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP)
-
23.03.2023
Trzy nowe produkty zatwierdzone z chronioną nazwą pochodzenia (ChNP)
Komisja zatwierdziła dodanie do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP) win "Corrèze" z Francji, stając się tym samym 3500. wpisem do europejskiego rejestru oznaczeń geograficznych.
-
22.03.2023
Międzynarodowe Forum Akredytacyjne (IAF) publikuje dokument dotyczący postępowania w przypadku nieuczciwych zachowań
Międzynarodowe Forum Akredytacyjne w swoim dokumencie zatytułowanym „Dealing with Fraudulent Behaviour” przedstawia kompleksowe ramy zarządzania nieuczciwymi działaniami w akredytowanej certyfikacji.
-
17.03.2023
Nagroda BRCGS Certification Body of the Year dla DNV
Ta decyzja jest wyrazem uznania dla wkładu DNV w zapewnienie jakości i integralności certyfikacji służącej zwiększaniu bezpieczeństwa żywności
Nasi partnerzy