Opakowania
-
19.09.2022
Komisja Europejska wprowadziła nowe przepisy mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu stosowanych w kontakcie z żywnością
Rozporządzenie Komisji (UE) 2022/15XX w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu przeznaczonych do kontaktu z żywnością wejdzie w życie w październiku 2022 r. Jakie będzie miało skutki?
-
31.08.2022
Oznakowanie na froncie etykiety Nutri-Score. Biedronka i Nestlé ogłaszają wyniki badania
W dniu 29 sierpnia w siedzibie firmy Nestle odbyło się spotkanie prasowe zorganizowane wspólnie przez Nestle i Biedronkę pt. Prosty i skuteczny sposób na optymalne wybory żywieniowe
-
19.08.2022
Wprowadzanie do obrotu oraz oznakowanie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w 2022 r.
IJHARS sprawdziła prawidłowość wprowadzania do obrotu oraz oznakowania materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością dostępnych na etapie sprzedaży detalicznej, ze szczególnym uwzględnieniem przedmiotów użytku codziennego wykonanych z tworzyw sztucznych.
-
11.08.2022
Inteligentne etykiety do żywności wrażliwej na temperaturę i termin przydatności przyczynią się do ograniczenia marnowania żywności
Etykiety ze wskaźnikiem czasu monitorują i wyraźnie pokazują ile dni pozostało do spożycia produktu spożywczego, zapewniając dokładne monitorowanie cyklu życia produktów świeżych, pakowanych lub mrożonych.
-
03.08.2022
Obecność ciał obcych w partii soku HIPP 100% Słodkie Jabłka po 4 miesiącu 200 ml
W wyniku działań PIS w związku ze skargą konsumenta potwierdzono obecność drobnych cząstek o właściwościach magnetycznych w określonej poniżej partii produktu. Obecność ciał obcych w produkcie sprawia, że nie nadaje się on do spożycia przez ludzi.
-
25.07.2022
Migracja ołowiu z talerza ceramicznego
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację ołowiu z talerza ceramicznego do żywności.
-
22.07.2022
Marks&Spencer usuwa termin "najlepiej spożyć przed" z opakowań owoców i warzyw sprzedawanych w sieci swoich sklepów
M&S twierdzi, że usunięcie daty przydatności do spożycia niektórych owoców i warzyw pomoże firmie w osiągnięciu celu, jakim jest ograniczenie marnowania żywności.
-
22.07.2022
Jednorazowe butelki szklane w systemie kaucyjnym – to zniszczy polski handel detaliczny i radykalnie obniży zbiórkę szkła - apel organizacji branżowych
Organizacje związane z produkcją i recyklingiem opakowań szklanych oraz polskim sektorem handlu apelują do premiera o pozostawienie butelek szklanych jednorazowego użytku w gminnych systemach zbiórki oraz nieobejmowanie jednorazowego szkła systemem kaucyjnym.
-
22.07.2022
Komisja nakłada grzywny w wysokości 31,5 mln euro na producentów opakowań metalowych Crown i Silgan w ramach ugody antymonopolowej
Komisja Europejska nałożyła na firmy Crown i Silgan grzywnę w łącznej wysokości 31,5 mln euro za udział w zmowie dotyczącej sprzedaży metalowych puszek i zamknięć w Niemczech. Obie firmy przyznały się do udziału w naruszeniu i zgodziły się na zawarcie ugody w tej sprawie.
-
11.07.2022
Słono zapłacimy za brak skutecznej segregacji odpadów
Jeśli nie zaczniemy segregować, zbierać i przetwarzać większych niż obecnie ilości odpadów z tworzyw sztucznych, już w 2024 roku nie będziemy osiągać określonych przez prawo poziomów recyklingu. Oznaczać to będzie m.in. wysokie opłaty dla tysięcy producentów wprowadzających produkty w opakowaniach na rynek. Koniec końców, koszty te zostaną przeniesione na konsumentów.
-
01.07.2022
Nowa generacja innowacyjnej Fibre Bottle w testach u polskich konsumentów
Grupa Carlsberg odsłania kolejny etap prac nad Fibre Bottle - butelką z włókna drzewnego, w pełni nadającą się do recyklingu
-
27.06.2022
Czekoladę zapakowaną w papier zamiast w plastik znajdziemy wkrótce na sklepowych półkach
Szczelne papierowe opakowanie, które pozwala zachować świeżość produktów, a zarazem jest bardziej przyjazne dla środowiska niż odpowiedniki z tworzyw sztucznych, stworzyła firma KB Folie Polska.
-
06.06.2022
Jak zbierane będą opakowania i odpady opakowaniowe - MKiŚ o systemie kaucyjnym
Wprowadzenie systemu kaucyjnego pozwoli na zmniejszenie zanieczyszczenia środowiska przez odpady szklane i zapewni lepszy surowiec do recyklingu. Aby system ten funkcjonował prawidłowo, musi być powszechnie dostępny, a także zapewniać łatwy zwrot opakowania i odzyskanie kaucji.
-
06.06.2022
Cele 2025 prawne/opakowania - Rekopol - odpowiedzi na pytania
Odpowiedzi na pytania dotyczące prezentacji Pani Magdy Biernat z Organizacji Odzysku Opakowań REKOPOL , wygłoszonej w trakcie pierwszego dnia FoodFakty Safety Week
-
31.05.2022
Branża opakowań pod presją rosnących cen surowców
Według prognoz analityków Santander Bank Polska, przedstawionych w raporcie „Branża opakowań w 2022 r. Kondycja, perspektywy i wpływ wojny”, polski sektor opakowań w tym roku będzie wart około 60 mld PLN, mimo wzrostu spodziewane jest spowolnienie jego dynamiki.
-
30.05.2022
Naukowcy odkryli enzym rozkładający plastik w 24 h
Enzym PHL7 w ciągu 16 godzin spowodował rozkład PET o 90 proc. A produkty uboczne tego procesu recyklingu można ponownie wykorzystać do tworzenia nowego plastiku.
-
20.05.2022
Ftalany i inne plastyfikatory: priorytety do ponownej oceny EFSA
Informacje zwrotne pozyskane z dwóch konsultacji publicznych pomogły naukowcom EFSA nadać priorytet ponownej ocenie substancji zmiękczających stosowanych w materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością (FCM) i zdefiniować protokół oceny narażenia konsumentów. W drugim etapie nastąpią pełne oceny ryzyka.
-
17.05.2022
Jakość handlowa żywności oferowanej w cateringu i oznakowanie opakowań stosowanych w cateringu w 2022 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową dań opakowanych wprowadzanych do obrotu na zasadzie cateringu oraz oznakowanie opakowań stosowanych w cateringu.
-
16.05.2022
Naukowa wiedza od Natureef przeciw marnowaniu żywności
Stowarzyszenie Natureef wydało poradnik, który dostarcza firmom, inżynierom i konsumentom oparte o najnowsze badania naukowe informacje o tym, jak ograniczyć psucie się świeżych produktów spożywczych. To niezwykle cenna wiedza, biorąc pod uwagę, że w skali Europy marnowanych jest ok. 45 proc. owoców i warzyw, co generuje ogromny ślad środowiskowy i miliony ton odpadów rocznie.
-
12.05.2022
Natureef pomaga łączyć inwestorów i bio-startupy
Stowarzyszenie Natureef wyłoni 10 startupów z obszaru biogospodarki, które zaprezentują się przed inwestorami podczas wydarzenia Explore and Expand Workshop organizowanego 2 czerwca w warszawskiej Kinotece. Do 16 maja można zgłosić udział swojej firmy.
-
11.05.2022
Odpady z tworzyw sztucznych w Europie – raport NIK
Ustalenia wspólnego raportu 12 europejskich Naczelnych Organów Kontroli pokazują, że gospodarka o obiegu zamkniętym jest na razie bardziej widoczna jako teoretyczny koncept niż praktyczne działania podejmowane w poszczególnych krajach objętych audytem.
Nasi partnerzy