Owoce i warzywa
-
10.07.2023
Kontrole świeżych owoców i warzyw w latach 2021-2022
Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych przedstawia wyniki planowych i doraźnych kontroli świeżych owoców i warzyw zrealizowanych w latach 2021-2022 r.
-
23.06.2023
Czy jesteś pewien, że odpowiednio nawadniasz swój organizm?
Zbliża się lato, a wraz z nim możemy spodziewać się pierwszych upałów. Gorące dni to idealna okazja, by aktywnie spędzić czas na wolnym powietrzu.
-
22.05.2023
Wycofanie określonej partii produktu zawierającego oregano zanieczyszczone wysokim poziomem alkaloidów pirolizydynowych
GIS został poinformowany o prowadzonym przez firmę Zwergenwiese Naturkost GmbH wycofaniu kilku partii produktów zawierających oregano, w którym stwierdzono przekroczenie dopuszczalnego poziomu alkaloidów pirolizydynowych.
-
04.05.2023
Informacje branżowe #warzywa i owoce, marzec 2023
Na dzień 1 lutego 2023 r. zapasy w europejskich chłodniach wynosiły 3,34 mln ton jabłek. W analogicznym okresie ub.r. zapasy wynosiły 3,6 mln ton. Liderem ponownie jest Polska z 1,06 mln ton jabłek w chłodniach.
-
01.05.2023
Jakość handlowa przetworów owocowych w 2022 r. – część 2
IJHARS sprawdziła jakość handlową owoców suszonych i kandyzowanych, orzechów oraz mieszanek orzechów, owoców, owoców z orzechami i/lub pestkami.
-
27.04.2023
Najnowsze miesięczne sprawozdanie KE pokazuje, że w 2022 r. handel rolno-spożywczy UE miał się dobrze pomimo wyzwań
Komisja opublikowała najnowsze miesięczne sprawozdanie dotyczące handlu rolno-spożywczego, z którego wynika, że w 2022 r. unijny handel rolno-spożywczy wyniósł 401,5 mld euro, a dodatnie saldo handlowe wyniosło 58 mld euro.
-
04.04.2023
Podcast PCA: bezpieczne produkty roślinne
Jak PCA dba o to, aby produkty roślinne były dla nas bezpieczne? – zapraszamy do wysłuchania rozmowy z Dyrektor PCA Lucyną Olborską i Głównym Inspektorem Ochrony Roślin i Nasiennictwa Andrzejem Chodkowskim.
-
27.03.2023
Plan transformacji białek jako ekonomiczna siła napędowa w Holandii
Oczekuje się, że plan przyczyni się do przyspieszenia wzrostu aktywności gospodarczej w wysokości 2,6 mld EUR. A import soi może zostać zmniejszony o jedną trzecią.
-
15.03.2023
Wycofanie partii ziemniaków ze względu na przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu środka ochrony roślin chloroprofamu
Lidl Polska Sp. z o.o. Sp. k. prowadzi wycofanie wskazanej poniżej partii produktu pn. Ziemniaki jadalne sałatkowe, po otrzymaniu wyników badań, w ramach kontroli właścicielskiej na obecność pestycydów.
-
08.03.2023
Władze włoskie wykryły wielomilionowe oszustwa związane z ekologicznymi migdałami, owocami i warzywami, które dystrybuowano w Unii Europejskiej
Włoskie media opublikowały informacje odnośnie wielomilionowych oszustw w branży żywności ekologicznej. Oszustwa dotyczyły głównie rzekomo ekologicznych migdałów, pomidorów, suszonych owoców, brzoskwiń i truskawek, które eksportowano do krajów UE.
-
01.03.2023
Jakość handlowa ziemniaków w 2022 r. – część 2
Sprawdzono wymagania jakościowe i znakowanie 188 partii ziemniaków oferowanych przez 128 podmiotów działających na początkowych etapach dystrybucji.
-
14.02.2023
Rynek Indonezji otwarty dla polskich jabłek
Pomyślnie zakończyła się procedura otwierania rynku Indonezji dla polskich jabłek. Istnieje już możliwość rozpoczęcia eksportu.
-
10.02.2023
Zapobieganie i kontrola zagrożeń mikrobiologicznych w kiełkach - ukazał się raport FAO/WHO
Niniejsze sprawozdanie obejmuje środki zapobiegawcze i kontrolne dotyczące produkcji podstawowej i obchodzenia się z nasionami do kiełkowania, produkcji kiełków oraz praktyk higienicznych mających zastosowanie w handlu detalicznym i usługach gastronomicznych.
-
02.02.2023
Projekt wytycznych FDA obnośnie dopuszczalnych poziomów ołowiu w żywności dla dzieci
Dążąc do zmniejszenia potencjalnego wpływu na zdrowie niemowląt i dzieci poniżej drugiego roku życia, FDA proponuje nowe, dopuszczalne poziomy ołowiu dla głównych kategorii przetworzonej żywności dla niemowląt.
-
30.01.2023
Wycofanie partii produktu pn. Sałatka z buraczków i papryki ze względu na stwierdzenie ciała obcego
GIS został poinformowany przez firmę VICTUS Mielczarek i Kowalska Sp. j. o wycofaniu wskazanej poniżej partii Sałatki z buraczków i papryki ze względu na stwierdzenie obecności ciała obcego w produkcie.
-
20.01.2023
Komisja zatwierdziła "Châtaigne des Cévennes" z Francji jako chronioną nazwę pochodzenia (ChNP)
Châtaigne des Cévennes" oznacza świeży, suszony lub przetworzony owoc gatunku Castanea sativa oraz zespołu odmian tradycyjnych, pochodzących ze szczepionych sadów kasztanowych, o wspólnych cechach charakterystycznych. Świeże owoce mają kształt eliptyczny, trójkątny lub okrągły, kolor od jasnokasztanowego do ciemnobrązowego i mogą mieć pionowe paski.
-
18.01.2023
Przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn w pistacjach
GIS został poinformowany poprzez RASFF o stwierdzeniu przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn w orzechach pistacji, które po konfekcjonowaniu zostały wprowadzone do obrotu przez firmę Bio Planet S.A.
-
17.01.2023
Komisja Europejska kwestionuje tureckie podejście do kontroli mykotoksyn
Kontrola UE, przeprowadzona przez DG Sante w maju i czerwcu 2022, wzbudziła obawy dotyczące podejścia Turcji do kontroli mykotoksyn w jej dostawach żywności. Mykotoksyny są toksycznymi związkami wytwarzanymi przez niektóre rodzaje pleśni, które mogą porastać uprawy i mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie ludzi, jeśli są spożywane w dużych ilościach.
-
10.01.2023
KUPS: Nowy podatek cukrowy zagrozi sadownikom – będziemy płacić za cukier z owoców. Czekają nas kolejne podwyżki?!
Konferencja uzgodnieniowa nie przyniosła korzystnych rozstrzygnięć dla sadowników. Ministerstwo Zdrowia wraz z resortem finansów nie zrezygnowali ze szkodliwych planów opodatkowania opłatą cukrową wartościowych produktów bez dodanego cukru, w tym m.in. nektarów, soków wzbogaconych witaminami i napojów z co najmniej 20% zawartością soku z owoców czy warzyw, pomimo przychylnej sadownikom opinii Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
-
09.01.2023
Jakość handlowa przetworów warzywnych w 2022 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej sałatek i surówek warzywnych (w tym oferowanych luzem), którą objęto 108 podmiotów (61 lokali gastronomicznych, 47 sklepów).
-
14.12.2022
Nie taka straszna dwunastka
Bezpieczeństwo żywności utarło się łączyć z pestycydami i szeroko pojętą chemią – a tej według wielu źródeł w owocach i warzywach jest pełno (w porównaniu do tego, co było kiedyś). Żadne z tych stwierdzeń nie ma podstaw naukowych, choć ich wszechobecność spowodowała, że zaczęliśmy w nie wierzyć.
Nasi partnerzy