Plant-based
-
06.12.2021
Wegański tuńczyk na liście 100 innowacji roku 2021 wg TIME
Od lat dostępne są smaczne i pożywne roślinne alternatywy mięsa. Ale owoce morza i ryby to ciągle nisza.
-
30.11.2021
Dania, czołowy producent wieprzowiny, planuje duże inwestycje w żywność pochodzenia roślinnego
Duński rząd zatwierdził porozumienie klimatyczne, które obejmuje inwestycje w badania i rozwój roślinnych alternatyw w Unii Europejskiej w celu zmniejszenia emisji z krajowych systemów żywnościowych. Łącznie przeznaczono na ten cel ok. 195 mln USD.
-
26.11.2021
Jak będzie wyglądać dieta przyszłości i czy pozwoli wyżywić świat?
Światowy system żywnościowy wymaga radykalnych zmian, by zapewnić wyżywienie ludności i skutecznie zapobiegać klęskom głodu w obliczu wyzwań takich jak zmiany klimatyczne, degradacja środowiska czy epidemie chorób zakaźnych.
Radyklane zmiany są konieczne.
-
05.11.2021
Roślinny zamiennik mleka z ziemniaków będzie głównym trendem w 2022 r.
Według Waitrose roślinne napoje ziemniaczane mają być jednym z największych trendów żywieniowych w 2022 r. W odżywianiu trendem będzie klimatarianizm, czyli dieta dla klimatu skupiająca się na zmniejszeniu śladu węglowego jednostki.
-
28.10.2021
Plant based – czy ma coś wspólnego z nieuczciwą konkurencją? - Abstrakt artykułu
Żywność oparta o składniki roślinne to już nie tylko niszowa ekstrawagancja wybrańców, trend, moda czy poprawność polityczna. To absolutna konieczność. Raport Międzyrządowego Zespołu ONZ ds. Zmian Klimatu (IPCC) nie pozostawia żadnych wątpliwości. Musimy natychmiast odejścia od emisji CO2, za którą w dużej mierze odpowiada przemysłowa hodowla zwierząt.
-
15.10.2021
eFORUM Strategie Plant-Based - nagrania referatów
Nagrania referatów z eFORUM Strategie Plant-Based - surowce, technologie, reformulacje, aspekty prawne, rebranding, komunikacja
-
13.10.2021
Konferencja Plant-Powered Perspectives na żywo i online 14 i 15 października
Dzięki konferencji Plant-Powered Perspectives już po raz czwarty szeroko pojęte roślinne jedzenie znajdzie się w centrum uwagi. Dziś producenci żywności i restauratorzy zrozumieli, że produkty i dania roślinne spotykają się z dużym entuzjazmem polskich konsumentów. Na konferencji RoślinnieJemy zwrócimy uwagę branży spożywczej na najbardziej innowacyjne rozwiązania, które łączy wspólny mianownik – bardziej roślinny system produkcji żywności.
-
06.10.2021
Czy kontrola jakości może być łatwa i skuteczna?
Wykonując setki pomiarów dziennie, producent żywności jest w stanie w pełni oceniać proces produkcyjny, kontrolować każdą partię surowca, półproduktu, tak aby z góry zapobiec wyprodukowaniu niezgodnego wyrobu. Idealnym rozwiązaniem do tego celu jest analizator Foodscan2 od FOSS: szybki i wiarygodny analizator, wykorzystujący do pomiaru bliską podczerwień. Sama analiza trwa 50 sekund.
-
06.10.2021
Konferencja Plant-Powered Perspectives na żywo 14 i 15 października
Według GfK Polonia w ciągu pierwszych sześciu miesięcy 2021 r. sprzedaż roślinnych alternatyw nabiału wzrosła o 50 proc., a roślinne alternatywy mięsa odnotowały wzrost aż o 179 proc. Roślinne alternatywy mięsa i nabiału po raz kolejny znajdą się w centrum uwagi w czasie czwartej edycji konferencji Plant-Powered Perspectives, która odbędzie się 14 i 15 października.
-
04.10.2021
Karmin (E120) odpowiedni dla wegetarian i wegan?
Dodatek E120 wzbudza wiele emocji wśród osób stosujących dietę wegańską i wegetariańską. Pod tą nazwą kryje się koszenila, zwana także kwasem karminowy lub karminem
-
30.09.2021
Żywność roślinna alternatywą produktów mięsnych
Konsumenci XXI wieku stali się bardziej wymagający i zróżnicowani pod względem żywieniowym. Biorąc pod uwagę spożycie mięsa, wzrasta liczba osób stosujących dietę wegetariańską z różnymi jej odmianami. W odpowiedzi na tę sytuację producenci żywności wprowadzają na rynek spożywczy różnorodne produkty, których podstawą jest matryca roślinna, a produkty wegetariańskie, czy wegańskie cieszą się coraz większą popularnością.
-
29.09.2021
Wytyczne FSAI dot. GMP dla niepasteryzowanych fermentowanych produktów roślinnych
Nowe wytyczne są informacją dla branży spożywczej o tym, jak najlepiej zapewnić zgodność z unijnym i irlandzkim prawem żywnościowym oraz umożliwić bezpieczną i spójną produkcję, przechowywanie, obsługę i ekspozycję produktów fermentowanych pochodzenia roślinnego.
-
28.09.2021
Roślinne koncentraty barwiące to naturalny wybór w produkcji żywności na bazie roślin
Polski konsument coraz chętniej sięga po alternatywy mięsa. Dodatki takie, jak sztuczne barwniki, mogą jednak skutecznie zniechęcić tych, dla których ważna jest zdrowa dieta. Żywność Barwiąca EXBERRY® daje producentom możliwość tworzenia efektownych produktów roślinnych z czystą i zrozumiałą etykietą.
-
24.09.2021
Innowacyjne opakowanie do żywności na bazie mango i nanocelulozy
Substancje zawarte w tej tropikalnej roślinie nadają nowemu materiałowi unikalne właściwości potwierdzone w badaniach in vitro, dzięki którym żywność może zachowywać świeżość przez dłuższy czas bez konieczności dodawania substancji konserwujących.
-
23.09.2021
Jak nazywać hodowane komórkowo mięso ryb i owoców morza?
Sektor hodowanego komórkowo mięsa ryb i owoców morza już niedługo będzie musiał podjąć decyzje dotyczące nazewnictwa tego produktów, tak by było ono jednocześnie zachęcające i zrozumiałe dla konsumentów.
-
22.09.2021
Rynek rybnych alternatyw rośnie dynamicznie
Potencjalny rynek może być ogromny: poza weganami i fleksitarianami roślinna ryba może być również mile widzianą żywnością wśród kobiet w ciąży czy osób unikających ryb o wysokiej zawartości rtęci lub konsumentów z alergią na skorupiaki. Jeśli owoce morza pochodzenia roślinnego utrzymają tempo wzrostu, mogą dogonić udział analogów mięsa w rynku konwencjonalnym w ciągu następnej dekady.
-
13.09.2021
Nowe roślinne „mięso” na bazie karobu
Naukowcy opracowali nowy rodzaj roślinnego substytutu mięsa. Jest ubogi w kwasy tłuszczowe nasycone, a dostarcza znacznych ilości błonnika. Ponadto nie zawiera substancji dodatkowych ani alergenów, a jego pozyskiwanie w niewielkim stopniu wpływa na środowisko naturalne.
-
10.09.2021
Givaudan uruchamia Protein Hub w swoim Centrum Innowacji w Zurychu
Givaudan rozwija swoją globalną działalność w zakresie innowacji w dziedzinie białek roślinnych - w Centrum Innowacji w Zurychu otwarto Protein Hub.
-
08.09.2021
Zapach burgera roślinnego najbardziej przypominającego wołowinę – naukowcy przeanalizowali związki zapachowe
Jak odtworzyć zapach hamburgerów? Naukowcy zastosowali podejście analityczne (GC/MS w połączeniu z olfaktometrią), aby dowiedzieć się, w jaki sposób alternatywy na bazie roślin mogą naśladować zapach świeżo grillowanego burgera.
-
08.09.2021
Jadalny polimer z wodorostów alternatywą plastikowych opakowań do żywności
Zespół pod kierownictwem dra Rammohana Aluru z Uralskiego Uniwersytetu Federalnego w Rosji stworzył trzy rodzaje folii spożywczej na bazie alginianu sodu – powszechnie stosowanego biopolimeru, który otrzymywany jest z wodorostów.
-
24.08.2021
Konferencja New Food Forum 2021: "Pandemia przyspieszyła roślinny trend - teraz chodzi o wykorzystanie tego impetu dla innowacji"
Zarówno przełomowe technologie związane z alternatywnymi źródłami białka, jak i rynek zrównoważonych rozwiązań w zakresie żywności rozwijają się w zawrotnym tempie. New Food Forum to wyjątkowe wydarzenie, które ma na celu inspirować dalszy rozwój innowacyjnych technologii spożywczych poprzez zgromadzenie kluczowych interesariuszy.
Nasi partnerzy