Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W ostatnim czasie można zaobserwować wzmożone kreowanie zdrowego trybu życia, w tym zdrowego odżywiania. Świadomość konsumentów, na temat właściwości dodatków do żywności, czy właściwych wartości odżywczych stale wzrasta, więc producenci dostosowują się do potrzeb rynkowych
Opublikowano nowe uchwały zmieniające warunki stosowania witaminy B6 oraz glistnika jaskółcze ziele
W Brazylii rozpoczynają się prace Komisji Specjalnej ds. Apelacji w sprawie Obronności Rolnej – jest to nowy organ administracyjny w strukturze regulacji i kontroli agrobiznesu
Rozporządzenie nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywnościwśród obowiązkowych informacji na temat środków spożywczych wyszczególnia m.in. dane o dodanych do produktu składnikach oraz substancjach pomocniczych w przetwórstwie powodujących alergię lub reakcję nietolerancji
Projekt nowelizacji dotyczy preparatów na bazie m.in. kruszyny pospolitej, rabarbaru lekarskiego oraz szakłaku amerykańskiego
25 września 2024 r. wchodzi w życie rozporządzenie określające m.in. wykaz substancji i materiałów dopuszczonych do stosowania w produkcji żywności lub składników żywności; warunki stosowania rozpuszczalników ekstrakcyjnych oraz maksymalne dopuszczalne poziomy ich pozostałości
Motywem procedowanych zmian jest urealnienie stawek opłat produktowych dla opakowań objętych systemem kaucyjnym przez uwzględnienie masy opakowań przy określaniu wysokości opłaty
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - wrzesień 2024"
W sierpniu 2024 r. przedłużono m.in. okresy ważności znaków akcyzy oraz wprowadzono odstępstwa np. w sektorze wina w związku z wystąpieniem suszy lub powodzi
W sierpniu 2024 r. zmiany w limitach prawnych dotyczyły przede wszystkim unijnego wykazu dozwolonych produktów początkowych dla środków aromatyzujących dymu wędzarniczego
Głównym celem Ustawy o sygnalistach ma być przede wszystkim „lepsze egzekwowanie prawa i polityk Unii Europejskiej przez skuteczniejsze wykrywanie przypadków naruszeń, prowadzenie postępowań wyjaśniających i ściganie naruszeń”
Zgodnie z przepisami, aby mogły zostać zatwierdzone w UE, nowe metody ogłuszania muszą zapewniać brak bólu, stresu lub cierpienia do momentu utraty przytomności oraz utrzymanie nieprzytomności zwierzęcia aż do śmierci.
UOKiK zakończył postępowanie w sprawie zamiaru koncentracji polegającego na przejęciu przez Eurofins Food kontroli nad J.S. Hamilton Poland
Izrael przyjął szereg aktów prawnych mających na celu dostosowanie krajowego prawodawstwa do unijnej legislacji w zakresie prawa żywnościowego
Komisja Europejska przygotowała dokument zawierający odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące produkcji i rolnictwa ekologicznego
W związku z katastrofą ekologiczną, która miała miejsce na rzece Odrze w 2022 roku, w lipcu 2023 r., uchwalono ustawę o rewitalizacji rzeki Odry. Wśród jej celów wymienia się m.in. poprawę jakości wody w Odrze, zapewnienie wymaganych zasobów wodnych, poprawę działania gospodarki wodnościekowej w obszarze mogącym mieć znaczenie dla Odry czy zasady prowadzenia inwestycji w obszarze rzeki.
Dokument stanowi próbę oceny aktualnego stanu oraz przyszłych skutków wpływu unijnego systemu żywnościowego na środowisko
Monascus purpureus (fermentowany czerwony ryż) został usunięty z wykazu dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych
USDA zaproponował przepis, który uniemożliwiłby producentom drobiu sprzedaż kurczaka i indyka zakażonego wysokim poziomem niektórych rodzajów Salmonelli.
W dniu 14 maja 2024 r. przyjęto dyrektywę zmieniającą tzw. dyrektywy śniadaniowe, a więc dyrektywy odnoszące się do produktów spożywanych typowo podczas tego posiłku, w tym miodu, dżemów, soków czy mleka
20 sierpnia 2024 r. weszły w życie przepisy zmieniające warunki znakowania nalewek oraz podawania rzeczywistej zawartości objętościowej alkoholu w barach i restauracjach
Nasi partnerzy