Przemysł mięsny
-
23.12.2021
Paszportyzacja polskiej żywności – nowatorski projekt w skali światowej
Skąd pochodzi żywność, jaka jest jej jakość i jakim została poddana zabiegom – konsumenci coraz częściej poszukują wiarygodnych informacji o produktach żywnościowych. Sprawne zbieranie i przekazywanie takich danych wymaga zaangażowania technologii cyfrowych. Pilotaż będzie realizowany na rynku wołowiny, wieprzowiny i ziemniaka.
-
15.12.2021
Białoruś wprowadza zakaz importu szeregu produktów rolno-spożywczych
1 stycznia 2022 r. Białoruś wprowadza zakaz importu szeregu produktów rolno spożywczych z wybranych państw, w tym Polski.
-
13.12.2021
Receptury – poznaj zalety oprogramowania do zarządzania centralnym punktem w procesie produkcji żywności
Czy to przemysł mięsny czy napojów albo przemysł cukierniczy, receptura to centralny punkt w procesie produkcji żywności. Wszyscy wiemy, że nawet najmniejsze modyfikacje kompozycji składników mogą mieć ogromny wpływ na smak, jakość i marże.'
-
09.12.2021
SANTANDER AGROskop IV kw. 2021 - Mięso
W okresie od stycznia do sierpnia 2021 r. odnotowano wzrost produkcji wieprzowiny w Unii Europejskiej. Łączna produkcja mięsa wieprzowego w ubojniach przemysłowych była wyższa o 3%, zarówno w relacji rocznej, jak i w porównaniu do wskazanych miesięcy w roku 2019. Równolegle do rosnącej produkcji wieprzowiny w UE, odnotowano spadek eksportu poza Unię. W lipcu oraz w sierpniu br. wolumen sprzedaży zagranicznej nieprzetworzonego mięsa wieprzowego z UE był niższy o 15% r/r. Spadek odnotowano również w wywozie podrobów wieprzowych (-7% r/r) oraz tłuszczów (-27%). Na wyniki istotny wpływ ma niższy popyt z Chin.
-
02.12.2021
Jakość handlowa mięsa i przetworów mięsnych w 2021 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej mięsa i przetworów mięsnych u 127 producentów.
-
02.12.2021
Audyt koreańskiej służby APQA w sektorze mięsa wołowego
Rozpoczął się audyt sektora mięsa wołowego przeprowadzany przez przedstawicieli koreańskiej służby APQA, który stanowi kolejny etap procedury mającej na celu zatwierdzenie Polski jako kraju, z którego możliwy byłby wywóz wołowiny na wskazany rynek.
-
02.12.2021
Wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. w jednej partii produktu pn. Tatar wołowy, 200g
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella spp. w jednej partii produktu pn. Tatar wołowy, 200 g.
-
01.12.2021
Cel: Zero wypadków dzięki kolorowym kłódkom LOTO (praktyczny przykład)
Duży przetwórca żywności musi odłączyć zasilanie i zabezpieczyć wszystkie źródła energii maszyn, aby bezpiecznie serwisować urządzenia. Firma wymaga jasnych wskaźników wizualnych, aby szybko zidentyfikować, które z wyspecjalizowanych zespołów zneutralizowały określone źródła energii. W poszukiwaniu odpowiedniego rozwiązania zwróciła się do firmy Brady, światowej sławy specjalisty ds. bezpieczeństwa pracy.
-
01.12.2021
Wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. w jednej partii produktu pn. Kiełbasa surowa metka tatarska, 170 g
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella spp. w jednej partii produktu pn. Kiełbasa surowa metka tatarska, 170 g.
-
30.11.2021
Dania, czołowy producent wieprzowiny, planuje duże inwestycje w żywność pochodzenia roślinnego
Duński rząd zatwierdził porozumienie klimatyczne, które obejmuje inwestycje w badania i rozwój roślinnych alternatyw w Unii Europejskiej w celu zmniejszenia emisji z krajowych systemów żywnościowych. Łącznie przeznaczono na ten cel ok. 195 mln USD.
-
29.11.2021
Wycofanie jednej partii produktu Świeży filet z piersi kurczaka MAP ze względu na wykrycie obecności bakterii Salmonella Enteritidis
W wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej wykryto Salmonella Enteritidis w określonej poniżej partii produktu Świeży filet z piersi kurczaka MAP.
-
25.11.2021
Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2021/1904 dotyczące sprzedaży detalicznej weterynaryjnych produktów leczniczych na odległość
Rozporządzenie to określa wymagania techniczne oraz projekt wspólnego logo dla podmiotów, które od dnia 28 stycznia 2022 roku (zgodnie z treścią art. 104 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/6 z dnia 11 grudnia 2018 r. w sprawie weterynaryjnych produktów leczniczych i uchylające dyrektywę 2001/82/WE) zamierzają prowadzić sprzedaż detaliczną na odległość weterynaryjnych produktów leczniczych wydawanych bez przepisu lekarza weterynarii (OTC).
-
23.11.2021
Jakość handlowa mięsa wieprzowego w 2021 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej mięsa wieprzowego w elementach bez opakowania w 49 sklepach.
-
18.11.2021
Wpływ umowy o wolnym handlu między Wielką Brytanią a Nową Zelandią na rynek spożywczy
Wielka Brytania i Nowa Zelandia osiągnęły porozumienie w sprawie umowy o wolnym handlu. Na podstawie tej umowy zostaną – na różnych zasadach - zniesione cła na większość produktów w ramach dwustronnego handlu, np. produkty mleczarskie. Jakie są najważniejsze postanowienia dotyczące sektora spożywczego tłumaczy Paweł Wyrzykowski, Analityk Sektora Food&Agri BNP Paribas Bank Polska S.A.
-
11.11.2021
Czy rok 2022 przyniesie dalszy wzrost cen żywności?
Na obecną, najwyższą od 20 lat inflację w Polsce wpływ ma m.in. wzrost cen żywności. Najbardziej, bo o ponad 17% rok do roku, wzrosły ceny mięsa drobiowego, a także olejów roślinnych, napojów bezalkoholowych i pieczywa. Czy i jak długo ceny będą rosnąć dalej? Sytuację dużego wzrostu cen surowców rolnych i produktów spożywczych komentuje Jakub Czugała, Analityk Sektora Food&Agri BNP Paribas Bank Polska S.A.
-
04.11.2021
Czy Filipiny zastąpią Chiny w unijnym handlu wieprzowiną?
Mimo iż odnotowujemy wyraźny spadek eksportu produktów wieprzowych do Chin, to ogólny unijny eksport w okresie od stycznia do lipca 2021 roku wzrósł w relacji rocznej, co jest wyraźnym sygnałem o zmianach relacji handlowych na globalnym rynku wieprzowiny. Unijni eksporterzy szukają nowych rynków zbytu. Takim rynkiem są Filipiny – kraj, do którego eksport produktów wieprzowych z UE wzrósł w pierwszych siedmiu miesiącach 2021 roku o 190% w relacji rocznej. Czy Filipiny staną się nowym kluczowym partnerem UE w wymianie handlowej wieprzowiny i jak to przełoży się to na rynek polskiego warchlaka opowiada Magdalena Kowalewska, Analityk Sektora Food&Agri BNP Paribas Bank Polska S.A.
-
29.10.2021
Przedłużenie okresu obowiązywania dotychczasowego świadectwa na MOM na Ukrainę
Służba weterynaryjna Ukrainy poinformowała o wydłużeniu okresu przejściowego do 15 stycznia 2022 r., odnośnie świadectwa dla MOM importowanego z Polski na Ukrainę.
-
28.10.2021
Rośnie rentowność sektora przetwórstwa mięsnego
Przeciętna marżowość w całym sektorze przetwórstwa mięsnego w Polsce w pierwszej połowie 2021 roku wyniosła 6,3% i była wyższa o 0,9% w relacji rocznej. Obserwowany wzrost wynikał głównie ze wzrostu rentowności w sektorze mięsa czerwonego, co wynikało z niższych kosztów żywca. Jeśli chodzi o drób wzrost był mniej wyraźny. Wyniki finansowe sektora mięsnego komentuje Magdalena Kowalewska, Analityk Sektora Food&Agri BNP Paribas Bank Polska S.A.
-
27.10.2021
Kontrole Prezesa UOKiK na rynku wieprzowiny
Prezes Urzędu Tomasz Chróstny zlecił pracownikom UOKiK kontrole u przedsiębiorców działających na rynku wieprzowiny.
-
25.10.2021
Polska dostała zielone światło od FSIS na eksport drobiu do USA, tylko co z Salmonellą?
FSIS dokonał przeglądu polskich przepisów i ustalił, że są one równoważne z ustawą PPIA. W związku z tym produkty drobiowe pochodzące z uboju oraz przetworzone w certyfikowanych polskich zakładach kwalifikują się teraz do eksportu do USA i będą podlegały ponownej kontroli w punktach wejścia przez inspektorów FSIS.
-
25.10.2021
Ograniczenia przy eksporcie na Ukrainę towarów pochodzących od świń
W związku z aktualną sytuacją epizootyczną w Polsce dotyczącą wirusa ASF władze Ukrainy objęły zakazem
importu 12 województw, tj.: podlaskie, mazowieckie, lubelskie, warmińsko-mazurskie, podkarpackie, lubuskie,
wielkopolskie, dolnośląskie, zachodniopomorskie, łódzkie, małopolskie, świętokrzyskie.
Nasi partnerzy