Przemysł rybny
-
15.09.2021
Zmiana rozporządzenia nr 853/2004
Rozporządzenie nr 853/2004 ustanawia szczególne przepisy dotyczące higieny dla żywności pochodzenia zwierzęcego. Jego ostatnia zmiana dotyczy m.in. zezwolenia na zamrażanie mięsa w sprzedaży detalicznej (dystrybucja darowizn żywności), a także wymagań dla produktów rybołówstwa przeznaczonych do produkcji konserw i skwarek przeznaczonych do spożycia przez ludzi.
-
03.09.2021
Nowelizacja przepisów dot. higieny żywności pochodzenia zwierzęcego
Zmieniono załącznik III rozporządzenia nr 853/2004, który określa wymogi szczególne dotyczące higieny żywności pochodzenia zwierzęcego. Nowe przepisy dotyczą m.in. produkcji i wprowadzania do obrotu mięsa dzikich ssaków parzystokopytnych utrzymywanych w warunkach fermowych, możliwości uboju niektórych domowych zwierząt jednokopytnych w gospodarstwie pochodzenia oraz możliwości zatwierdzenia rzeźni polowych.
-
31.08.2021
Uprawnienia do połowów w Morzu Bałtyckim na rok 2022
Komisja Europejska przyjęła wniosek dotyczący uprawnień do połowów w Morzu Bałtyckim na rok 2022. Na podstawie tego wniosku państwa UE określą, ile ryb będzie można poławiać w tym basenie, w odniesieniu do najważniejszych gatunków handlowych.
-
20.08.2021
Bardzo dobre wyniki w eksporcie artykułów rolno-spożywczych w pierwszym półroczu 2021 r.
Wartość eksportu towarów rolno-spożywczych z Polski od stycznia do czerwca 2021 r. (w porównaniu z tym samym okresem roku 2020) wzrosła o 5,3% do 17,6 mld EUR.
-
19.08.2021
Unijny kodeks postępowania w zakresie odpowiedzialnych praktyk dotyczących żywności
W lipcu Komisja Europejska, wraz z zainteresowanymi stronami z branży rolno-spożywczej, oficjalnie ogłosiła unijny kodeks postępowania w zakresie odpowiedzialnych praktyk dotyczących żywności i wprowadzania jej do obrotu. Kodeks jest elementem realizacji założeń strategii "Od pola do stołu", przyjętej w ubiegłym roku.
-
13.08.2021
Jakość handlowa wyrobów sprzedawanych luzem przeznaczonych dla konsumenta finalnego
W 265 sklepach IJHARS sprawdziła jakość handlową różnego asortymentu produktów (nieopakowanych) sprzedawanych luzem lub pakowanych na życzenie konsumenta w miejscu sprzedaży. Produktami priorytetowymi były: pieczywo, ciasta i ciastka, mięso i wędliny, sery oraz ryby mrożone.
-
10.08.2021
Nowy raport WWF – świat marnotrawi aż 40% żywności
Produkcja żywności wymaga wykorzystania ogromnej powierzchni terenów rolnych, znacznych ilości wody i olbrzymich nakładów energii – światowy przemysł spożywczy odpowiada za dwukrotnie wyższą roczną emisję gazów cieplarnianych niż wszystkie samochody w Stanach Zjednoczonych i Europie razem wzięte.
-
09.08.2021
Komisja przyjmuje środki mające zwiększyć przepływ środków pieniężnych do rolników
Środek ten będzie stanowił wsparcie i zwiększy przepływ środków pieniężnych dla rolników dotkniętych kryzysem COVID-19 oraz skutkami niekorzystnych warunków pogodowych w całej UE.
-
02.08.2021
UE i Mauretania ogłaszają zakończenie negocjacji w sprawie nowej umowy dot. połowów
Dzięki tej nowej umowie Unia Europejska i Mauretania ponownie wyrażają wolę tworzenia większego dobrobytu i możliwości zatrudnienia w Mauretanii, przy jednoczesnym utrzymaniu, w sposób zrównoważony, działalności połowowej statków europejskich tradycyjnie prowadzących działalność na wodach mauretańskich.
-
30.07.2021
UE i Wyspy Cooka zgadzają się na kontynuację partnerstwa na rzecz zrównoważonego rybołówstwa
Unia Europejska i Wyspy Cooka uzgodniły, że będą kontynuować swoje udane partnerstwo w zakresie rybołówstwa w ramach umowy o partnerstwie w sprawie zrównoważonego zarządzania rybołówstwem przez okres trzech lat.
-
20.07.2021
WTO podejmuje ważne kroki w kierunku globalnych zasad handlu na rzecz zrównoważonego rybołówstwa
Na forum Światowej Organizacji Handlu (WTO) odbyło się posiedzenie ministerialne w sprawie dopłat do połowów, na którym potwierdzono zobowiązanie do wyznaczenia kierunku pomyślnego zakończenia negocjacji przed konferencją ministerialną WTO, która rozpocznie się w listopadzie 2021 r.
-
16.07.2021
Zasady znakowania ryb, produktów rybołówstwa i akwakultury - Abstrakt artykułu
Przedsiębiorcy często nie zdają sobie sprawy z istnienia poszczególnych aktów prawnych. Jedną z kategorii żywności, która podlega takim szczególnym zasadom znakowania są ryby oraz produkty rybołówstwa i akwakultury. W przedmiotowym opracowaniu przedstawione zostaną najistotniejsze aspekty i reguły dotyczące znakowania ryb, produktów rybołówstwa i akwakultury.
-
14.07.2021
Spotkanie przedstawicieli wysokiego szczebla określa nową wizję zrównoważonego rybołówstwa i akwakultury w regionie Morza Śródziemnego i Morza Czarnego
Odbyło się spotkanie wysokiego szczebla w sprawie nowej strategii dla Morza Śródziemnego i Morza Czarnego, zorganizowane pod przewodnictwem Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa i Generalnej Komisji Rybołówstwa Morza Śródziemnego (GFCM).
-
29.06.2021
Możliwość eksportu produktów rybołówstwa na rynek kolumbijski
Zatwierdzenie do eksportu otrzymało 8 polskich zakładów rybnych zainteresowanych eksportem swoich produktów na przedmiotowy rynek.
-
23.06.2021
Koncentracja kadmu, ołowiu i arsenu w tkance mięśniowej ryb spożywanych na terenie Polski
Istnieje wiele współczesnych doniesień naukowych potwierdzających, że nieunikniona obecność zanieczyszczeń środowiskowych w rybach może również oznaczać pewne ryzyko dla zdrowia konsumentów. Metale ciężkie zawarte w tkankach spożywanych ryb nie ulegają biodegradacji, dlatego dochodzi do ich akumulacji w organizmie ludzkim.
-
20.04.2021
Jakość handlowa ryb i przetworów rybnych
IJHARS przeprowadziła kontrolę jakości handlowej ryb i przetworów rybnych (ryby mrożone i wędzone, konserwy i marynaty). Objęto nią 106 podmiotów (67 producentów i 39 sklepów).
-
15.04.2021
Zatwierdzenie wzoru świadectwa dla przywozu do Serbii zwierząt akwakultury przeznaczonych do celów hodowlanych
Służba weterynaryjna Serbii 12 kwietnia 2021 r. zatwierdziła wzór świadectwa dla przywozu zwierząt akwakultury przeznaczonych do...
-
12.04.2021
Standardy identyfikowalności zgodnie z GDST 1.0 - wymagania, które każde oprogramowanie w zakładzie przetwórstwa ryb musi spełniać już teraz
Po ponad trzech latach pracy Globalnego Dialogu na temat Identyfikowalności Rybołówstwa (GDST), dostępne są pierwsze standardy i zasady GDST dotyczące śledzenia pochodzenia ryb. Co GDST oznacza dla firm z branży rybnej? Jakie są wynikające z tego niezbędne funkcje oprogramowania?
-
17.03.2021
Ogromna skala błędnego oznakowania gatunków ryb i owoców morza na świecie
Według analizy 44 badań przeprowadzonej przez "The Guardian" prawie 40% z 9000 produktów rybołówstwa było błędnie oznakowanych.
-
23.02.2021
Spotkanie z przedstawicielami organizacji rybackich
Minister Grzegorz Puda spotkał się z przedstawicielami organizacji rybackich – hodowców karpi. Spotkanie poświęcone było problematyce sprzedaży karpi i przepisów ją regulujących.
-
22.02.2021
Możliwość eksportu oleju rybnego do Serbii
W dniu 17 lutego 2021 r. służby weterynaryjne Polski i Serbii uzgodniły wzór świadectwa zdrowia dla oleju rybnego...
Nasi partnerzy