Przemysł rybny
-
28.09.2021
Roślinne koncentraty barwiące to naturalny wybór w produkcji żywności na bazie roślin
Polski konsument coraz chętniej sięga po alternatywy mięsa. Dodatki takie, jak sztuczne barwniki, mogą jednak skutecznie zniechęcić tych, dla których ważna jest zdrowa dieta. Żywność Barwiąca EXBERRY® daje producentom możliwość tworzenia efektownych produktów roślinnych z czystą i zrozumiałą etykietą.
-
23.09.2021
Jak nazywać hodowane komórkowo mięso ryb i owoców morza?
Sektor hodowanego komórkowo mięsa ryb i owoców morza już niedługo będzie musiał podjąć decyzje dotyczące nazewnictwa tego produktów, tak by było ono jednocześnie zachęcające i zrozumiałe dla konsumentów.
-
22.09.2021
Rynek rybnych alternatyw rośnie dynamicznie
Potencjalny rynek może być ogromny: poza weganami i fleksitarianami roślinna ryba może być również mile widzianą żywnością wśród kobiet w ciąży czy osób unikających ryb o wysokiej zawartości rtęci lub konsumentów z alergią na skorupiaki. Jeśli owoce morza pochodzenia roślinnego utrzymają tempo wzrostu, mogą dogonić udział analogów mięsa w rynku konwencjonalnym w ciągu następnej dekady.
-
20.09.2021
Segment żywności mrożonej na targach Anuga w Kolonii
Moda na świeżość, zdrowie i zrównoważony rozwój sprawia, że produkty mrożone cieszą się coraz większą popularnością wśród konsumentów. W dn. 9-13 X podczas targów Anuga swoją ofertę zaprezentuje ponad 370 producentów z segmentu żywności mrożonej.
-
15.09.2021
Zmiana rozporządzenia nr 853/2004
Rozporządzenie nr 853/2004 ustanawia szczególne przepisy dotyczące higieny dla żywności pochodzenia zwierzęcego. Jego ostatnia zmiana dotyczy m.in. zezwolenia na zamrażanie mięsa w sprzedaży detalicznej (dystrybucja darowizn żywności), a także wymagań dla produktów rybołówstwa przeznaczonych do produkcji konserw i skwarek przeznaczonych do spożycia przez ludzi.
-
03.09.2021
Nowelizacja przepisów dot. higieny żywności pochodzenia zwierzęcego
Zmieniono załącznik III rozporządzenia nr 853/2004, który określa wymogi szczególne dotyczące higieny żywności pochodzenia zwierzęcego. Nowe przepisy dotyczą m.in. produkcji i wprowadzania do obrotu mięsa dzikich ssaków parzystokopytnych utrzymywanych w warunkach fermowych, możliwości uboju niektórych domowych zwierząt jednokopytnych w gospodarstwie pochodzenia oraz możliwości zatwierdzenia rzeźni polowych.
-
31.08.2021
Uprawnienia do połowów w Morzu Bałtyckim na rok 2022
Komisja Europejska przyjęła wniosek dotyczący uprawnień do połowów w Morzu Bałtyckim na rok 2022. Na podstawie tego wniosku państwa UE określą, ile ryb będzie można poławiać w tym basenie, w odniesieniu do najważniejszych gatunków handlowych.
-
20.08.2021
Bardzo dobre wyniki w eksporcie artykułów rolno-spożywczych w pierwszym półroczu 2021 r.
Wartość eksportu towarów rolno-spożywczych z Polski od stycznia do czerwca 2021 r. (w porównaniu z tym samym okresem roku 2020) wzrosła o 5,3% do 17,6 mld EUR.
-
19.08.2021
Unijny kodeks postępowania w zakresie odpowiedzialnych praktyk dotyczących żywności
W lipcu Komisja Europejska, wraz z zainteresowanymi stronami z branży rolno-spożywczej, oficjalnie ogłosiła unijny kodeks postępowania w zakresie odpowiedzialnych praktyk dotyczących żywności i wprowadzania jej do obrotu. Kodeks jest elementem realizacji założeń strategii "Od pola do stołu", przyjętej w ubiegłym roku.
-
13.08.2021
Jakość handlowa wyrobów sprzedawanych luzem przeznaczonych dla konsumenta finalnego
W 265 sklepach IJHARS sprawdziła jakość handlową różnego asortymentu produktów (nieopakowanych) sprzedawanych luzem lub pakowanych na życzenie konsumenta w miejscu sprzedaży. Produktami priorytetowymi były: pieczywo, ciasta i ciastka, mięso i wędliny, sery oraz ryby mrożone.
-
10.08.2021
Nowy raport WWF – świat marnotrawi aż 40% żywności
Produkcja żywności wymaga wykorzystania ogromnej powierzchni terenów rolnych, znacznych ilości wody i olbrzymich nakładów energii – światowy przemysł spożywczy odpowiada za dwukrotnie wyższą roczną emisję gazów cieplarnianych niż wszystkie samochody w Stanach Zjednoczonych i Europie razem wzięte.
-
09.08.2021
Komisja przyjmuje środki mające zwiększyć przepływ środków pieniężnych do rolników
Środek ten będzie stanowił wsparcie i zwiększy przepływ środków pieniężnych dla rolników dotkniętych kryzysem COVID-19 oraz skutkami niekorzystnych warunków pogodowych w całej UE.
-
02.08.2021
UE i Mauretania ogłaszają zakończenie negocjacji w sprawie nowej umowy dot. połowów
Dzięki tej nowej umowie Unia Europejska i Mauretania ponownie wyrażają wolę tworzenia większego dobrobytu i możliwości zatrudnienia w Mauretanii, przy jednoczesnym utrzymaniu, w sposób zrównoważony, działalności połowowej statków europejskich tradycyjnie prowadzących działalność na wodach mauretańskich.
-
30.07.2021
UE i Wyspy Cooka zgadzają się na kontynuację partnerstwa na rzecz zrównoważonego rybołówstwa
Unia Europejska i Wyspy Cooka uzgodniły, że będą kontynuować swoje udane partnerstwo w zakresie rybołówstwa w ramach umowy o partnerstwie w sprawie zrównoważonego zarządzania rybołówstwem przez okres trzech lat.
-
20.07.2021
WTO podejmuje ważne kroki w kierunku globalnych zasad handlu na rzecz zrównoważonego rybołówstwa
Na forum Światowej Organizacji Handlu (WTO) odbyło się posiedzenie ministerialne w sprawie dopłat do połowów, na którym potwierdzono zobowiązanie do wyznaczenia kierunku pomyślnego zakończenia negocjacji przed konferencją ministerialną WTO, która rozpocznie się w listopadzie 2021 r.
-
16.07.2021
Zasady znakowania ryb, produktów rybołówstwa i akwakultury - Abstrakt artykułu
Przedsiębiorcy często nie zdają sobie sprawy z istnienia poszczególnych aktów prawnych. Jedną z kategorii żywności, która podlega takim szczególnym zasadom znakowania są ryby oraz produkty rybołówstwa i akwakultury. W przedmiotowym opracowaniu przedstawione zostaną najistotniejsze aspekty i reguły dotyczące znakowania ryb, produktów rybołówstwa i akwakultury.
-
14.07.2021
Spotkanie przedstawicieli wysokiego szczebla określa nową wizję zrównoważonego rybołówstwa i akwakultury w regionie Morza Śródziemnego i Morza Czarnego
Odbyło się spotkanie wysokiego szczebla w sprawie nowej strategii dla Morza Śródziemnego i Morza Czarnego, zorganizowane pod przewodnictwem Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa i Generalnej Komisji Rybołówstwa Morza Śródziemnego (GFCM).
-
29.06.2021
Możliwość eksportu produktów rybołówstwa na rynek kolumbijski
Zatwierdzenie do eksportu otrzymało 8 polskich zakładów rybnych zainteresowanych eksportem swoich produktów na przedmiotowy rynek.
-
23.06.2021
Koncentracja kadmu, ołowiu i arsenu w tkance mięśniowej ryb spożywanych na terenie Polski
Istnieje wiele współczesnych doniesień naukowych potwierdzających, że nieunikniona obecność zanieczyszczeń środowiskowych w rybach może również oznaczać pewne ryzyko dla zdrowia konsumentów. Metale ciężkie zawarte w tkankach spożywanych ryb nie ulegają biodegradacji, dlatego dochodzi do ich akumulacji w organizmie ludzkim.
-
20.04.2021
Jakość handlowa ryb i przetworów rybnych
IJHARS przeprowadziła kontrolę jakości handlowej ryb i przetworów rybnych (ryby mrożone i wędzone, konserwy i marynaty). Objęto nią 106 podmiotów (67 producentów i 39 sklepów).
-
15.04.2021
Zatwierdzenie wzoru świadectwa dla przywozu do Serbii zwierząt akwakultury przeznaczonych do celów hodowlanych
Służba weterynaryjna Serbii 12 kwietnia 2021 r. zatwierdziła wzór świadectwa dla przywozu zwierząt akwakultury przeznaczonych do...
Nasi partnerzy