RASFF
-
19.11.2019
Salmonella w polskich produktach drobiowych
W dniu 19.11.2019 trzykrotnie zgłoszono obecność Salmonelli w produktach drobiowych. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
-
18.11.2019
Poważne zagrożenie Salmonellą w polskim mięsie drobiowym
W dniu 18.11.2019 zgłoszono obecność Salmonella enterica w mięsie drobiowym polskiego pochodzenia. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
-
15.11.2019
Wykrycie Salmonelli w świeżych filetach drobiowych
W dniu 15.11.2019 zgłoszono obecność Salmonelli w świeżych filetach z piersi kurczaka. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
-
15.11.2019
Migracja melaminy z chińskich kubków dla dzieci
W dniu 15.11.2019 zgłoszono migrację melaminy z materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
-
14.11.2019
Obecność salmonelli w chłodzonych produktach drobiowych
W dniu 14.11.2019 zgłoszono obecność Salmonelli w kolejnych polskich produktach drobiowych. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
-
13.11.2019
Salmonella w polskich produktach drobiowych
W dniu 13.11 zgłoszono obecność dwóch szczepów Salmonelli w produktach drobiowych z Polski. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
-
13.11.2019
Niewystarczające oznakowanie organicznych ziaren sezamu
W dniu 13.11.2019 zgłoszono organiczne łuskane ziarna sezamu z powodu braku świadectwa zdrowia oraz certyfikowanego raportu analitycznego. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
-
12.11.2019
100 produktów zgłoszonych w systemie RASFF w ostatnim tygodniu - raport tygodniowy RASFF (04-10.11.2019)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
08.11.2019
Poważne zagrożenie Salmonellą w chłodzonych udkach z kurczaka
W dniu 8.11.2019 zgłoszono obecność Salmonella enterica ser. Typhimurium (obecność /25g) w chłodzonych udkach z kurczaka. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
-
08.11.2019
Salmonella w pieprzu czarnym z Wietnamu
W dniu 8.11.2019 zgłoszono obecność Salmonelli w pieprzu czarnym. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
-
08.11.2019
Salmonella w polskich produktach z kurczaka
W dniu 8.11.2019 zgłoszono obecność dwóch szczepów Salmonelli w dwóch drobiowych produktach z Polski. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
-
08.11.2019
Pozostałości leków weterynaryjnych w polskim drobiu
W dniu 8.11.2019 zgłoszono obecność pozostałości leków weterynaryjnych w chłodzonym i mrożonym mięsie drobiowym. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
-
07.11.2019
Pleśń w produktach paszowych z Ukrainy
W dniu 7.11.2019 zgłoszono obecność pleśni w ukraińskim surowcu paszowym. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
-
07.11.2019
Polskie produkty drobiowe wycofane z powodu Salmonelli
W dniu 7.11.2019 zgłoszono obecność Salmonella enterica ser. Enteritidis i Salmonella enterica ser. Infantis w produktach drobiowych. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
-
06.11.2019
Obecność dwóch szczepów Salmonelli w piersi z kurczaka
W dniu 6.11.2019 zgłoszono obecność Salmonella enterica ser. Infantis i Salmonella enterica ser. Newport w chłodzonej piersi z kurczaka. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
-
06.11.2019
Zgłoszenie ryzyka urazu na skutek uszkodzonego opakowania
W dniu 6.11.2019 zgłoszono defekt opakowań napojów fermentowanych grożący urazem na skutek zbyt wysokiego ciśnienia wytworzonego w butelce. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
-
05.11.2019
Mikroorganizmy patogenne główną przyczyną zgłoszeń - raport tygodniowy RASFF (28.10-03.11.2019)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
05.11.2019
AFLATOKSYNY W GRUZIŃSKICH ORZECHACH LASKOWYCH
W dniu 5.11.2019 zgłoszono obecność aflatoksyn w orzechach laskowych. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
-
05.11.2019
OBECNOŚĆ AFLATOKSYN W ORZECHACH ZIEMNYCH Z CHIN
W dniu 5.11.2019 zgłoszono obecność aflatoksyn w orzechach ziemnych. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
-
05.11.2019
Salmonella w produktach drobiowych z Polski
W dniu 5.11.2019 zgłoszono obecność Salmonelli w 3 produktach z Polski. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
-
05.11.2019
Niegroźne zanieczyszczenia mikrobiologiczne w surowcach paszowych
W dniu 5.11.2019 zgłoszono obecność pleśni w ukraińskim surowcu paszowym. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
Nasi partnerzy