Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Na podstawie kontroli urzędowej przeprowadzonej przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono przekroczenie dopuszczalnego poziomu zanieczyszczenia produktu aflatoksynami.
W wyniku postępowania wyjaśniającego związanego z zatruciem toksyną botulinową stwierdzono obecność Clostridium botulinum oraz toksyny botulinowej w próbce produktu pn. "Pasta warzywna śródziemnomorska z pestkami dyni Mega Vega".
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek oraz w treści jaj.
Komisja Europejska odmówiła udzielenia zezwolenia na stosowanie ditlenku tytanu (E 171) jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt.
GIS został poinformowany o prowadzonym przez firmę Ipsen Poland wycofaniu partii suplementu diety pn. „Floractin kapsułki” ze względu na stwierdzenie obecności tlenku etylenu.
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella spp. w jednej partii produktu pn. Tatar wołowy, 200 g.
GIS został poinformowany poprzez RASFF o stwierdzeniu migracji do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu określonego w komunikacie.
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella spp. w jednej partii produktu pn. Kiełbasa surowa metka tatarska, 170 g.
GIS został poinformowany poprzez system wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach o wykryciu tlenku etylenu w surowcu dostarczonym do odbiorcy w Polsce, który wykorzystano do produkcji określonych poniżej suplementów diety.
GIS został poinformowany poprzez system RASFF o wykryciu tlenku etylenu (wyrażonego jako suma 2-chloroetanolu i tlenku etylenu) w surowcu dostarczonym do odbiorcy w Polsce, który wykorzystano do produkcji określonych poniżej suplementów diety.
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę Medverita Group wycofaniu wskazanych poniżej partii suplementów diety ze względu na zastosowanie do ich produkcji składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu.
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj określonych poniżej.
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj określonych poniżej.
GIS został poinformowany o prowadzonym przez firmę SFD S.A. wycofaniu określonych partii suplementów diety marki ALLNUTRITION ze względu na zastosowanie do ich produkcji składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu.
GIS został poinformowany o prowadzonym przez firmę LEVANT Foods Sp. z o.o. wycofaniu produkowanych przez nią trzech marek ziela angielskiego ze względu na zastosowanie do ich produkcji surowca zanieczyszczonego bakterią Salmonella.
Na przełomie października i listopada 2021 doszło do licznych wycofań produktów z powodu błędnego oznakowania i obecności niezadeklarowanego alergenu – orzechów ziemnych. Problem wywołał błędnie oznakowany składnik produktów. Olej arachidowy został oznakowany jako słonecznikowy.
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę FITNESS TRADING Robert Szulborski, wycofaniu wskazanych poniżej partii suplementów diety ze względu na zastosowanie do ich produkcji składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu.
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o prowadzonym przez niderlandzką firmę Ridam Care B.V wycofaniu wskazanej poniżej partii suplementu diety ze względu na wykrycie tlenku etylenu.
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę SFD S.A., ul. Głogowska 41, Opole, wycofaniu wskazanych poniżej partii suplementów diety ze względu na zastosowanie do ich produkcji składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu.
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o prowadzonym przez bułgarską firmę Bio Benjamin Ltd. wycofaniu niektórych partii czekolady Happy Edition Curcuma Ginger Lemon 60g, ze względu na zastosowanie do jej produkcji składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu – sproszkowany imbir.
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę Decathlon Sp. z o.o. wycofaniu jednej partii dania liofilizowanego z powodu wykrycia tlenku etylenu.
Nasi partnerzy