Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zafałszowania żywności: Ważny komunikat biura IFS CEE - polski przewodnik wdrożeniowy IFS „Oszustwa Produktowe” już dostępny (Food Fraud)

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Biznes

Polska wersja przewodnika już dostępna!

Polskie biuro IFS CEE oraz portal wiedzy dla profesjonalistów FoodFakty.pl uprzejmie informują, że w dniu dzisiejszym właściciel standardu IFS opublikował oficjalną polską wersję przewodnika wdrożeniowego poświęconego przeciwdziałaniu zafałszowaniom produktów (ang. Food Fraud). Przewodnik jest pierwszym w Polsce kompleksowym i wyczerpującym narzędziem dla producentów żywności, a także wszystkich instytucji i osób zajmujących się bezpieczeństwem żywności. Dokument ten pozwala na sprawne i prawidłowe wdrożenie wymogów zawartych m.in. w standardach IFS Food wersja 6.1, IFS PACsecure wersja 1.1 oraz IFS Logistics wersja 2.2.

Przewodnik można pobrać bezpłatnie ze strony:

https://www.ifs-certification.com/index.php/de/poland/documents-and-downloads
(w sekcji dokumenty ogólne)

lub klikając bezpośrednio w link:

POBIERZ

Food Fraud

Według szacunków wielu organizacji, wiodących ośrodków badawczych, urzędów, a także Europolu, z powodu zafałszowań żywności (Food Fraud) branża spożywcza ponosi corocznie koszty finansowe w wysokości ok. 30-40 miliardów dolarów, a są to tylko koszty bezpośrednie, nie uwzględniające strat wizerunkowych firm oraz ich konkretnych produktów. Konsument dodatkowo narażony jest na dużo większe ryzyko związane z zawartością substancji niedozwolonych pochodzących z surowców spoza legalnego obiegu. Wielodyscyplinarny zespół powołany do stworzenia przewodnika IFS Standard uznał, że podejście oparte na analizie ryzyka podatności na zafałszowanie wszystkich surowców, składników,  opakowań i procesów zlecanych podmiotom zewnętrznym będzie najlepszym rozwiązaniem dla przemysłu w celu przeciwdziałania zafałszowaniom żywności (Food Fraud).

Podziękowania

Przekazany branży gotowy do wykorzystania i do bezpłatnego pobrania ponad 50-stronicowy przewodnik w polskiej wersji językowej powstał dzięki zaangażowaniu i wsparciu trzech wiodących w obszarze jakości i bezpieczeństwa żywności firm:

 

                      

 

oraz koordynacji techniczno-merytorycznej i komunikacji z branżą spożywczą zespołu FoodFakty.pl.

Słowa kluczowe: zafałszowane produkty spożywcze, zafałszowanie żywności, food fraud

Wybierz obszar: Badania żywności Certyfikacja Food Fraud

Autor: IFS

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.