Dodatki i składniki
-
04.08.2023
Spożycie sukralozy może wpływać na układ odpornościowy
Badania międzynarodowego zespołu naukowców sugerują, że wysokie spożycie sukralozy zmniejsza odpowiedź immunologiczną organizmu.
-
01.08.2023
Innowacje w żywieniu. NCBR ogłasza wyniki I konkursu NUTRITECH
30 projektów zostało rekomendowanych do dofinansowania na kwotę ponad 136 mln PLN. Wśród nich m.in.: kompozycje roślinnych, bezalergennych alternatyw misa; przenośne urządzenie do pozalaboratoryjnej kontroli sanitarnej w przemyśle spożywczym; funkcjonalne preparaty na bazie fortyfikowanego białka konopnego.
-
28.07.2023
Rejestr zmian limitów prawnych - nowość w Strefie Managera!
Rejestr zawiera najważniejsze informacje dotyczące poszczególnych zmian w limitach takie jak np. podstawa prawa, wskazanie konkretnych substancji oraz linki prowadzące bezpośrednio do aktu źródłowego
-
27.07.2023
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E471) - zmiana definicji i specyfikacji
Nowelizacja dotyczy m.in. warunków produkcji, maksymalnej zwartości kwasu erukowego oraz sumy 3-monochloropropanodiolu (3-MCPD), a także obniżenia maksymalnych poziomów np. arsenu
-
27.07.2023
W Europie znajduje się 47% globalnej zdolności produkcji alternatywnych produktów białkowych pochodzących z fermentacji
Wzrost popytu konsumenckiego spowoduje wyczerpanie tych mocy produkcyjnych, a obecne moce produkcyjne są niedopasowane pod względem skali, lokalizacji i możliwości technicznych w porównaniu z lokalnymi potrzebami graczy w tej rozwijającej się branży. Browary są podkreślane jako jedna z najbardziej odpowiednich opcji, ponieważ przemysł zrównoważonej fermentacji białek wykorzystuje fermentory.
-
24.07.2023
WHO aktualizuje wytyczne dotyczące tłuszczów i węglowodanów
WHO potwierdza, że dorośli powinni ograniczyć całkowite spożycie tłuszczu do 30% całkowitego spożycia energii lub mniej. I zaleca, aby dorośli spożywali co najmniej 400 g warzyw i owoców oraz 25 g naturalnie występującego błonnika pokarmowego dziennie.
-
21.07.2023
Badacze na podstawie przeglądu stwierdzili, że witamina D może złagodzić bóle menstruacyjne
Na podstawie przeglądu systematycznego oraz analizy randomizowanych badań klinicznych zbadano wpływ suplementacji witaminą D na pierwotne bolesne miesiączkowanie.
-
20.07.2023
Zmiana specyfikacji warunków stosowania niektórych dodatków do żywności
Nowelizacji uległy specyfikacje trzech dodatków do żywności: glicerolu (E 422), estrów kwasów tłuszczowych i poliglicerolu (E 475) oraz polirycynooleinianu poliglicerolu (E 476)
-
19.07.2023
Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły z oznaczeniem ChOG
Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły są 45 polskim produktem rolnym chronionym w Unii Europejskiej.
-
14.07.2023
Brazylijska firma JBS rozpoczyna budowę fabryki wołowiny hodowanej laboratoryjnie w Hiszpanii
JBS potwierdził, że BioTech planuje stopniowo zwiększać swoje moce produkcyjne, aby sprostać rosnącemu popytowi konsumentów, i uważa Australię, Brazylię, Unię Europejską, Japonię, Singapur i Stany Zjednoczone za kluczowe rynki.
-
14.07.2023
Opublikowano wyniki oceny zagrożenia i ryzyka związanego z aspartamem
IARC, WHO JECFA opublikowały ocenę wpływu aspartamu na zdrowie. Powołując się na „ograniczone dowody” na rakotwórczość u ludzi, IARC sklasyfikowała aspartam jako prawdopodobnie rakotwórczy dla ludzi (IARC grupa 2B), a JECFA potwierdziła dopuszczalne dzienne spożycie wynoszące 40 mg/kg masy ciała.
-
11.07.2023
Bezpieczeństwo poddanego promieniowaniu UV proszku z całych larw mącznika młynarka jako nowej żywności
Na wniosek Komisji Europejskiej Panel EFSA ds. Żywienia, Nowej Żywności i Alergenów Pokarmowych (NDA) został poproszony o wydanie opinii na temat poddanego działaniu promieniowania UV proszku z całych larw mącznika młynarka jako nowej żywności (NF) zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2015/2283.
-
22.06.2023
Żywność funkcjonalna trendem wśród start-upów. Jaka będzie żywność przyszłości?
O projektowaniu żywności w odpowiedzi na oczekiwania i trendy konsumenckie podczas spotkania prasowego mówili dr Magdalena Marczewska i dr hab.,prof. ucz. Krzysztof Klincewicz z Wydziału Zarządzania UW, który kieruje projektem EIT Food Consumer Engagement Labs.
-
20.06.2023
Pawilon UE na targach Foodex Saudi – zgłoszenia
Komisja Europejska organizuje pawilon Unii Europejskiej podczas targów Foodex Saudi w Arabii Saudyjskiej 17-20 września 2023 r. Zgłoszenia produktów są przyjmowane do 1 lipca 2023 r.
-
14.06.2023
Informowanie klienta o środku spożywczym sprzedawanym bez opakowania – WYZWANIE DLA GASTRONOMII
Nadchodzi lato, a wraz z okresem wakacyjnym wzmożony ruch w restauracjach, barach, innych punktach gastronomicznych (np. na stacjach benzynowych). Czy klienci otrzymają wszystkie wymagane prawem informacje o środku spożywczym zanim dokonają wyboru? Jest duże ryzyko, że nie. Jak widzimy w sprawozdaniu rocznym IJHARS za rok 2022 największy odsetek nieprawidłowości w zakresie znakowania stwierdzono w punktach gastronomicznych.
-
13.06.2023
Chlorek rybozydu nikotynamidu - nowe zastosowanie
Chlorek rybozydu nikotynamidu będzie mógł być dodawany do żywności jako źródło niacyny
-
09.06.2023
Ocena bezpieczeństwa EFSA paramylonu jako nową żywność zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2015/2283
Na wniosek Komisji Europejskiej panel EFSA ds. żywienia, nowej żywności i alergenów pokarmowych został poproszony o wydanie opinii na temat paramylonu jako nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2015/2283.
-
02.06.2023
EFSA poddała ocenie bezpieczeństwa ekstrakt z żółtych/pomarańczowych pomidorów jako nową żywność
Na wniosek Komisji Europejskiej panel EFSA ds. żywienia, nowej żywności i alergenów pokarmowych został poproszony o opinię w sprawie ekstraktu z pomidorów żółto-pomarańczowych stosowanego jako nowa żywność zgodnie z rozporządzeniem Unii Europejskiej 2283/2015
-
02.06.2023
Monitorowanie spożycia dodatków do żywności i środków aromatyzujących - zalecenia Komisji
W zaleceniach określono definicje np. dopuszczalnego dziennego spożycia i danych dotyczących obecności oraz dokonano m.in. podziału dodatków do żywności wraz z ustaleniem ich priorytetów
-
26.05.2023
Nanocząstki w barwnikach spożywczych mogą negatywnie wpływać na układ pokarmowy
Badania amerykańskich naukowców dowodzą, że nanocząstki znajdujące się w barwnikach oraz środkach przeciwzbrylających stosowanych w żywności mogą „częściowo uszkadzać ludzkie jelito”.
-
23.05.2023
Mąka ze świerszczy w produktach spożywczych – czy tak będzie wyglądała nasza przyszłość?
Odkąd w polskich mediach pojawiły się informacje, że Komisja Europejska dopuściła na unijny rynek proszek ze świerszcza domowego, który może być dodawany do produktów spożywczych, opinia publiczna zawrzała. Zupełnie niesłusznie, ponieważ mąka ze świerszczy, tak jak i inne produkty z owadów, ma wiele zalet. Jakich? Dowiecie się z lektury tego artykułu.
Nasi partnerzy