Nowości rynkowe
-
02.01.2023
Popyt na produkty roślinne rośnie - prognozy w tej kategorii żywności na 2023 rok
Przewiduje się, że w 2023 r. na rynek trafi więcej innowacji z branży żywności roślinnej niż kiedykolwiek. Ten rok był rokiem wegańskich kurczaków, ale w 2023 ro. to wegańskie ryby i owoce morza będą prosperować rynkowo.
-
30.12.2022
Najważniejsze trendy konsumenckie w 2023 roku
„Redefinicja wartości” to najważniejszy z przyszłorocznych trendów w sektorze żywności i napojów. Według nowego raportu Innova Market Insights rosnące koszty życia w wielu krajach świata zmuszają konsumentów do zrewidowania dotychczasowych poglądów na temat tego, co jest dla nich najbardziej istotne – również w kontekście wyborów żywieniowych.
-
26.12.2022
Mięso hodowane komórkowo po raz pierwszy dostępne w konwencjonalnym sklepie
Na początku grudnia br. w Singapurze konsumenci po raz pierwszy w historii mieli okazję kupić mięso hodowane komórkowo w konwencjonalnym sklepie mięsnym.
-
18.11.2022
REBREAD i misja ratowania chleba zwróciły uwagę zagranicznych firm
Prestiżowy program BIND 4.0 Open Innovation and Acceleration ogłosił wyniki Finalistów tegorocznego konkursu. Na liście znalazły się trzy startupy z Polski, w tym REBREAD, którego misją jest ratowanie chleba na całym świecie i tym samym przyczynianie się do do zmniejszenia ilości żywności, która jest marnowana.
-
16.11.2022
NUTRITECH – zmiana terminu składania wniosków. Żywność funkcjonalna. Żywność prozdrowotna
Dyrektor Narodowego Centrum Badań i Rozwoju ogłosił wydłużenie terminu na składanie wniosków w I konkursie Programu rządowego NUTRITECH – żywienie w świetle wyzwań poprawy dobrostanu społeczeństwa oraz zmian klimatu
-
04.10.2022
Zamknięty obieg odpadów etykietowych
Tarczyński S.A. to pierwsza firma spożywcza w Polsce, która zamknęła pętlę recyklingu, przystępując do programu RafCycle™ - usługi recyklingu, zapewniającej nowe życie odpadom etykietowym. - To świetny przykład, jak wprowadzać w życie zasady gospodarki obiegu zamkniętego – komentuje Jaśmina Solecka, prezes stowarzyszenia Natureef, które zrzesza wiodących producentów żywności i opakowań.
-
30.09.2022
eFORUM FoodFakty - Strategie Plant-based. Dzień 2. - nagranie
eFORUM FoodFakty - Strategie Plant-based. Dzień 2 - nagranie z dnia 22.09.2022 r.
-
29.09.2022
Rekomendacje Prezesa UOKiK - znaczenie dla branży spożywczej
Prezes UOKiK wydał rekomendacje dotyczące oznaczania treści reklamowych przez influencerów w mediach społecznościowych. Co to oznacza dla producentów żywności?
-
29.09.2022
eFORUM FoodFakty - Strategie Plant-based. Dzień 1. - nagranie
eFORUM FoodFakty - Strategie Plant-based. Dzień 1 - nagranie z dnia 21.09.2022 r.
-
27.09.2022
Galaktooligosacharydy - nowe zastosowanie
Galaktooligosacharydy zostały włączone do unijnego wykazu nowej żywności, a obecnie po raz kolejny rozszerzono warunki ich stosowania o nową kategorie żywności
-
19.07.2022
Szwedzka firma opracowała pierwszy prototyp odpowiednika masła na bazie grzybów
Unikalna metoda obróbki grzybów umożliwia stworzenie pierwszego masła mykoproteinowego. Nowa technologia otworzyła wiele perspektyw dla zastosowań produktów o wysokiej zawartości tłuszczu alternatywnych produktów mlecznych.
-
14.07.2022
Lecytyna owsiana w wyrobach kakaowych
Lecytyna owsiana może być stosowana w wyrobach kakaowych i czekoladowych. Jakie są warunki jej stosowania?
-
08.07.2022
Danone wprowadził mieszankę mleczno-roślinną dla niemowląt
Jest to pierwsza w branży formuła dla niemowląt, w której ponad połowa (60%) białka pochodzi z roślin. Danone wierzy, że opierając się na większej ilości składników pochodzenia roślinnego, może mieć spory wpływ na zmniejszenie śladu węglowego swoich produktów.
-
07.07.2022
Wszystko o nowościach i trendach w branży napojów 2022 – branża spotka się w Monachium na drinktec
Zdrowe składniki są dobre dla dobrego samopoczucia i dla środowiska – tak można opisać nastrój wśród konsumentów w branży spożywczej. Częściowo z powodu pandemii konsumenci coraz częściej poszukują zdrowych produktów i zmieniają swoje nawyki na rzecz produktów „wolnych od” oraz o „czystej etykiecie”. Te zmiany w oczekiwaniach konsumentów dostrzega także branża napojów i płynnej żywności, która w dniach 12-16 września spotka się na wiodących, światowych targach drinktec w Monachium.
-
27.06.2022
Czekoladę zapakowaną w papier zamiast w plastik znajdziemy wkrótce na sklepowych półkach
Szczelne papierowe opakowanie, które pozwala zachować świeżość produktów, a zarazem jest bardziej przyjazne dla środowiska niż odpowiedniki z tworzyw sztucznych, stworzyła firma KB Folie Polska.
-
17.06.2022
Polityka przeciwdziałania marnotrawienia żywności w Unii Europejskiej - Abstrakt artykułu
Niezrównoważona produkcja i konsumpcja żywności stanowi jedno z największych zagrożeń środowiskowych dla naszej planety. Szacuje się, że co roku w UE marnuje 88 milionów ton żywności, co odpowiada 20% całkowitej produkcji żywności lub 173 kilogramom na osobę.
-
27.05.2022
Nowe techniki hodowli roślin i ich zbywalność w kontekście unijnych przepisów dotyczących GMO - Abstrakt artykułu
Rozwój biotechnologii i ogólnie nauk przyrodniczych skutkuje powstaniem nowych metod, które można zastosować w hodowli. Takie metody określane są mianem nowych technik hodowlanych (new breeding techniques - NBT), wśród których znajdują się m.in. techniki edycji genomu, które pozwalają na wprowadzenie precyzyjnych mutacji lub łatwą inkorporację nowych fragmentów DNA do genomu.
-
19.04.2022
Rolnictwo regeneratywne - Rada przyjęła konkluzje
Istotą konkluzji jest zachęcanie do stosowanie praktyk rolnych przyczyniających się do pochłaniania dwutlenku węgla z atmosfery.
-
18.03.2022
Jaki jest status prawny produktów konopnych w Polsce i UE? - Abstrakt artykułu
Produkty konopne podbijają polski rynek. Niepostrzeżenie półki w naszych ulubionych drogeriach wypełniły olejki i maści z dodatkiem CBD, a w okolicznych marketach zachwalano zbawcze działanie olejów spożywczych, mąki konopnej czy napoju z nasion.
-
21.02.2022
USA: żegnaj „GMO” - witaj „żywność bioinżynierii”
Od 1 stycznia 2022 w Stanach Zjednoczonych obowiązują nowe warunki znakowania produktów bioinżynierii dotyczące żywności oraz napojów, znakowanych dotychczas jako GMO.
-
02.02.2022
eFORUM FoodFakty – Optymalizacja procesów produkcyjnych i biznesowych w przemyśle spożywczym- nagranie
eFORUM FoodFakty – Optymalizacja procesów produkcyjnych i biznesowych w przemyśle spożywczym- nagrania z dnia 27.01.2022 r.
Nasi partnerzy