Nowości rynkowe
-
25.07.2023
Najnowsze trendy w sektorze opakowań – nowy raport Innova Market Insights
Wykorzystanie bioplastików, ograniczenie marnotrawstwa żywności czy innowacyjne zakrętki – to tylko niektóre z trendów dominujących na rynku opakowań do żywności według nowego raportu Innova Market Insights.
-
07.07.2023
Rynek produktów roślinnych w Polsce – nowy raport Innova
Już co piąty konsument w Polsce wybiera roślinne zamienniki produktów zwierzęcych – nowy raport wskazuje, że polski rynek żywności plant-based intensywnie się rozwija. A niemal co 10. nowy produkt z sektora żywności i napojów w Polsce deklarowany jest jako wegański.
-
03.04.2023
Oteopontyna z mleka krowiego została włączona do unijnego wykazu nowej żywności
Nowa żywność może być stosowana m.in. w preparatach do początkowego żywienia niemowląt oraz napojach na bazie mleka przeznaczone dla małych dzieci
-
27.02.2023
Kuchnia „note by note” nie taka wspaniała? cz. III
Kuchnia „note by note”, o której wspominaliśmy w swoich poprzednich artykułach, ma wiele zalet. Jest nowatorska, cały czas się rozwija, jest związana z mniejszym zużyciem surowców, a praktycznie ogranicza się głównie do wykorzystania wody. Jednak zgodnie z tym, co mówi jej autor – kuchnia ta potrzebuje jeszcze co najmniej 10 lat zanim uzyska społeczną akceptację
-
23.02.2023
Czy kuchnia „note by note” może być alternatywą dla obecnych surowców? cz. II
Bezpośrednie przetwarzanie żywności na proste związki i przygotowanie ich zgodnie z zasadami „note by note”, według twórców kuchni, daje szanse na uniknięcie takich problemów związanych z produkcją żywności jak m.in. zakłócenia w łańcuchach dostaw, rosnące koszty transportu i inne zakłócenia spowodowane pandemią COVID-19, konfliktami w wielu regionach świata
-
20.02.2023
Kuchnia „note by note” – czym jest? – cz. I
Kuchnia „note by note” została zaproponowana przez jednego z twórców kuchni molekularnej – chemika Hervé Thisa, który zaczął swoje prace nad tą formułą już w 2006 r. z kucharzem Gagnair’em. Po raz pierwszy można było spróbować dania „note by note” dopiero 3 lata później – w 2009 r. w Hong Kongu.
-
15.02.2023
Karmnik – impactowy start-up z Mazowsza
Karmnik.org to impactowy startup, który trzeci rok karmi Warszawę lokalnie i sezonowo, produktami głównie z Mazowsza i bliskiego Podlasia.
-
19.01.2023
Odtłuszczony proszek ze świerszcza domowego (Acheta domesticus) jako nowa żywność
Po raz kolejny do katalogu nowej żywności został wpisany środek spożywczy pochodzący od owadów. Nowa żywność może być stosowana m.in. w herbatnikach, sosach i zupach
-
02.01.2023
Popyt na produkty roślinne rośnie - prognozy w tej kategorii żywności na 2023 rok
Przewiduje się, że w 2023 r. na rynek trafi więcej innowacji z branży żywności roślinnej niż kiedykolwiek. Ten rok był rokiem wegańskich kurczaków, ale w 2023 ro. to wegańskie ryby i owoce morza będą prosperować rynkowo.
-
30.12.2022
Najważniejsze trendy konsumenckie w 2023 roku
„Redefinicja wartości” to najważniejszy z przyszłorocznych trendów w sektorze żywności i napojów. Według nowego raportu Innova Market Insights rosnące koszty życia w wielu krajach świata zmuszają konsumentów do zrewidowania dotychczasowych poglądów na temat tego, co jest dla nich najbardziej istotne – również w kontekście wyborów żywieniowych.
-
26.12.2022
Mięso hodowane komórkowo po raz pierwszy dostępne w konwencjonalnym sklepie
Na początku grudnia br. w Singapurze konsumenci po raz pierwszy w historii mieli okazję kupić mięso hodowane komórkowo w konwencjonalnym sklepie mięsnym.
-
18.11.2022
REBREAD i misja ratowania chleba zwróciły uwagę zagranicznych firm
Prestiżowy program BIND 4.0 Open Innovation and Acceleration ogłosił wyniki Finalistów tegorocznego konkursu. Na liście znalazły się trzy startupy z Polski, w tym REBREAD, którego misją jest ratowanie chleba na całym świecie i tym samym przyczynianie się do do zmniejszenia ilości żywności, która jest marnowana.
-
16.11.2022
NUTRITECH – zmiana terminu składania wniosków. Żywność funkcjonalna. Żywność prozdrowotna
Dyrektor Narodowego Centrum Badań i Rozwoju ogłosił wydłużenie terminu na składanie wniosków w I konkursie Programu rządowego NUTRITECH – żywienie w świetle wyzwań poprawy dobrostanu społeczeństwa oraz zmian klimatu
-
04.10.2022
Zamknięty obieg odpadów etykietowych
Tarczyński S.A. to pierwsza firma spożywcza w Polsce, która zamknęła pętlę recyklingu, przystępując do programu RafCycle™ - usługi recyklingu, zapewniającej nowe życie odpadom etykietowym. - To świetny przykład, jak wprowadzać w życie zasady gospodarki obiegu zamkniętego – komentuje Jaśmina Solecka, prezes stowarzyszenia Natureef, które zrzesza wiodących producentów żywności i opakowań.
-
30.09.2022
eFORUM FoodFakty - Strategie Plant-based. Dzień 2. - nagranie
eFORUM FoodFakty - Strategie Plant-based. Dzień 2 - nagranie z dnia 22.09.2022 r.
-
29.09.2022
Rekomendacje Prezesa UOKiK - znaczenie dla branży spożywczej
Prezes UOKiK wydał rekomendacje dotyczące oznaczania treści reklamowych przez influencerów w mediach społecznościowych. Co to oznacza dla producentów żywności?
-
29.09.2022
eFORUM FoodFakty - Strategie Plant-based. Dzień 1. - nagranie
eFORUM FoodFakty - Strategie Plant-based. Dzień 1 - nagranie z dnia 21.09.2022 r.
-
27.09.2022
Galaktooligosacharydy - nowe zastosowanie
Galaktooligosacharydy zostały włączone do unijnego wykazu nowej żywności, a obecnie po raz kolejny rozszerzono warunki ich stosowania o nową kategorie żywności
-
19.07.2022
Szwedzka firma opracowała pierwszy prototyp odpowiednika masła na bazie grzybów
Unikalna metoda obróbki grzybów umożliwia stworzenie pierwszego masła mykoproteinowego. Nowa technologia otworzyła wiele perspektyw dla zastosowań produktów o wysokiej zawartości tłuszczu alternatywnych produktów mlecznych.
-
14.07.2022
Lecytyna owsiana w wyrobach kakaowych
Lecytyna owsiana może być stosowana w wyrobach kakaowych i czekoladowych. Jakie są warunki jej stosowania?
-
08.07.2022
Danone wprowadził mieszankę mleczno-roślinną dla niemowląt
Jest to pierwsza w branży formuła dla niemowląt, w której ponad połowa (60%) białka pochodzi z roślin. Danone wierzy, że opierając się na większej ilości składników pochodzenia roślinnego, może mieć spory wpływ na zmniejszenie śladu węglowego swoich produktów.
Nasi partnerzy