Opakowania
-
22.04.2022
Ewidencja odpadów w systemie BDO – wymagania dla przemysłu spożywczego - Abstrakt artykułu
Funkcjonowanie przemysłu spożywczego nierozerwalnie wiąże się z generowaniem odpadów. Większość środków spożywczych dostępnych na rynku wymaga bowiem odpowiedniego opakowania.
-
11.04.2022
Znakowanie żywności a sytuacja w Ukrainie
Państwa członkowskie UE, w tym Polska, poinformowały KE o zgłaszanych przez producentów trudnościach wynikających z sytuacji w Ukrainie, w tym z braku dostępności oleju słonecznikowego. Trudności te mają przełożenie na informacje podawane w oznakowaniu środków spożywczych.
-
07.04.2022
Ceny materiałów opakowaniowych nadal rosną
Wzrost kosztów energii, transportu i pracy doprowadzi do dalszego wzrostu cen opakowań do żywności w ciągu najbliższych 12 miesięcy, podobnie jak konflikt między Rosją a Ukrainą, wynika z raportów opublikowanych w marcu przez Rabobank.
-
07.04.2022
Eko-tworzywa przyszłością rynku opakowań
Tworzywa sztuczne stosowane są praktycznie w każdej dziedzinie naszego życia – artykułach gospodarstwa domowego, opakowaniach na żywność, motoryzacji czy medycynie. Polimery wykorzystywane odpowiedzialnie mogą długo i bezpiecznie funkcjonować w naszym codziennym życiu. Warto więc zminimalizować ich oddziaływanie na środowisko poprzez używanie materiałów zaprojektowanych z myślą o ekologii.
-
06.04.2022
Czy powlekany papier może być przyjazny środowisku?
Powlekany papier zyskuje na popularności jako materiał do pakowania żywności, zastępując m.in. plastik i zabronione już opakowania ze spienionego polistyrenu. Nie istnieje jednak żadna uniwersalna metoda określania jego przydatności do recyklingu. Nie do końca wiadomo też, do pakowania jakich produktów nadaje się on najlepiej. Jak zatem produkować, a następnie dobierać najlepsze materiały w celu skutecznego i przyjaznego środowisku pakowania żywności? Odpowiedzi na te pytania przyniosą wyniki projektu REPAC².
-
31.03.2022
Wycofanie partii produktu pn. ALMOND BUTTER pasta migdałowa Planta ze względu na obecność ciała obcego
Wewnątrz badanego produktu stwierdzono obecność ciał obcych – ostrych, sprężystych kawałków tworzywa sztucznego o wielkości około 0,5 - 1 cm. W związku z tym spożycie produktu może wiązać się z ryzykiem uszkodzenia jamy ustnej lub przełyku.
-
29.03.2022
Ostrzeżenie: Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu łyżka szumówka Auchan
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych, w badanych próbkach łyżki szumówki określonej w komunikacie.
-
24.03.2022
Wartość odżywcza na froncie. Znaczenie dla stosowania oświadczeń – jakie opcje rozważa KE?
Realizując cele strategii od Pola do Stołu (Farm to Fork) Komisja Europejska pracuje nad zmianą przepisów podstawowego i najważniejszego aktu prawnego dotyczącego znakowania żywności, tj. rozporządzenia 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
-
22.03.2022
Ślad środowiskowy w przedsiębiorstwie- produkt i opakowanie. Czym jest, jak liczyć? + przewodnik
Zapraszamy na webinar, którego organizatorem jest REKOPOL we współpracy ze Stowarzyszeniem NATUREEF. Celem webinaru jest zapoznanie Państwa z tematem mierzenia śladu środowiskowego w przedsiębiorstwie (produktu i opakowania) oraz poszerzenie posiadanej już przez Państwa wiedzy w tym zakresie.
-
18.03.2022
Badania wskazują, że mikroplastik zaburza mikrobiotę jelitową
Rezultaty badań pokazały, że w przewodzie pokarmowym mikrocząstki PET mogą ulegać biotransformacji, przez co docierają do jego dalszych odcinków w postaci innej niż ta, w której zostały spożyte.
-
16.03.2022
Technologia HPP zapewnia bezpieczeństwo żywności bez uszczerbku dla jakości – opinia EFSA
Utrwalanie żywności pod wysokim ciśnieniem (HPP) skutecznie niszczy szkodliwe mikroorganizmy i nie stwarza większych obaw w zakresie bezpieczeństwa żywności niż inne metody obróbki. Są to dwa wnioski z opinii naukowej opublikowanej przez EFSA.
-
16.03.2022
Więcej marek wykorzysta etykiety środowiskowe na opakowaniu w 2022 r.
Ostatni wzrost prób znakowania żywności etykietami środowiskowymi, a także oficjalnymi zaleceniami na poziomie europejskim, w 2022 r. prawdopodobnie więcej marek żywności wdroży inicjatywy dotyczące etykietowania środowiskowego, takie jak np. etykieta środowiskowa Foundation Earth.
-
10.03.2022
Znakowanie opakowań to skuteczne narzędzie gospodarki obiegu zamkniętego
To, ile odpadów uda się przetworzyć zamiast wywieźć do spalarni lub na wysypisko zależy od tego, jak skutecznie każdy z nas segreguje zużyte opakowania. Z kolei codzienna segregacja zależy w dużym stopniu od informacji, którą możemy znaleźć na opakowaniu.
-
09.03.2022
Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu łyżka szumówka Altom Design
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono niezgodność polegającą na migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych z wyrobu do kontaktu z żywnością.
-
08.03.2022
EFSA proponuje drastyczne ograniczenia dotyczące BPA, środka zaburzającego układ hormonalny znajdującego się w tworzywach sztucznych i żywności
EFSA wzywa do 100 000-krotnego zmniejszenia narażenia na bisfenol A w diecie i na sfinalizowanie nowego limitu do grudnia 2022 r.
-
04.03.2022
Nowe biokonserwanty na bazie polifenoli ze śliwy
Naukowcy z Uniwersytetu w Jaén w Hiszpanii wykorzystali biomasę ze śliwy do pozyskania substancji, które mogą skutecznie zwalczać patogeny zagrażające bezpieczeństwu żywności. Drewno pozostałe po przycinaniu tych popularnych w Europie drzew okazuje się bowiem bogatym źródłem związków fenolowych, wykazujących w warunkach in vitro silne działanie przeciwdrobnoustrojowe.
-
03.03.2022
System znakowania ENVIROSCORE mierzy i informuje o wpływie produktów żywnościowych na środowisko wg SDGs
ENVIROSCORE to system znakowania środowiskowego, który umożliwia łatwe rozpoznanie stopnia zrównoważenia środowiskowego żywności i napojów w punkcie sprzedaży. System pozwala firmom w prosty sposób mierzyć i komunikować wpływ ich produktów na środowisko i pomaga konsumentom wybierać bardziej zrównoważone produkty.
-
24.02.2022
Otwarte konsultacje społeczne odnośnie zmiany przepisów rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności
W związku z zapytaniami zainteresowanych stron GIS informuje, że Komisja Europejska prowadzi otwarte konsultacje społeczne odnośnie zmiany rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności
-
23.02.2022
Nowy format daty minimalnej trwałości na etykiecie. Zmiana 1169/2011. Prace na poziomie UE
Trwają prace Komisji Europejskiej (KE) nad zmianami przepisów rozporządzenia 1169/2011[1] w sprawie informacji dla konsumentów. Są one związane z realizacją celów strategii „Od pola do stołu” i dotyczą m.in. wspierania konsumentów w dokonywaniu zdrowszych i bardziej zrównoważonych wyborów żywieniowych oraz zapobiegania marnowaniu żywności.
-
23.02.2022
Wycofanie szklanek utrzymujących temperaturę marki HOME CREATION ® przez Aldi Sp. z o.o.
GIS został poinformowany, że firma Aldi Sp. z o.o. wycofuje szklanki utrzymujące temperaturę marki HOME CREATION ®, ze względu na możliwość pęknięcia szkła podczas mycia lub użytkowania w kontakcie z gorącym płynem.
-
17.02.2022
Cenna wiedza z Natureef
Stowarzyszenie Natureef przedstawia założenia swojej nowej strategii i prezentuje działania na rzecz firm z branży opakowaniowej i spożywczej. - Do końca 2023 roku chcemy, aby 100 proc. nowych opakowań, z których korzystają producenci żywności zrzeszeni w stowarzyszeniu Natureef nadawało się do recyklingu - zapowiada prezes organizacji Jaśmina Solecka. Jakie jeszcze cele stawia sobie stowarzyszenie zrzeszające producentów i odbiorców opakowań? Jakimi narzędziami wspiera te podmioty?
Nasi partnerzy