Owoce i warzywa
-
25.08.2020
25 sierpnia przypada Dzień Polskiej Żywności – Santander Bank Polska analizuje sytuację branży
W Polsce rocznie produkuje się żywność o wartości ponad 250 mld zł. Szacuje się, że rocznie około 40% polskiej żywności jest lokowane na rynkach zagranicznych. Okres wakacyjny służy branży HoReCa i producentom żywności – w tych kategoriach kartami płatniczymi wydajemy znacznie więcej niż przed rokiem
-
20.08.2020
Eksport rolny – dobre wyniki I półrocza 2020 r.
Sprzedaż towarów rolno-spożywczych za granicę była wyższa o 7 proc. niż rok wcześniej osiągając wartość 16,4 mld euro – poinformował minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski.
-
20.08.2020
Ukraina zamierza zwiększyć wsparcie dla sektora warzywniczego
Prezydent Ukrainy Wołodymyr Zełenski zapowiedział, że od września 2020 r. chce przywrócenia odrębnego Ministerstwa Polityki Rolnej i powołania ministra.
-
19.08.2020
11 ton zafałszowanych winogron
Przejęcie we Włoszech 11 ton zafałszowanych winogron z Egiptu.
-
12.08.2020
Oset w gotowym do spożycia jarmużu
W Wielkiej Brytanii oraz w Irlandii wycofano cięty, gotowy do spożycia jarmuż z powodu możliwego zanieczyszczenia ostem.
-
10.08.2020
Środki ochrony roślin – zasady obrotu i stosowania
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przypomina, że do obrotu i stosowania w Polsce mogą być dopuszczone tylko te środki ochrony roślin, które zawierają substancje czynne zatwierdzone do stosowania w takich środkach przez Komisję Europejską.
-
06.08.2020
Pierwszy światowy przegląd korzyści zdrowotnych wynikających ze spożywania pieczarek
W The Jurnal of Nutritional Biochemistry opublikowano wyniki przeprowadzonego przeglądu ponad 5000 badań z całego świata pokazujące jakie korzyści zdrowotne dostarcza ludziom spożywanie pieczarek.
-
23.07.2020
Trudny sezon przed mrożonymi truskawkami
Mrożone truskawki z Polsce stopniowo tracą swoją znaczącą pozycję na światowym rynku, czego symbolem jest fakt, że to Egipt od dwóch lat eksportuje najwięcej mrożonych truskawek na świecie.
-
09.07.2020
Mikroplastiki gromadzą się w owocach i warzywach
Badania opublikowane pod koniec czerwca br. potwierdzają przypuszczenia, że owoce i warzywa nie są odporne na powszechne zanieczyszczenie wody, gleby i powietrza mikroplastikami i że przenikają one do korzeni, a następnie zostają przeniesione do jadalnych części roślin.
-
03.07.2020
Wyższy wolumen eksportu cebuli rok do roku, przy spadku wartości w EUR
Z wstępnych danych Ministerstwa Finansów za okres styczeń-kwiecień 2020 r. wynika, że wolumen eksportu cebuli z Polski wyniósł 65,3 tys. t, o wartości 34,5 mln EUR, co oznacza wzrost eksportu w ujęciu ilościowym, ale spadek w ujęciu wartościowym.
-
25.06.2020
Europejski rynek pomidorów nadal odczuwa konsekwencje COVID-19
Mimo że o tej porze roku wysoka podaż i niskie ceny są typowe dla europejskiego rynku pomidora, to ograniczenia COVID-19 pozostają odczuwalne i wpływają na popyt.
-
23.06.2020
Owoce i warzywa dłużej świeże – dzięki powłoce z jajek
Jajka przeznaczone do utylizacji mogą służyć jako baza niedrogiej powłoki do ochrony utraty świeżości owoców i warzyw, twierdzą naukowcy z Rice University.
-
18.06.2020
Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości dimetoatu i ometoatu w czereśniach
Rozporządzenie Komisji (UE) 2020/703 z dnia 26 maja 2020 r. ustanawia nowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości dimetoatu i ometoatu w czereśniach i na ich powierzchni
-
04.06.2020
Sezon 2019/20 korzystny dla unijnego rynku jabłek
Pierwsze oceny następnego sezonu wskazują na średni poziom zbiorów jabłek w UE i wzrost sprzedaży w Unii oraz zmniejszenie eksportu poza kraje Unii Europejskiej.
-
21.05.2020
Komisja Europejska przyjęła pakiet pomocowy dla sektora ogrodniczego
W odpowiedzi na kryzys wywołany pandemią, Komisja Europejska przyjęła pakiet rozporządzeń wprowadzających działania pomocowe na rynkach rolnych, w tym dla sektora ogrodniczego.
-
07.05.2020
W 2019 r. w branży przetwórstwa owocowo-warzywnego koszty rosły szybciej niż przychody
Przychody firm zajmujących się produkcją soków, przetworów owocowo - warzywnych i przetwórstwa ziemniaków zwiększyły się w 2019 r., ale dynamika wzrostu kosztów była wyższa od dynamiki wzrostu przychodów.
-
23.04.2020
Rynek pieczarek pod presją
Wystąpienie pandemii Covid-19 spowodowało znaczący spadek popytu na świeże pieczarki, co negatywnie obija się na branży produkcji i handlu pieczarkami.
-
09.04.2020
Hiszpania dużym rynkiem zaopatrzenia w warzywa dla polskiego rynku
W 2019 r., wg danych EUROSTAT, wartość polskiego importu świeżych warzyw (kod CN 07) wyniosła 1,011 mld EUR, tj. o 25% więcej niż rok wcześniej. Najważniejszym ich dostawcą była Hiszpania.
-
26.03.2020
Produkcja soku pomarańczowego spadnie w sezonie 2019/20
Według danych USDA światowa produkcja koncentratu soku pomarańczowego w sezonie 2019/20 spadnie o 17% do poziomu 1,7 mln t (65 BRIX), a głównym powodem obniżki będzie mniejsza produkcja w Brazylii.
-
13.03.2020
Wpływ COVID-19 na unijny rynek owoców i warzyw
W wyniku epidemii COVID-19 nastąpiło zmniejszenie wymiany handlowej owocami i warzywami z krajami azjatyckimi, a spadek popytu importowego doprowadził do prób przekierowania przesyłek znacznych ilości owoców i warzyw do innych części świata.
-
06.03.2020
5 zasad przechowywania warzyw i owoców
Każdemu z nas zdarzyło się kiedyś przesadzić z ilością zakupów spożywczych, a w efekcie wyrzucić część jedzenia do kosza. Statystyki mówią, że pozbywamy się jedzenia zwykle z powodu jego zepsucia, a trzecią co do wielkości grupą produktów najczęściej trafiających na śmietnik są – po pieczywie i wędlinach – świeże owoce.
Nasi partnerzy