Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
1 sierpnia rozpoczął się nowy sezon 2019/20 na rynku jabłek. Poprzedni był trudny ze względu na znaczny wzrost produkcji w UE. Według Wapa/Prognosfruit w 2018 r. w UE wyprodukowano...
Według danych Światowego Stowarzyszenia Jabłek i Gruszek (WAPA), zapasy świeżych jabłek w Polsce w ostatnim notowaniu w sezonie 2018/19 tj. na dzień 1 lipca 2019 r., wynosiły 104 tys. t. Oznacza to, że były...
Wg danych Eurostatu, w UE-28 w 2018 r., ziemniaki uprawiano na 1,7 mln ha, czyli na 1,6% wszystkich gruntów ornych UE. Zebrano 52 mln t ziemniaków, tj. o jedną trzecią (37,3%) mniej niż w 2000 r. i 16,4% mniej r/r.
Zmiany cen detalicznych warzyw i owoców w Polsce i UE w porównaniu do roku 2018.
Eksperci Fundacji FAPA opowiadają się za utrzymaniem preferencyjnej, 5% stawki VAT, na napoje owocowe z wysoką zawartością soku. Rozwiązania, które zostały ujęte w nowelizowanej matrycy VAT, w przypadku napojów...
W strukturze wartości eksportu owoców i ich przetworów ogółem z Polski od wielu lat dominują przetwory owocowe, z 70% udziałem...
Turcja ma czwartą pozycję w światowym eksporcie świeżych czereśni, po Chile, Hongkongu i USA, z 5-proc. udziałem. Jest też największym producentem wiśni i czereśni na świecie.
Główny Urząd Statystyczny opublikował ostateczne dane o produkcji upraw ogrodniczych w 2018 r. Zbiory jabłek zostały ocenione na 3,99 mln t. Co ciekawe, GUS obniżył prognozę w stosunku do wynikowego szacunku zbiorów jabłek (ok. 4 mln t), mimo że większość ekspertów wskazuje, że zbiory jabłek w Polsce wyniosły w 2018 r. ok 5 mln t lub więcej. Jednocześnie zbiory owoców z drzew GUS oszacował na 4,497 mln t (o 69% więcej niż w 2017 r.), a owoców jagodowych na 0,577 mln t, tj. o 17% więcej niż rok wcześniej...
W 2018 r., według szacunków IERiGŻ, w Polsce wyprodukowano 430 tys. t mrożonych owoców, o ponad 145 tys. t więcej niż w poprzednim roku, ale o prawie 2% mniej od średniej pięcioletniej. Jednocześnie mrożone owoce stanowiły w ujęciu wolumenowym ponad 34% wszystkich wyprodukowanych przetworów owocowych...
W ostatnim tygodniu oddział szybkiego reagowania rosyjskiej służby celnej zatrzymał na granicy białorusko-rosyjskiej dziewięć tirów, w których znajdowały się 104 tony jabłek, głównie z Polski. Zgodnie z informacjami podanymi przez rzecznika prasowego Północnozachodniego Zarządu Federalnej Służby Celnej, przemytnicy...
Według danych WAPA, na dzień 1 marca 2019 r., dwa główne kraje uprawy jabłek w Europie posiadały ponad 1,8 mln t świeżych jabłek. Polska miała największe zapasy, sięgające 940 tys. t, a tuż za nią uplasowały się Włochy z 913 tys. t.
Amerykański start-up StixFresh opracował specjalne nalepki, które mogą przedłużać świeżość warzyw i owoców nawet o dwa tygodnie. Po umieszczeniu na skórce naturalna substancja obecna w naklejce tworzy wokół owocu bądź warzywa ochronną otoczkę, która zwiększa jego trwałość, a jednocześnie przyczynia się do ograniczenia marnotrawstwa żywności. Firma planuje wypuścić innowacyjny produkt na rynek już w sierpniu 2019 r.
Według najnowszych danych opublikowanych przez Eurostat, ponad jedna trzecia Europejczyków przyznaje, że nie spożywa codziennie owoców i warzyw, co może przekładać się na poważne problemy zdrowotne
Eksport owoców z Polski w 2018 r. osiągnął wartość 1,10 mld EUR i odnotował 8-proc. wzrost r/r oraz stanowił 0,5% wartości całego polskiego eksportu
Wg danych NEPG, w Belgii, Niemczech, Francji, Holandii i Wielkiej Brytanii obecne zapasy ziemniaków jadalnych są znacznie niższe niż w ubiegłym roku oraz niższe od średniej z ostatnich 5 lat. Zbiory w 2018 r. w ww. krajach były łącznie o 18% niższe niż w 2017 r.
Według najnowszych prognoz USDA, globalna produkcja soku pomarańczowego w sezonie 2018/19 będzie o 22,5% wyższa niż w poprzednim sezonie i wyniesie 2 mln t (65 Brix). Wzrost produkcji spowodowany będzie korzystnym przebiegiem warunków pogodowych.
Polski rząd pozostawia sadowników i rolników bez odpowiedzi o cele i uzasadnienie planowanej podwyżki VAT na napoje owocowe z wysoką zawartością soku. W trakcie wczorajszego posiedzenia Sejmu, wnioskodawca rządowego projektu nowelizacji, reprezentowany przez Ministerstwo Finansów, po raz kolejny nie potrafił racjonalnie uzasadnić celu planowanej podwyżki VAT na napoje owocowe na bazie naturalnego soku.
Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków wielokrotnie apelowała do Rządu RP o nieprzyjmowanie zmian, zaproponowanych przez Ministerstwo Finansów w zakresie podwyżki podatku VAT z 5 proc. do 23 proc. na napoje z min. 20 proc. udziałem soków lub przecierów z owoców i warzyw. Nasze apele były głosem w imieniu polskich sadowników, zrzeszonych w wielu organizacjach branżowych...
Według danych World Apple and Pear Association (WAPA), łączna produkcja jabłek na półkuli południowej w tym roku osiągnie poziom 5,26 mln t, czyli o 2% wyższy r/r.
Producenci soków oraz owoców i warzyw, zrzeszeni wokół Krajowej Unii Producentów Soków oraz Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, negatywnie oceniają podwyżkę podatku VAT do 23 proc. na napoje owocowe i warzywne.
Nieprawidłowe żywienie, zbyt niska konsumpcja warzyw i owoców oraz niedostosowanie diety do potrzeb organizmu – to częste powody zaburzeń żywieniowych, nadwagi czy otyłości, także wśród dzieci...
Nasi partnerzy