Prawo żywnościowe
-
12.07.2023
Komentarz do zmian w prawie - czerwiec 2023
W czerwcu 2023 r. uchwalono łącznie 141 zmian w prawie żywnościowym: 31 zmian dotyczyło prawa krajowego, natomiast pozostałe 110 zmian odnosiło się do prawa unijnego.
-
07.07.2023
Oznaczenie "wiejski" w znakowaniu środków spożywczych cz. I - Abstrakt artykułu
Znakowanie dobrowolne środków spożywczych, pomimo, że było przedmiotem różnych opracowań czy wytycznych, to jednak nadal budzi szerokie wątpliwości w zakresie prawidłowego stosowania. Jednym z przykładów mogą być zasady i warunki prawidłowego stosowania określenia „wiejski” w znakowaniu środków spożywczych.
-
07.07.2023
Zrównoważone wykorzystanie kluczowych zasobów naturalnych
5 lipca 2023 roku przejdzie do historii jako bardzo ważna data w kontekście Zielonego Ładu. Tego dania Komisja Europejska przyjęła pakiet środków na rzecz zrównoważonego wykorzystania kluczowych zasobów naturalnych, zwiększający również odporność systemu żywnościowego i rolnictwa w UE.
-
06.07.2023
Fundusz Ochrony Rolnictwa
Wpłaty na Fundusz będą naliczane w wysokości 0,125% wartości produktów rolnych bez podatku od towarów i usług, a do ich uiszczania zostały zobowiązane podmioty prowadzące skup, przechowywanie, obróbkę lub przetwórstwo produktów rolnych
-
04.07.2023
Ograniczenia dotyczące zielonej herbaty – o co dokładnie chodzi?
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że w oparciu o dostępne dane na temat potencjalnego szkodliwego działania katechin zielonej herbaty na wątrobę z interwencyjnych badań klinicznych wynika, że spożycie dawek równych lub wyższych niż 800 mg 3-galusanu (-) epigalokatechiny dziennie w formie suplementu diety wskazuje na statystycznie istotny wzrost aminotransferaz u przyjmujących je osób w porównaniu z osobami z grupy kontrolnej, co świadczy o uszkodzeniu wątroby
-
30.06.2023
Etykietowanie - Komisja proponuje kolejne zmiany
Nowelizacja przepisów miałaby dotyczyć takich produktów jak m.in. miód, owoce, warzywa, soki i dżemy
-
27.06.2023
Ekologiczna karma dla zwierząt domowych - najnowsze uzgodnienia
Rada i Parlament osiągają wstępne porozumienie dot. etykietowania ekologicznej karmy dla zwierząt domowych
-
27.06.2023
Syntezy Miesiąca Strefy Managera - czerwiec 2023 - nagranie
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - czerwiec 2023"
-
23.06.2023
Jak wygląda ochrona wyrobów regionalnych i tradycyjnych? Nowa ustawa - Abstrakt artykułu
Od 28 kwietnia 2023 r. weszła w życie nowa regulacja – ustawa z dnia 9 marca 2023 r. o rejestracji i ochronie nazw pochodzenia, oznaczeń geograficznych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności produktów rolnych i środków spożywczych, win lub napojów spirytusowych oraz o produktach tradycyjnych. Na czym ta zmiana polega i o co dokładnie chodzi w nowej ustawie?
-
22.06.2023
Oświadczenie dot. żywności ekologicznej odrzucone
Komisja nie wyraziła zgody na włączenie do unijnego wykazu oświadczenia dotyczącego przyczyniania się do ochrony komórek i molekuł ciała (lipidów i DNA) przed uszkodzeniem oksydacyjnym
-
16.06.2023
Zakaz sprzedaży jednorazowych kubków, talerzy i sztućców z tworzyw sztucznych – czy nowa ustawa ograniczy falę zalewającego nas plastiku? - Abstrakt artykułu
Współczesny świat zmaga się z jednym z najpoważniejszych problemów ekologicznych - zanieczyszczeniem środowiska przez nadmierną ilość tworzyw sztucznych. Odpady plastikowe stanowią realne zagrożenie dla ekosystemów zarówno wodnych, jak i lądowych
-
13.06.2023
Chlorek rybozydu nikotynamidu - nowe zastosowanie
Chlorek rybozydu nikotynamidu będzie mógł być dodawany do żywności jako źródło niacyny
-
12.06.2023
Komentarz do zmian w prawie - maj 2023
W maju 2023 r. uchwalono łącznie 80 zmian w prawie żywnościowym: 20 zmian dotyczyło prawa krajowego, natomiast pozostałe 60 zmian odnosiło się do prawa unijnego.
-
08.06.2023
Prazykwantel - zmiana wpisu
Określono MLP prazykwantelu u ryb w odniesieniu do mięśni i skóry w naturalnych proporcjach oraz zmieniono zalecaną klasyfikację
-
02.06.2023
Monitorowanie spożycia dodatków do żywności i środków aromatyzujących - zalecenia Komisji
W zaleceniach określono definicje np. dopuszczalnego dziennego spożycia i danych dotyczących obecności oraz dokonano m.in. podziału dodatków do żywności wraz z ustaleniem ich priorytetów
-
30.05.2023
Celobioza jako nowa żywność
Nowa żywność może być stosowana m.in. w suplementach żywnościowych, suszonym mięsie, specjalnościach na bazie mięsa do smarowania oraz słodzikach stołowych w postaci proszku
-
26.05.2023
Kolejne zmiany w rozporządzeniu 1169/2011? Nowe pomysły na deklarację daty - Abstrakt artykułu
Cała inicjatywna zmian jest częścią unijnej strategii „od pola do stołu”, której celem jest zapewnienie lepszych informacji na etykietach, aby pomóc konsumentom w dokonywaniu zdrowszych i bardziej zrównoważonych wyborów żywieniowych oraz w rozwiązaniu problemu marnotrawienia żywności
-
25.05.2023
Szczególne środki dot. niektórych ukraińskich produktów
Komisja wprowadziła środki zapobiegawcze dotyczące produktów pochodzących z Ukrainy takich jak m.in. pszenica, kukurydza oraz nasiona
-
23.05.2023
System kaucyjny - projekt ustawy
Kolejna propozycja zmian przepisów obejmuje m.in. zasady działania systemu kaucyjnego w gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi oraz wprowadza definicje m.in. kaucji, a także ustala wysokość opłat
-
18.05.2023
Najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w żywności - nowe rozporządzenie
Rozporządzenie nr 1881/2006 ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych zostało w całości zastąpione przez rozporządzenie 2023/915
-
17.05.2023
Syntezy Miesiąca Strefy Managera - maj 2023 - nagranie
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - maj 2023"
Nasi partnerzy