Prawo żywnościowe
-
24.10.2024
Skład suplementów diety - propozycja nowelizacji rozporządzenia
Zgodnie z projektem opublikowanym na wniosek Ministerstwa Zdrowia, zmianie miałby ulec wykaz form chemicznych witamin i składników mineralnych, które mogą być stosowane w produkcji suplementów diety
-
22.10.2024
EFSA: nowe wytyczne w zakresie wniosków o nową żywność
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności opublikował wytyczne dotyczące nowej żywności, a w szczególności oceny bezpieczeństwa i procedury składania wniosków
-
21.10.2024
Etykietowanie - zmiana warunków dot. kwasu behenowego
Kwas behenowy pozyskiwany z nasion gorczycy został wyłączony z wykazu substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji
-
18.10.2024
Syntezy Miesiąca Strefy Managera - październik 2024 - nagranie
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - październik 2024"
-
18.10.2024
Komentarz do zmian w prawie - wrzesień 2024
We wrześniu 2024 r. wprowadzono przepisy dotyczące m.in. etykiet cyfrowych; znowelizowano metody analiz laboratoryjnych, które mają być stosowane podczas kontroli urzędowych oraz zmieniono warunki etykietowania w odniesieniu do alergenów
-
17.10.2024
Wylesianie - Rada popiera odroczenie terminu
Rada poparła propozycję przesunięcia terminu rozpoczęcia stosowania przepisów EUDR o 12 miesięcy
-
07.10.2024
TSUE: unijne prawo nie zakazuje stosowania określeń „mięsnych” w odniesieniu do produktów plant-based
Wyrokiem w sprawie C-438/23 Trybunał wykluczył możliwość zakazywania przez państwa członkowskie stosowania terminów tradycyjnie związanych z produktami pochodzenia zwierzęcego w celu oznaczenia produktów zawierających białko roślinne
-
04.10.2024
EUDR - propozycja przesunięcia terminu rozpoczęcia stosowania
Komisja opublikowała propozycję zmiany daty rozpoczęcia stosowania oraz wytyczne dotyczące stosowania przepisów w zakresie wylesienia
-
04.10.2024
Opakowania alkoholi - projekt rozporządzenia
Projekt dotyczy sposobu opakowania napojów spirytusowych w opakowaniach jednostkowych o nominalnej wielkości opakowania do 200 mililitrów
-
03.10.2024
Oświadczenie dla żywności o wysokiej zawartości białka lub źródła białka
W ostatnim czasie można zaobserwować wzmożone kreowanie zdrowego trybu życia, w tym zdrowego odżywiania. Świadomość konsumentów, na temat właściwości dodatków do żywności, czy właściwych wartości odżywczych stale wzrasta, więc producenci dostosowują się do potrzeb rynkowych
-
01.10.2024
Witamina B6 oraz glistnik jaskółcze ziele - nowe uchwały Zespołu ds. Suplementów Diety
Opublikowano nowe uchwały zmieniające warunki stosowania witaminy B6 oraz glistnika jaskółcze ziele
-
01.10.2024
Nowa instancja administracyjna dla sektora rolno-spożywczego w Brazylii
W Brazylii rozpoczynają się prace Komisji Specjalnej ds. Apelacji w sprawie Obronności Rolnej – jest to nowy organ administracyjny w strukturze regulacji i kontroli agrobiznesu
-
27.09.2024
Problematyka prawna przekazywania informacji na temat zanieczyszczenia alergenami w oznakowaniu środka spożywczego - Abstrakt artykułu
Rozporządzenie nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywnościwśród obowiązkowych informacji na temat środków spożywczych wyszczególnia m.in. dane o dodanych do produktu składnikach oraz substancjach pomocniczych w przetwórstwie powodujących alergię lub reakcję nietolerancji
-
26.09.2024
Zmiana wykazu zakazanych oraz podlegających ograniczeniom substancji - projekt rozporządzenia
Projekt nowelizacji dotyczy preparatów na bazie m.in. kruszyny pospolitej, rabarbaru lekarskiego oraz szakłaku amerykańskiego
-
24.09.2024
Rozpuszczalniki ekstrakcyjne - jak je stosować w żywności zgodnie z nowymi przepisami?
25 września 2024 r. wchodzi w życie rozporządzenie określające m.in. wykaz substancji i materiałów dopuszczonych do stosowania w produkcji żywności lub składników żywności; warunki stosowania rozpuszczalników ekstrakcyjnych oraz maksymalne dopuszczalne poziomy ich pozostałości
-
23.09.2024
Projekt rozporządzenia zmieniającego stawki opłat produktowych dotyczących butelek szklanych wielokrotnego użytku o pojemności do półtora litra przekazany do opiniowania
Motywem procedowanych zmian jest urealnienie stawek opłat produktowych dla opakowań objętych systemem kaucyjnym przez uwzględnienie masy opakowań przy określaniu wysokości opłaty
-
20.09.2024
Syntezy Miesiąca Strefy Managera - wrzesień 2024 - nagranie
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - wrzesień 2024"
-
16.09.2024
Komentarz do zmian w prawie - sierpień 2024
W sierpniu 2024 r. przedłużono m.in. okresy ważności znaków akcyzy oraz wprowadzono odstępstwa np. w sektorze wina w związku z wystąpieniem suszy lub powodzi
-
13.09.2024
Rejestr zmian limitów prawnych - sierpień 2024
W sierpniu 2024 r. zmiany w limitach prawnych dotyczyły przede wszystkim unijnego wykazu dozwolonych produktów początkowych dla środków aromatyzujących dymu wędzarniczego
-
13.09.2024
Rola systemu zgłoszeń zewnętrznych w działalności na rzecz poprawy bezpieczeństwa żywności i pasz oraz zdrowia i dobrostanu zwierząt w świetle ustawy o sygnalistach - Abstrakt artykułu
Głównym celem Ustawy o sygnalistach ma być przede wszystkim „lepsze egzekwowanie prawa i polityk Unii Europejskiej przez skuteczniejsze wykrywanie przypadków naruszeń, prowadzenie postępowań wyjaśniających i ściganie naruszeń”
-
12.09.2024
Zastosowanie pianki o wysokiej rozprężalności do ogłuszania i uśmiercania świń i drobiu – ocena EFSA
Zgodnie z przepisami, aby mogły zostać zatwierdzone w UE, nowe metody ogłuszania muszą zapewniać brak bólu, stresu lub cierpienia do momentu utraty przytomności oraz utrzymanie nieprzytomności zwierzęcia aż do śmierci.
Nasi partnerzy