Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zwiększono najwyższy dopuszczalny poziom nadchloranu w fasoli (Phaseolus vulgaris) w strąkach
W marcu 2024 r. zmiany w limitach prawnych dotyczyły m.in. substancji wzbogacających dodawanych do żywności oraz maksymalnych limitów pozostałości (MLP)
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera + szkolenie z użytkowania opracowań Strefy - kwiecień 2024"
W dokumencie tym poruszone zostały nie tylko kwestie dotyczące regulacji oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych, ale również inne istotne tematy dotyczące ochrony konsumentów UE
W marcu 2024 r. uchwalono m.in. tzw. dyrektywę ws. greenwashingu, zmieniono rozporządzenie ws. substancji wzbogacających dodawanych do żywności oraz znowelizowano metody pobierania próbek i dokonywania analiz do celów urzędowej kontroli pasz
Nowe przepisy mają na celu pomóc konsumentom w podejmowaniu świadomych i zdrowszych decyzji dotyczących produktów „śniadaniowych”, takich jak miód, sok owocowy, dżemy i marmolady.
Rezolucja dotyczy nowelizacji rozporządzenia nr 853/2004 w odniesieniu do wymogów szczególnych dotyczących higieny w przypadku niektórych rodzajów mięsa, produktów rybołówstwa, produktów mlecznych i jaj
Od 4 kwietnia 2024 r. obowiązują nowe przepisy w zakresie m.in. metody pobierania próbek, analizy składu materiałów i mieszanek paszowych oraz kontroli niepożądanych substancji w paszach
Celem przepisów jest zmniejszenie skali wylesiania oraz degradacji lasów w związku z wprowadzaniem do UE niektórych produktów takich jak np. kawa, kakao, olej palmowy oraz soja
Trwają prace nad nowelizacją dyrektywy UE o odpadach. Mniej odpadów żywności i większa odpowiedzialność producentów tekstyliów za zbieranie i przetwarzanie odpadów to niektóre cele, które obejmie nowelizacja. Uwagi do projektu dyrektywy można zgłaszać do 15 kwietnia 2024 r.
Zmiana dotyczy NDP m.in. w przyprawach korowych, przyprawach korzeniowych lub kłączowych, przyprawach pączkowych, które miały obowiązywać do dnia 22 lutego 2030 r.
Komisja Europejska proponuje w szczególności: zniesienie ugorowania 4% gruntów ornych, wybór między dywersyfikacją a zmianowaniem, uproszczenia dotyczące okrywy glebowej, zmiany w zakresie sankcji związanych z warunkowością.
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - luty/marzec 2024"
Znowelizowano m.in. wykaz substancji zakazanych w produkcji środków spożywczych oraz obligatoryjnie dodawanych do żywności, a także określono minimalne limity zawartości witamin i składników mineralnych
W przypadku etykiety "peel-off", aby zapoznać się z jej treścią należy odkleić pierwszą stronę i wówczas jest dostęp do informacji zawartych na kolejnej, bądź kolejnych stronach. Taka forma etykiety została zakwestionowana przez Państwową Powiatową Inspekcję Sanitarną.
Zgodnie z nowym założeniami ilość odpadów opakowaniowych ma sukcesywnie się zmniejszać, a wszystkie opakowania mają nadawać się do recyklingu oraz posiadać obniżony poziom zawartości szkodliwych substancji
W lutym 2024 r. zmiany w limitach prawnych m.in. dotyczyły najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości nikotyny
Najważniejsze zmiany dotyczyły m.in. warunków znakowania nalewek, etykietowanie i znakowania wina, świadectw zdrowia zwierząt, a także norm handlowych i zasad certyfikacji w sektorze chmielu
Zmiana dotyczy załącznika rozporządzenia 1169/2011, który stanowi wykaz substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji
Projekt jest istotny dla przedsiębiorców z różnych branż, ale także dla konsumentów. Rada utrzymała zakres PPWR wskazany przez Komisję Europejską, obejmujący wszystkie opakowania, niezależnie od użytego materiału, oraz wszystkie odpady opakowaniowe.
Celem nowelizacji jest ochrona konsumentów m.in. przed pseudoekologicznym marketingiem, wprowadzającymi w błąd informacjami dotyczącymi wpływu produktu na środowisko oraz niejasnym oznakowaniem dotyczącym jego zrównoważonego charakteru
Nasi partnerzy