Prawo żywnościowe
-
11.09.2024
Przejęcie przez Eurofins Food kontroli nad J.S. Hamilton Poland - koniec postępowania
UOKiK zakończył postępowanie w sprawie zamiaru koncentracji polegającego na przejęciu przez Eurofins Food kontroli nad J.S. Hamilton Poland
-
06.09.2024
Izrael - nowe przepisy dostosowujące do prawa UE
Izrael przyjął szereg aktów prawnych mających na celu dostosowanie krajowego prawodawstwa do unijnej legislacji w zakresie prawa żywnościowego
-
05.09.2024
Zasady produkcji ekologicznej - najczęściej zadawane pytania
Komisja Europejska przygotowała dokument zawierający odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące produkcji i rolnictwa ekologicznego
-
30.08.2024
Regulacje dot. rewitalizacji rzeki Odry a działalność przedsiębiorstw spożywczych - Abstrakt artykułu
W związku z katastrofą ekologiczną, która miała miejsce na rzece Odrze w 2022 roku, w lipcu 2023 r., uchwalono ustawę o rewitalizacji rzeki Odry. Wśród jej celów wymienia się m.in. poprawę jakości wody w Odrze, zapewnienie wymaganych zasobów wodnych, poprawę działania gospodarki wodnościekowej w obszarze mogącym mieć znaczenie dla Odry czy zasady prowadzenia inwestycji w obszarze rzeki.
-
29.08.2024
W kierunku zrównoważonych systemów żywnościowych - publikacja JRC
Dokument stanowi próbę oceny aktualnego stanu oraz przyszłych skutków wpływu unijnego systemu żywnościowego na środowisko
-
27.08.2024
Fermentowany czerwony ryż - usunięcie z wykazu
Monascus purpureus (fermentowany czerwony ryż) został usunięty z wykazu dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych
-
23.08.2024
USDA zakaże sprzedaży mięsa z kurczaka i indyka jeśli będzie skażone
USDA zaproponował przepis, który uniemożliwiłby producentom drobiu sprzedaż kurczaka i indyka zakażonego wysokim poziomem niektórych rodzajów Salmonelli.
-
23.08.2024
Zmiany w „dyrektywach śniadaniowych” - Abstrakt artykułu
W dniu 14 maja 2024 r. przyjęto dyrektywę zmieniającą tzw. dyrektywy śniadaniowe, a więc dyrektywy odnoszące się do produktów spożywanych typowo podczas tego posiłku, w tym miodu, dżemów, soków czy mleka
-
22.08.2024
Znakowanie nalewek - koniec okresu przejściowego
20 sierpnia 2024 r. weszły w życie przepisy zmieniające warunki znakowania nalewek oraz podawania rzeczywistej zawartości objętościowej alkoholu w barach i restauracjach
-
22.08.2024
Cło na miód z Ukrainy - mechanizm ochronny UE
21 sierpnia br., Komisja Europejska uruchomiła tzw. automatyczny mechanizm ochronny z rozporządzenia 2024/1392 ws. ATM w imporcie miodu z Ukrainy.
-
21.08.2024
Dymy wędzarnicze - zmiana wykazu
Z wykazu dozwolonych produktów początkowych dla środków aromatyzujących dymu wędzarniczego usunięto 10 pozycji
-
21.08.2024
Ukazał się przegląd aktualizacji programu dobrowolnego znakowania alergenów VITAL 4.0
Przewodnik zawiera przegląd aktualizacji programu dobrowolnego znakowania alergenów (VITAL) w zakresie przyjęcia dawek referencyjnych (RfD) opartych na ED 05 w celu określenia ostrożnościowego znakowania alergenów (PAL) oraz odpowiedzi na często zadawane pytania.
-
20.08.2024
Rejestr zmian limitów prawnych - lipiec 2024
W lipcu 2024 r. zmiany w limitach prawnych dotyczyły zmian najwyższych dopuszczalnych poziomów niektórych zanieczyszczeń w żywności takich jak np. nikiel oraz skleroty sporyszu
-
19.08.2024
Komentarz do zmian w prawie - lipiec 2024
W lipcu 2024 r. wprowadzono kontyngenty taryfowe na niektóre produkty pochodzące z Ukrainy, znowelizowano przepisy dotyczące dodatków paszowych oraz zmieniono wzory świadectw związanych z przywozem do UE
-
14.08.2024
Więcej czasu na realizację inwestycji w zakresie małego przetwórstwa w ramach KPO
18 miesięcy zamiast 12.
-
13.08.2024
Syntezy Miesiąca Strefy Managera - lipiec/sierpień 2024 - nagranie
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - lipiec/sierpień 2024"
-
09.08.2024
Projekt ustawy o zmianie ustawy o paszach
-
06.08.2024
Nikiel - nowe najwyższe dopuszczalne poziomy
Nowe limity obejmą takie produkty jak m.in. zboża, pszenica durum, warzywa kapustne i liściaste, świeże zioła, nasiona roślin strączkowych, czekolada mleczna i soki owocowe
-
05.08.2024
Kwas winowy, winiany sodu, winiany potasu, winian potasowo-sodowy i winian wapnia - zmiana warunków stosowania
Nowe wymogi dotyczące tych dodatków do żywności zaczną obowiązywać od 16 grudnia 2024 r.
-
01.08.2024
Pszczelarstwo ekologiczne - pytania i odpowiedzi Komisji
Zawiadomienie Komisji zawiera odpowiedzi na pytanie związane m.in. z obszarami żerowania, lokalizacją pasiek, wosku pszczelego oraz umieszczania uli
-
30.07.2024
Dodatki paszowe - wycofanie
Z obrotu wycofano m.in. kwas mlekowy, mrówczan amonu, mleczan wapnia oraz sacharynian sodu
Nasi partnerzy