Prawo żywnościowe
-
14.06.2024
Opinia naukowa EFSA na temat dopuszczalnego górnego poziomu spożycia żelaza
Nie można było ustalić górnego tolerowanego poziomu spożycia żelaza dla żadnej grupy wiekowej, zamiast tego ustalono bezpieczny poziom całkowitego spożycia żelaza.
-
07.06.2024
Deoksyniwalenol - obniżenie niektórych limitów
Obniżono niektóre dotychczasowe najwyższe dopuszczalne poziomy deoksyniwalenolu DON. Nowe limity będą miały zastosowanie do m.in. nieprzetworzonych zbóż oraz ziaren owsa
-
03.06.2024
Ustawa o paszach - projekt zmiany terminu wejścia w życie niektórych przepisów
Projektowana zmiana polega na przesunięciu terminu wejścia w życie przepisu zawartego w art. 15 ust.1 pkt 4 ustawy z dnia 22 lipca 2006 r. o paszach
-
28.05.2024
Zatwierdzanie pestycydów - wyrok Trybunału
Trybunał podkreślił autonomię państw członkowskich w zakresie wydawania decyzji dotyczących zatwierdzenia pestycydów oraz podejmowanie decyzji w oparciu o najnowsze i najbardziej wiarygodne dane naukowe
-
27.05.2024
Suma 3-monochloropropanodiolu (3-MCPD) i estrów 3-MCPD kwasów tłuszczowych - obniżenie limitów
Zmiana dotyczy limitów dla tych substancji m.in. w preparatach do początkowego żywienia niemowląt, preparatach do dalszego żywienia niemowląt oraz żywności specjalnego przeznaczenia medycznego przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci
-
24.05.2024
Rejestr zmian limitów prawnych - kwiecień 2024
Nowe limity dotyczą poziomów niektórych zanieczyszczeń, mikotoksyn oraz NDP
-
24.05.2024
Nowe Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 13 marca 2024 r. w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności – omówienie zmian - Abstrakt artykułu
5 kwietnia 2024 r. weszło w życie rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 13 marca 2024 r. w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności, które uchyliło dotychczasowe rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 16 września 2010 r. w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności.
-
23.05.2024
Syntezy Miesiąca Strefy Managera - maj 2024 - nagranie
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - maj 2024"
-
23.05.2024
Komentarz do zmian w prawie - kwiecień 2024
Najważniejszy zmiany dotyczą m.in. substancji i produktów do kontaktu z wodą przeznaczoną do spożycia przez ludzi, zwalczania chorób zwierząt oraz higieny niektórych rodzajów mięsa, produktów rybołówstwa, produktów mlecznych i jaj
-
15.05.2024
Czy wzrost cen kakao wpłynie na jakość czekolad?
Przy szybko rosnących cenach kakao coraz częściej pojawiają się spekulacje o tym, że producenci mogą chcieć zmienić skład swoich produktów aby zmniejszyć koszty produkcji. Jednak nie jest to takie proste. Konsumenci mogą być spokojni, ich ulubiony smakołyk będzie im gwarantował takie same doznania smakowe.
-
14.05.2024
KE przyjęła ograniczone przedłużenie narzędzi kryzysowych
KE przyjęła zmianę do tymczasowych ram pomocy państwa na wypadek kryzysu i okresu przejściowego (TCTF), aby przedłużyć o sześć miesięcy niektóre przepisy ram mające na celu zaradzenie utrzymującym się zakłóceniom na rynku, szczególnie w sektorach rolnictwa i rybołówstwa.
-
10.05.2024
Nowe opłaty dotyczące żywności oraz jej opakowań - Abstrakt artykułu
Z roku na rok przybywa opłat związanych z wprowadzaniem do obrotu, sprzedażą lub inną formą dysponowania produktami żywnościowymi. Różnie się one nazywają (czasem nawet nazwa opłata się w nich nie pojawia). Opłaty te rozproszone są w różnych regulacjach, dotyczą rozmaitych kategorii produktów i mają (często) odmienne funkcje.
-
07.05.2024
Znakowanie miodu - zmiana okresu przejściowego
Wydłużono z 12 do 24 miesięcy okres przejściowy dotyczący możliwości pozostawania w obrocie oznakowanego miodu w opakowaniach i wprowadzonego do obrotu zgodnie z dotychczasowymi przepisami
-
06.05.2024
Napoje spirytusowe - zmiana przepisów UE dotyczących nazw
Zgodnie z nowym Rozporządzeniem na etykietach wyrobów gotowych konsumenci znajdą następujące nowe nazwy: okowita z soku brzozowego, okowita z soku klonowego, okowita z soku brzozowego i soku klonowego, okowita z chleba.
-
30.04.2024
Nikiel w żywności - zalecenia Komisji dotyczące monitorowania
Monitorowanie ma objąć takie produkty jak np. suplementy diety, czekolada, produkty do smarowania z orzechów, ziarna kakaowe, produkty na bazie zbóż, zupy gotowe do spożycia, kawa, herbata oraz warzywa
-
25.04.2024
Państwa członkowskie popierają wycofanie aromatów dymu wędzarniczego z rynku UE
Państwa członkowskie poparły w dn. 24.04 br. wniosek Komisji dotyczący nieodnawiania zezwolenia na 8 aromatów dymu wędzarniczego do żywności. Po okresie wycofywania te środki aromatyzujące nie będą już dopuszczone do stosowania w UE.
-
25.04.2024
PPWR - zmniejszanie ilości odpadów potwierdzone
Za przepisami mającymi rozwiązać problem stare rosnącej liczby odpadów opowiedziało się 476 unijnych parlamentarzystów
-
22.04.2024
Nadchloran w fasoli - zmiana limitów
Zwiększono najwyższy dopuszczalny poziom nadchloranu w fasoli (Phaseolus vulgaris) w strąkach
-
19.04.2024
Rejestr zmian limitów prawnych - marzec 2024
W marcu 2024 r. zmiany w limitach prawnych dotyczyły m.in. substancji wzbogacających dodawanych do żywności oraz maksymalnych limitów pozostałości (MLP)
-
19.04.2024
Syntezy Miesiąca Strefy Managera + szkolenie z użytkowania opracowań Strefy - kwiecień 2024 - nagranie
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera + szkolenie z użytkowania opracowań Strefy - kwiecień 2024"
-
19.04.2024
Omówienie założeń Rezolucji Parlamentu Europejskiego z dnia 18 stycznia 2024 r. - Abstrakt artykułu
W dokumencie tym poruszone zostały nie tylko kwestie dotyczące regulacji oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych, ale również inne istotne tematy dotyczące ochrony konsumentów UE
Nasi partnerzy