Przemysł mięsny
-
18.11.2024
Wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes w partii boczku wędzonego
W wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej partii produktu pt. Boczek Duński Wędzony.
-
15.11.2024
FoodFakty Summit food4tomorrow – podsumowanie szczytu łączącego biznes, naukę i administrację – fotorelacja
Zakończył się FoodFakty Summit food4tomorrow - projekt, w którym nauka i biznes, i administracje jednocześnie byli prelegentami, uczestnikami, ale równocześnie były gospodarzami wydarzenia.Wydarzenie miało na celu omówienie kluczowych kwestii związanych z bezpieczeństwem żywnościowym, innowacjami w produkcji żywności oraz perspektywami dla polskiej żywności. Obejmowało ponad 20 merytorycznych sesji w 5 ścieżkach tematycznych, sesje plenarne z panelami dyskusyjnymi, warsztaty i wiele form networkingu.
-
11.11.2024
Prognozy dla rynków rolnych UE: powolny i niepewny powrót do stabilizacji
Po latach silnych wstrząsów, rynki rolne Unii Europejskiej zaczynają stopniowo wracać do stabilizacji, choć nadal borykają się z niepewnością związaną z pogodą i sytuacją geopolityczną. Najnowszy raport Komisji Europejskiej wskazuje na spadek inflacji cen żywności oraz poprawę popytu na produkty rolno-spożywcze w nadchodzących miesiącach. -
08.11.2024
Inteligentne opakowania – przyszłość przemysłu spożywczego?
Fraunhofer Institute rozwija innowacyjne opakowania, które monitorują świeżość żywności i wspierają zrównoważony rozwój, pomagając w redukcji marnotrawstwa oraz poprawie jakości produktów spożywczych.
-
05.11.2024
Koreańscy naukowcy wyhodowali mięso komórkowe w ziarenkach ryżu
Zespół badaczy z Korei Południowej opracował metodę hodowania zwierzęcych komórek mięśniowych i tłuszczowych wewnątrz ziarenek ryżu. Według naukowców technologia ta może przyczynić się do stworzenia „bardziej przystępnych źródeł białka o niższym śladzie węglowym”.
-
25.10.2024
Parówka z ziemniaka – innowacja z Poznania, która może zrewolucjonizować rynek roślinnych zamienników mięsa
Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu opracowali innowacyjną parówkę roślinną z ziemniaka, która może stać się przełomem na rynku zamienników mięsa. Wykorzystując zaawansowane technologie przetwarzania, takie jak ekstruzja, stworzyli produkt o wysokiej wartości odżywczej i proekologicznym charakterze, wpisujący się w rosnący trend zdrowej i zrównoważonej żywności.
-
25.10.2024
Już za kilka dni branża mięsna spotka się na Kongresie Światowy Dzień Mięsa – World Meat Day w Warszawie
Przedstawiciele sektora, hodowcy, przetwórcy oraz osoby pracujące na rzecz przemysłu mięsnego spotkają się 29 października w Warszawie, aby omówić kluczowe kwestie związane z produkcją mięsa, hodowlą zwierząt gospodarskich oraz współpracą międzynarodową. Najważniejszym punktem wydarzenia będzie podpisanie deklaracji ustanawiającej Światowy Dzień Mięsa (World Meat Day).
-
24.10.2024
Rozwój współpracy w ramach systemów jakości żywności – nabór przedłużony
Do 30 października 2024 r. został przedłużony nabór wniosków o przyznanie pomocy na „Rozwój współpracy w ramach systemów jakości żywności” w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej 2023-2027. Pozostałe warunki przyznawania pomocy pozostają bez zmian.
-
21.10.2024
Kontrola GIW produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi, pochodzących z krajów trzecich
We wrześniu br. przebadano 55 próbek z produktów importowanych z krajów trzecich pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi w ramach planów kontroli na polskim odcinku granicy zewnętrznej UE.
-
18.10.2024
Kongres Światowy Dzień Mięsa – World Meat Day - już 29 października
Już 29 X w Warszawie odbędzie się Kongres Światowy Dzień Mięsa – World Meat Day. To pierwsze tego typu wydarzenie, które zjednoczy sektor mięsny z całego świata, tworząc platformę do wymiany poglądów, wypracowania globalnych rozwiązań oraz celebracji branży. Punktem kulminacyjnym Kongresu będzie podpisanie Deklaracji ustanawiającej Światowy Dzień Mięsa (World Meat Day) przez przedstawicieli sektora mięsnego z Polski i z zagranicy.
-
17.10.2024
Partnerskie podejście firmy Ishida maksymalizuje sukces produktów Maple Leaf
Firma Ishida Europe, we współpracy z Maple Leaf Foods – jednym z największych kanadyjskich producentów przetworzonego mięsa, w tym drobiu – miała kluczowy udział w realizacji nowo otwartego zakładu przetwórstwa drobiowego o wartości 772 milionów dolarów kanadyjskich, zlokalizowanego w London, w prowincji Ontario.
-
15.10.2024
KPO: termin na realizację inwestycji w przetwórstwo lub wprowadzanie produktów do obrotu przez MŚP wydłużony
Mikro-, małe lub średnie przedsiębiorstwa (MŚP), które ubiegały się o pomoc na inwestycje w przetwórstwo lub wprowadzanie do obrotu produktów rolnych, rybołówstwa lub akwakultury, będą miały więcej czasu na ich realizację.
-
11.10.2024
Wlk. Brytania wprowadziła natychmiastowe środki mające na celu wzmocnienie zabezpieczeń przed afrykańskim pomorem świń z Europy
W Wielkiej Brytanii nigdy nie odnotowano ogniska ASF, a importowane do krajów trzecich mięso jest rutynowo kontrolowane na granicy, aby mieć pewność, że zakażone towary nie dotrą na terytorium Wielkiej Brytanii.
-
16.09.2024
Listeria monocytogenes w partii bekonu w kostce, wędzonego, wieprzowego
W wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej poniżej partii bekonu wędzonego w kostce.
-
12.09.2024
Zastosowanie pianki o wysokiej rozprężalności do ogłuszania i uśmiercania świń i drobiu – ocena EFSA
Zgodnie z przepisami, aby mogły zostać zatwierdzone w UE, nowe metody ogłuszania muszą zapewniać brak bólu, stresu lub cierpienia do momentu utraty przytomności oraz utrzymanie nieprzytomności zwierzęcia aż do śmierci.
-
23.08.2024
USDA zakaże sprzedaży mięsa z kurczaka i indyka jeśli będzie skażone
USDA zaproponował przepis, który uniemożliwiłby producentom drobiu sprzedaż kurczaka i indyka zakażonego wysokim poziomem niektórych rodzajów Salmonelli.
-
14.08.2024
Analiza oszustw związanych z czerwonym mięsem
-
12.08.2024
Ryzyko BSE wynikające z kolagenu i żelatyny pochodzących z kości przeżuwaczy
Komisja Europejska poprosiła o oszacowanie ryzyka BSE (C-, L- i H-BSE) dla żelatyny i kolagenu pochodzących z kości owiec, kóz lub bydła, wyprodukowanych zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 853/2004 lub rozporządzeniem (WE) nr 1069/2009 i rozporządzeniem wykonawczym (UE) nr 142/2011.
-
08.08.2024
Kontrole w Portugalii – konfiskaty produktów o łącznej wysokości ponad 200 000 euro
Przeprowadzone w ostatnim czasie kontrole Urzędu ds. Gospodarki i Bezpieczeństwa Żywności (ASAE) doprowadziły do zwalczenia podejrzanych przypadków kilku produktów, m.in. suplementów diety, oliwy z oliwek, wina oraz produktów mięsnych.
-
05.08.2024
Nowoczesne opakowania: chronią żywność i nadają się do recyklingu
Producenci z branży spożywczej coraz chętniej sięgają po nowoczesne, przyjazne środowisku opakowania. Jednocześnie korzystają oni z coraz większego wyboru rozwiązań rodzimych producentów w tym zakresie – wynika z obserwacji stowarzyszenia Natureef.
-
02.08.2024
Możliwa obecność metalowych elementów w kostkach rosołowych
Główny Inspektorat Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach o prowadzonym przez producenta wycofaniu kostek rosołowych „Vegeta” ze względu na możliwe zanieczyszczenie produktu fragmentami metalu.
Nasi partnerzy