Przemysł napojowy
-
06.08.2021
Oznaczenia geograficzne napojów spirytusowych - Abstrakt artykułu
W dzisiejszych czasach konsumenci coraz większą wagę przykładają do jakości nabywanych produktów. Często poszukują produktów tradycyjnych, wyprodukowanych lokalnie w ściśle określonych regionach, z którymi kojarzona jest ich wysoka jakość. Dużym ułatwieniem dla konsumenta w wyborze wysokojakościowych produktów jest weryfikacja oznaczeń geograficznych.
-
30.07.2021
Światowy wzrost cen kawy może odbić się na kieszeni konsumentów
Ze względu na słabe zbiory oraz równoczesny wzrost popytu, ceny kawy w ostatnich miesiącach poszybowały w górę i mogą odbić się na kieszeni konsumentów z całego świata. Według Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) zapotrzebowanie na ziarno po raz pierwszy od 4 lat przekroczy w tym roku globalne możliwości produkcyjne...
-
29.07.2021
Znaczna część chmielu marnuje się podczas procesu warzenia piwa
Naukowcy z Japonii znaleźli sposób na wykorzystanie części chmielu, który został zmarnowany w procesie warzenia piwa. Technika ta powinna zredukować rosnącą ilość odpadów i ślad węglowy przemysłu piwowarskiego. A produkt może być stosowany jako roślinna alternatywa w celu zmniejszenia ilości tworzyw sztucznych także w przemyśle spożywczym.
-
27.07.2021
VIMAX już od 30 lat działa na zmysły, kreując autorskie kompozycje aromatyzujące
30 lat na rynku dodatków do żywności to wyjątkowa rocznica. W przypadku firmy VIMAX to moc doświadczeń, coraz większy zespół ludzi pełnych pasji i jedna spójna wizja tworzenia i dostarczania jakościowych produktów swoim klientom, która towarzyszy im od samego początku.
-
22.07.2021
Ceny żywności w ostatnim roku – spadek czy wzrost?
Indeks cen żywności liczony przez FAO - Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa - pokazuje aż 40% wzrost cen żywności w okresie maj 2020-maj 2021, zaś według danych Eurostat detaliczne ceny żywności w UE w tym czasie wzrosły jedynie o 0,1%.
-
19.07.2021
KE: USA z nowym oznaczeniem geograficznym
Komisja zatwierdziła wpisanie win "Willamette Valley" ze Stanów Zjednoczonych do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
-
13.07.2021
Stosowanie nazw prawnych napojów spirytusowych na piwach zgodnie z nowym rozporządzeniem nr 2019/787
Nowe rozporządzenie nr 2019/787 jest stosowane od 25 maja br., ale nie wszyscy przedsiębiorcy z branży piwnej są świadomi, że dotyczy ono również ich produktów. Na co powinni uważać?
-
09.07.2021
Raport Komisji: pozytywne prognozy dla rolnictwa UE
W związku ze znacznymi postępami w kampanii szczepień przeciwko COVID-19 w całej UE, usługi gastronomiczne są ponownie otwierane, a ograniczenia w podróżowaniu stopniowo znoszone.
-
08.07.2021
Santander AGROskop Czerwiec: Kwestie horyzontalne
Kwiecień był kolejnym miesiącem, po marcu, w którym eksport żywności był wyższy r/r. Według wstępnych danych, wartość sprzedaży zagranicznej wyniosła 2,9 mld euro i była wyższa o 10% r/r. W rezultacie udało się nadrobić słabszy początek roku i w całym okresie I-IV 2021 eksport osiągnął...
-
05.07.2021
Nowe zobowiązanie UNESDA – branża napojowa w Europie do 2025 r. zmniejszy średnią zawartość cukrów dodanych w napojach o kolejne 10%
W czasie zmieniających się preferencji konsumentów i rosnących oczekiwań w zakresie zdrowia publicznego, zobowiązania te są wkładem branży w to, aby zdrowszy wybór stał się łatwym wyborem w ramach unijnej strategii "Od pola do stołu" i jej kodeksu postępowania dla odpowiedzialnych praktyk biznesowych i marketingowych.
-
28.06.2021
Przegląd metod produkcji piwa o obniżonej zawartości alkoholu
Obserwując obecne trendy w rozwoju piw niskoalkoholowych oraz bezalkoholowych można się spodziewać, że coraz większa ilość browarów zacznie włączać tego typu produkty do swojej oferty. Najtańszym sposobem jest użycie metod biologicznych, jeżeli dąży się do konkurencyjności na rynku to trzeba dokonać inwestycji w linię do dealkoholizacji piwa.
-
24.06.2021
Nowe banderole na butelkach wina i cydru już od 1 lipca
Papierowe znaki akcyzy od lipca będą mniejsze i będą mogły się znajdować w różnych miejscach butelki. Zmiana jest efektem decyzji Ministerstwa Finansów poprzedzonej dyskusją z branżą.
-
17.06.2021
Wartość handlu e-commerce B2B urosła w pandemii o 30%
Od wybuchu pandemii często pojawiają się informacje o gwałtownie rosnącej popularności zakupów polskich konsumentów w sieci. Ich wartość na koniec ubiegłego roku wyniosła ok. 70 mld zł i wzrosła o ponad 40% rdr.
-
15.06.2021
Jednoczesny pomiar ekstraktu, alkoholu, CO2 i innych parametrów w piwach alkoholowych i bezalkoholowych za pomocą PBA – B
Pomiary alkoholu, ekstraktu, ekstraktu brzeczki podstawowej i CO2 są niezwykle ważne dla kontroli jakości w przemyśle browarniczym.
-
14.06.2021
Minimalizowanie ryzyka mikrobiologicznego i odzysk wody w branży napojów
Podczas produkcji żywności lub napojów niezwykle ważne jest, aby zminimalizować ryzyko mikrobiologiczne oraz uczynić produkty przeznaczone do spożycia tak bezpiecznymi, jak to tylko możliwe. Berkefeld PurBev® od Veolia Water Technologies to seria higienicznych rozwiązań do uzdatniania wody dla przemysłu spożywczego i napojów, która zapobiega zanieczyszczeniom drobnoustrojami, a jednocześnie zapewnia najwyższą jakość w produkcji przy redukcji kosztów operacyjnych.
-
11.06.2021
AKRAS Flavours let there be taste
Beer-Mixy do piw bezalkoholowych, wzmocnienie chmielowych i gorzkich nut, aromaty mikrokapsułkowane - AKRAS Flavors rozumie, że indywidualne receptury są kluczowe dla sukcesu produktu.
-
10.06.2021
W jaki sposób nadać pełnię smaku piwom bezalkoholowym?
W odpowiedzi VIMAX proponuje linię preparatów aromatycznych chmielu – HopsVim®, które otrzymywane są wyłącznie ze świeżo zebranych szyszek chmielu, odpowiednio przygotowane do bezpośredniego użycia w piwie poprzez bardzo dobrą rozpuszczalność.
-
09.06.2021
Moda na piwo bezalkoholowe. Pełny smak, 0,0% alkoholu dzięki technologii rektyfikacji próżniowej SIGMATEC
Procesy służące dealkoholizacji piwa stosowane są od ponad 30 lat, lecz konsumenci nie zawsze akceptowali produkty bezalkoholowe. Napoje o małej zawartości alkoholu nie miały ani wysokiej jakości ani przyjemnego smaku. Dzięki właściwej technologii usunięcie alkoholu już nie oznacza utraty smaku.
-
07.06.2021
Piwo bezalkoholowe – bezpiecznym i zdrowym napojem na każdą okazję
Piwo jest jednym z najczęściej spożywanych napojów alkoholowych. Jednak na przestrzeni ostatnich lat, na całym świecie obserwuje się dynamiczny rozwój rynku piw bezalkoholowych. Piwo bezalkoholowe ma dużo do zaoferowania. Każdy może znaleźć to „coś” dla siebie według upodobań i preferencji, bo piwo bezalkoholowe bezspornie wygrywa z każdym sokiem owocowym czy słodkim napojem gazowanym pod wieloma względami.
-
03.06.2021
Czy picie kakao może uchronić przed szkodliwymi skutkami stresu?
Nowe badania wskazują, że spożycie bogatego we flawanole napoju kakaowego oddziałuje korzystnie na naczynia krwionośne w sytuacji stresu psychicznego.
-
03.06.2021
Na dobre polubiliśmy się z roślinnym nabiałem – nowy raport RoślinnieJemy
Już 38% Polaków wybiera napoje roślinne, a 31% wprowadza do jadłospisu roślinne alternatywy sera – kampania RoślinnieJemy opublikowała wyniki badania przeprowadzonego przez Panel Ariadna odnośnie postaw konsumenckich Polaków wobec alternatyw nabiału.
Nasi partnerzy