Przemysł napojowy
-
23.08.2021
Ostrzeżenie GIS: Wycofanie niektórych partii napojów roślinnych marki BJORG
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o prowadzonym przez firmę Bjorg Bonneterre et Compagnie wycofaniu niektórych partii napojów roślinnych marki BJORG ze względu na zastosowanie do ich produkcji składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu.
-
20.08.2021
Woda składnikiem podstawowym
W ubiegłym roku, w związku z opublikowaniem przez Komisję Europejską zawiadomienia w sprawie stosowania przepisu o pochodzeniu żywności, wielu przedsiębiorców podjęło się dostosowania oznakowań swoich produktów do nowych wytycznych. Szybko okazało się jednak, że w dalszym ciągu powstaje na tym tle wiele niejasności.
-
19.08.2021
Unijny kodeks postępowania w zakresie odpowiedzialnych praktyk dotyczących żywności
W lipcu Komisja Europejska, wraz z zainteresowanymi stronami z branży rolno-spożywczej, oficjalnie ogłosiła unijny kodeks postępowania w zakresie odpowiedzialnych praktyk dotyczących żywności i wprowadzania jej do obrotu. Kodeks jest elementem realizacji założeń strategii "Od pola do stołu", przyjętej w ubiegłym roku.
-
12.08.2021
Propozycja zmiany rozporządzenia nr 1169/2011 w zakresie deklarowania wykazu składników i składników odżywczych na napojach alkoholowych
Komisja Europejska w ramach „Europejskiego Planem Walki z Rakiem” zaproponowała wprowadzenie obowiązkowego podawania wykazu składników i informacji o wartości odżywczej na etykietach wszystkich napojów alkoholowych.
-
10.08.2021
KE: Gujana z nowym oznaczeniem geograficznym
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o rejestrację gujańskiego "Demerara Rum" jako chronionego oznaczenia geograficznego (ChOG).
-
10.08.2021
Nowy raport WWF – świat marnotrawi aż 40% żywności
Produkcja żywności wymaga wykorzystania ogromnej powierzchni terenów rolnych, znacznych ilości wody i olbrzymich nakładów energii – światowy przemysł spożywczy odpowiada za dwukrotnie wyższą roczną emisję gazów cieplarnianych niż wszystkie samochody w Stanach Zjednoczonych i Europie razem wzięte.
-
09.08.2021
Komisja przyjmuje środki mające zwiększyć przepływ środków pieniężnych do rolników
Środek ten będzie stanowił wsparcie i zwiększy przepływ środków pieniężnych dla rolników dotkniętych kryzysem COVID-19 oraz skutkami niekorzystnych warunków pogodowych w całej UE.
-
06.08.2021
Komisja zatwierdza pięć nowych oznaczeń geograficznych
Komisja zatwierdziła rejestrację "Őrségi tökmagolaj" (CHOG), "Tuzséri alma" (CHNP), "Bayerischer Bärwurz" (CHOG), "Olio di Roma" (CHOG), "Muškat momjanski/Moscato di Momiano" (CHNP) w unijnym rejestrze oznaczeń geograficznych.
-
06.08.2021
Zmiana rozporządzenia nr 2019/787 w zakresie stosowania odniesień w znakowaniu napojów spirytusowych
Komisja Europejska nie ma zamiaru zaprzestać prac legislacyjnych w zakresie zmian nowego rozporządzenia nr 2019/787. Tym razem mają zostać zmienione reguły stosowania odniesień w kierunku rozszerzenia możliwości ich użycia.
-
06.08.2021
Oznaczenia geograficzne napojów spirytusowych - Abstrakt artykułu
W dzisiejszych czasach konsumenci coraz większą wagę przykładają do jakości nabywanych produktów. Często poszukują produktów tradycyjnych, wyprodukowanych lokalnie w ściśle określonych regionach, z którymi kojarzona jest ich wysoka jakość. Dużym ułatwieniem dla konsumenta w wyborze wysokojakościowych produktów jest weryfikacja oznaczeń geograficznych.
-
30.07.2021
Światowy wzrost cen kawy może odbić się na kieszeni konsumentów
Ze względu na słabe zbiory oraz równoczesny wzrost popytu, ceny kawy w ostatnich miesiącach poszybowały w górę i mogą odbić się na kieszeni konsumentów z całego świata. Według Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) zapotrzebowanie na ziarno po raz pierwszy od 4 lat przekroczy w tym roku globalne możliwości produkcyjne...
-
29.07.2021
Znaczna część chmielu marnuje się podczas procesu warzenia piwa
Naukowcy z Japonii znaleźli sposób na wykorzystanie części chmielu, który został zmarnowany w procesie warzenia piwa. Technika ta powinna zredukować rosnącą ilość odpadów i ślad węglowy przemysłu piwowarskiego. A produkt może być stosowany jako roślinna alternatywa w celu zmniejszenia ilości tworzyw sztucznych także w przemyśle spożywczym.
-
27.07.2021
VIMAX już od 30 lat działa na zmysły, kreując autorskie kompozycje aromatyzujące
30 lat na rynku dodatków do żywności to wyjątkowa rocznica. W przypadku firmy VIMAX to moc doświadczeń, coraz większy zespół ludzi pełnych pasji i jedna spójna wizja tworzenia i dostarczania jakościowych produktów swoim klientom, która towarzyszy im od samego początku.
-
22.07.2021
Ceny żywności w ostatnim roku – spadek czy wzrost?
Indeks cen żywności liczony przez FAO - Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa - pokazuje aż 40% wzrost cen żywności w okresie maj 2020-maj 2021, zaś według danych Eurostat detaliczne ceny żywności w UE w tym czasie wzrosły jedynie o 0,1%.
-
19.07.2021
KE: USA z nowym oznaczeniem geograficznym
Komisja zatwierdziła wpisanie win "Willamette Valley" ze Stanów Zjednoczonych do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
-
13.07.2021
Stosowanie nazw prawnych napojów spirytusowych na piwach zgodnie z nowym rozporządzeniem nr 2019/787
Nowe rozporządzenie nr 2019/787 jest stosowane od 25 maja br., ale nie wszyscy przedsiębiorcy z branży piwnej są świadomi, że dotyczy ono również ich produktów. Na co powinni uważać?
-
09.07.2021
Raport Komisji: pozytywne prognozy dla rolnictwa UE
W związku ze znacznymi postępami w kampanii szczepień przeciwko COVID-19 w całej UE, usługi gastronomiczne są ponownie otwierane, a ograniczenia w podróżowaniu stopniowo znoszone.
-
08.07.2021
Santander AGROskop Czerwiec: Kwestie horyzontalne
Kwiecień był kolejnym miesiącem, po marcu, w którym eksport żywności był wyższy r/r. Według wstępnych danych, wartość sprzedaży zagranicznej wyniosła 2,9 mld euro i była wyższa o 10% r/r. W rezultacie udało się nadrobić słabszy początek roku i w całym okresie I-IV 2021 eksport osiągnął...
-
05.07.2021
Nowe zobowiązanie UNESDA – branża napojowa w Europie do 2025 r. zmniejszy średnią zawartość cukrów dodanych w napojach o kolejne 10%
W czasie zmieniających się preferencji konsumentów i rosnących oczekiwań w zakresie zdrowia publicznego, zobowiązania te są wkładem branży w to, aby zdrowszy wybór stał się łatwym wyborem w ramach unijnej strategii "Od pola do stołu" i jej kodeksu postępowania dla odpowiedzialnych praktyk biznesowych i marketingowych.
-
28.06.2021
Przegląd metod produkcji piwa o obniżonej zawartości alkoholu
Obserwując obecne trendy w rozwoju piw niskoalkoholowych oraz bezalkoholowych można się spodziewać, że coraz większa ilość browarów zacznie włączać tego typu produkty do swojej oferty. Najtańszym sposobem jest użycie metod biologicznych, jeżeli dąży się do konkurencyjności na rynku to trzeba dokonać inwestycji w linię do dealkoholizacji piwa.
-
24.06.2021
Nowe banderole na butelkach wina i cydru już od 1 lipca
Papierowe znaki akcyzy od lipca będą mniejsze i będą mogły się znajdować w różnych miejscach butelki. Zmiana jest efektem decyzji Ministerstwa Finansów poprzedzonej dyskusją z branżą.
Nasi partnerzy