Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Komisja Europejska przyjęła wniosek dotyczący uprawnień do połowów w Morzu Bałtyckim na rok 2022. Na podstawie tego wniosku państwa UE określą, ile ryb będzie można poławiać w tym basenie, w odniesieniu do najważniejszych gatunków handlowych.
Wartość eksportu towarów rolno-spożywczych z Polski od stycznia do czerwca 2021 r. (w porównaniu z tym samym okresem roku 2020) wzrosła o 5,3% do 17,6 mld EUR.
W lipcu Komisja Europejska, wraz z zainteresowanymi stronami z branży rolno-spożywczej, oficjalnie ogłosiła unijny kodeks postępowania w zakresie odpowiedzialnych praktyk dotyczących żywności i wprowadzania jej do obrotu. Kodeks jest elementem realizacji założeń strategii "Od pola do stołu", przyjętej w ubiegłym roku.
W 265 sklepach IJHARS sprawdziła jakość handlową różnego asortymentu produktów (nieopakowanych) sprzedawanych luzem lub pakowanych na życzenie konsumenta w miejscu sprzedaży. Produktami priorytetowymi były: pieczywo, ciasta i ciastka, mięso i wędliny, sery oraz ryby mrożone.
Produkcja żywności wymaga wykorzystania ogromnej powierzchni terenów rolnych, znacznych ilości wody i olbrzymich nakładów energii – światowy przemysł spożywczy odpowiada za dwukrotnie wyższą roczną emisję gazów cieplarnianych niż wszystkie samochody w Stanach Zjednoczonych i Europie razem wzięte.
Środek ten będzie stanowił wsparcie i zwiększy przepływ środków pieniężnych dla rolników dotkniętych kryzysem COVID-19 oraz skutkami niekorzystnych warunków pogodowych w całej UE.
Dzięki tej nowej umowie Unia Europejska i Mauretania ponownie wyrażają wolę tworzenia większego dobrobytu i możliwości zatrudnienia w Mauretanii, przy jednoczesnym utrzymaniu, w sposób zrównoważony, działalności połowowej statków europejskich tradycyjnie prowadzących działalność na wodach mauretańskich.
Unia Europejska i Wyspy Cooka uzgodniły, że będą kontynuować swoje udane partnerstwo w zakresie rybołówstwa w ramach umowy o partnerstwie w sprawie zrównoważonego zarządzania rybołówstwem przez okres trzech lat.
Na forum Światowej Organizacji Handlu (WTO) odbyło się posiedzenie ministerialne w sprawie dopłat do połowów, na którym potwierdzono zobowiązanie do wyznaczenia kierunku pomyślnego zakończenia negocjacji przed konferencją ministerialną WTO, która rozpocznie się w listopadzie 2021 r.
Przedsiębiorcy często nie zdają sobie sprawy z istnienia poszczególnych aktów prawnych. Jedną z kategorii żywności, która podlega takim szczególnym zasadom znakowania są ryby oraz produkty rybołówstwa i akwakultury. W przedmiotowym opracowaniu przedstawione zostaną najistotniejsze aspekty i reguły dotyczące znakowania ryb, produktów rybołówstwa i akwakultury.
Odbyło się spotkanie wysokiego szczebla w sprawie nowej strategii dla Morza Śródziemnego i Morza Czarnego, zorganizowane pod przewodnictwem Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa i Generalnej Komisji Rybołówstwa Morza Śródziemnego (GFCM).
Zatwierdzenie do eksportu otrzymało 8 polskich zakładów rybnych zainteresowanych eksportem swoich produktów na przedmiotowy rynek.
Istnieje wiele współczesnych doniesień naukowych potwierdzających, że nieunikniona obecność zanieczyszczeń środowiskowych w rybach może również oznaczać pewne ryzyko dla zdrowia konsumentów. Metale ciężkie zawarte w tkankach spożywanych ryb nie ulegają biodegradacji, dlatego dochodzi do ich akumulacji w organizmie ludzkim.
IJHARS przeprowadziła kontrolę jakości handlowej ryb i przetworów rybnych (ryby mrożone i wędzone, konserwy i marynaty). Objęto nią 106 podmiotów (67 producentów i 39 sklepów).
Służba weterynaryjna Serbii 12 kwietnia 2021 r. zatwierdziła wzór świadectwa dla przywozu zwierząt akwakultury przeznaczonych do...
Po ponad trzech latach pracy Globalnego Dialogu na temat Identyfikowalności Rybołówstwa (GDST), dostępne są pierwsze standardy i zasady GDST dotyczące śledzenia pochodzenia ryb. Co GDST oznacza dla firm z branży rybnej? Jakie są wynikające z tego niezbędne funkcje oprogramowania?
Według analizy 44 badań przeprowadzonej przez "The Guardian" prawie 40% z 9000 produktów rybołówstwa było błędnie oznakowanych.
Minister Grzegorz Puda spotkał się z przedstawicielami organizacji rybackich – hodowców karpi. Spotkanie poświęcone było problematyce sprzedaży karpi i przepisów ją regulujących.
W dniu 17 lutego 2021 r. służby weterynaryjne Polski i Serbii uzgodniły wzór świadectwa zdrowia dla oleju rybnego...
Białe ryby to jedne z najpopularniejszych ryb wśród polskich konsumentów. Wybierając dorsza, mintaja, mirunę, morszczuka czy halibuta warto sprawdzić także czy posiadają one niebieski certyfikat MSC, dzięki czemu nasz wybór przysłuży się zachowaniu zdrowych ekosystemów morskich.
PCR pozwala uniknąć błędów diagnostycznych, co zasadniczo zwiększa bezpieczeństwo potencjalnego konsumenta eliminując wyniki fałszywie ujemne, tudzież zabezpiecza producentów żywności przed wynikami fałszywie dodatnimi, które potrafią naruszyć renomę przedsiębiorstwa i narazić je na ogromne koszty.
Nasi partnerzy