Przemysł rybny
-
03.03.2022
Santander AGROskop luty 2022: kwestie horyzontalne
W 2021 r. krajowy sektor rolno-spożywczy po raz kolejny osiągnął świetne wyniki w eksporcie. Wartość żywności, która trafiła na rynki zagraniczne, wyniosła prawie 37,4 mld euro, co oznacza wzrost o 9% w porównaniu do wysokiego poziomu z roku 2020. Niewątpliwie obrotom w handlu sprzyjały wysokie ceny na rynku europejskim i globalnym.
-
21.02.2022
Projekt programu Fundusze Europejskie dla Rybactwa – początek konsultacji
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje o rozpoczęciu konsultacji publicznych projektu programu Fundusze Europejskie dla Rybactwa.
-
17.02.2022
Santander AGROskop styczeń 2022: Kwestie horyzontalne
W grudniu ceny żywności na świecie lekko obniżyły się w relacji do listopada. Wskaźnik cen żywności FAO wyniósł 133,7 pkt, co oznacza spadek o 1,2 pkt m/m. Spadek notowań to efekt osłabienia cen czterech, z pięciu, surowców, będących podstawą do wyliczania wskaźnika: zbóż, mięsa, olejów roślinnych i cukru. Wzrost odnotowano w przypadku produktów mlecznych. Pomimo obserwowanego osłabienia, światowe ceny surowców rolnych pozostały na historycznie wysokich poziomach.
-
15.02.2022
Sympozjum naukowe EFSA nr 26 na temat oceny ryzyka i korzyści żywności (składniki odżywcze i zanieczyszczenia) – dołącz on-line (15-17 lutego br.)
Dyskusje i kluczowe wyniki ze spotkania pomogą w przygotowaniu aktualizacji wytycznych Komitetu Naukowego EFSA w sprawie RBA, opublikowanych w 2010 r. Wytyczne te pomogą w szeroko zakrojonej ocenie zagrożeń dla zdrowia i korzyści zdrowotnych wynikających ze spożywania ryb.
-
14.02.2022
UE i USA wznawiają handel mięczakami
Od końca lutego wznowiony zostanie handel mięczakami, takimi jak małże, omułki, ostrygi i przegrzebki, między UE a USA. Dwa państwa członkowskie UE (Hiszpania i Holandia) będą mogły eksportować mięczaki do USA, podczas gdy dwa stany amerykańskie (Massachusetts i Waszyngton) mogą eksportować do UE. Komisja Europejska przyjęła odpowiednie przepisy.
-
12.01.2022
Konsultacje publiczne w zakresie dobrostanu zwierząt
Zbliża się termin zakończenia konsultacji publicznych prowadzonych przez Komisję Europejską w związku z przeglądem prawodawstwa Unii Europejskiej w zakresie dobrostanu zwierząt.
-
31.12.2021
Jakość handlowa ryb w 2021 roku
IJHARS przedstawia wyniki kontroli jakości handlowej ryb poddanych obróbce cieplnej.
-
23.12.2021
Czy rtęć w rybach rzeczywiście zagraża zdrowiu?
Badania naukowe rzucają nowe światło na potencjalne ryzyko zdrowotne związane z zanieczyszczeniem ryb rtęcią. Coraz większe grono badaczy jest bowiem zdania, że ostrzeganie przed jedzeniem ryb ze względu na zawartą w nich rtęć jest nieuzasadnione.
-
16.12.2021
Projekt Algae2Fish - hodowany komórkowo filet z labraksa bez ości, wolny od rtęci i mikroplastiku
Technologia druku 3D zostanie wykorzystana do nadania struktury filetów, odwzorowując włóknistą teksturę ryb. Bazą produktu będą algi, które wniosą cenne kwasy tłuszczowe omega-3, takie jak te występujące w konwencjonalnych rybach.
-
16.12.2021
Zalecenia w postępowaniu z żywymi rybami przeznaczonymi do sprzedaży detalicznej
W związku z przedświątecznym wzrostem zapotrzebowania konsumentów na zakup żywych karpi w punktach sprzedaży detalicznej, Główny Lekarz Weterynarii zaleca stosowanie ogólnych zasad.
-
13.12.2021
Receptury – poznaj zalety oprogramowania do zarządzania centralnym punktem w procesie produkcji żywności
Czy to przemysł mięsny czy napojów albo przemysł cukierniczy, receptura to centralny punkt w procesie produkcji żywności. Wszyscy wiemy, że nawet najmniejsze modyfikacje kompozycji składników mogą mieć ogromny wpływ na smak, jakość i marże.'
-
06.12.2021
Wegański tuńczyk na liście 100 innowacji roku 2021 wg TIME
Od lat dostępne są smaczne i pożywne roślinne alternatywy mięsa. Ale owoce morza i ryby to ciągle nisza.
-
01.12.2021
Cel: Zero wypadków dzięki kolorowym kłódkom LOTO (praktyczny przykład)
Duży przetwórca żywności musi odłączyć zasilanie i zabezpieczyć wszystkie źródła energii maszyn, aby bezpiecznie serwisować urządzenia. Firma wymaga jasnych wskaźników wizualnych, aby szybko zidentyfikować, które z wyspecjalizowanych zespołów zneutralizowały określone źródła energii. W poszukiwaniu odpowiedniego rozwiązania zwróciła się do firmy Brady, światowej sławy specjalisty ds. bezpieczeństwa pracy.
-
11.11.2021
Czy rok 2022 przyniesie dalszy wzrost cen żywności?
Na obecną, najwyższą od 20 lat inflację w Polsce wpływ ma m.in. wzrost cen żywności. Najbardziej, bo o ponad 17% rok do roku, wzrosły ceny mięsa drobiowego, a także olejów roślinnych, napojów bezalkoholowych i pieczywa. Czy i jak długo ceny będą rosnąć dalej? Sytuację dużego wzrostu cen surowców rolnych i produktów spożywczych komentuje Jakub Czugała, Analityk Sektora Food&Agri BNP Paribas Bank Polska S.A.
-
08.10.2021
Naukowcy ujawniają zafałszowania ryb na rynku europejskim
Naukowcy ujawnili niepokojące przypadki zafałszowań popularnych w Europie gatunków ryb. Analiza materiału genetycznego pochodzącego z mrożonego tuńczyka, morszczuka, anchoa oraz błękitka wykazała, że 1,9% próbek było fałszywie oznakowanych.
-
30.09.2021
Zatwierdzenie wzoru świadectwa na eksport produktów rybołówstwa do Wietnamu
23 września 2021 r. Ambasada RP w Hanoi potwierdziła możliwość stosowania wzoru świadectwa zdrowia dla produktów rybołówstwa przeznaczonych do spożycia przez ludzi, eksportowanych do Socjalistycznej Republiki Wietnamu.
-
28.09.2021
Roślinne koncentraty barwiące to naturalny wybór w produkcji żywności na bazie roślin
Polski konsument coraz chętniej sięga po alternatywy mięsa. Dodatki takie, jak sztuczne barwniki, mogą jednak skutecznie zniechęcić tych, dla których ważna jest zdrowa dieta. Żywność Barwiąca EXBERRY® daje producentom możliwość tworzenia efektownych produktów roślinnych z czystą i zrozumiałą etykietą.
-
23.09.2021
Jak nazywać hodowane komórkowo mięso ryb i owoców morza?
Sektor hodowanego komórkowo mięsa ryb i owoców morza już niedługo będzie musiał podjąć decyzje dotyczące nazewnictwa tego produktów, tak by było ono jednocześnie zachęcające i zrozumiałe dla konsumentów.
-
22.09.2021
Rynek rybnych alternatyw rośnie dynamicznie
Potencjalny rynek może być ogromny: poza weganami i fleksitarianami roślinna ryba może być również mile widzianą żywnością wśród kobiet w ciąży czy osób unikających ryb o wysokiej zawartości rtęci lub konsumentów z alergią na skorupiaki. Jeśli owoce morza pochodzenia roślinnego utrzymają tempo wzrostu, mogą dogonić udział analogów mięsa w rynku konwencjonalnym w ciągu następnej dekady.
-
20.09.2021
Segment żywności mrożonej na targach Anuga w Kolonii
Moda na świeżość, zdrowie i zrównoważony rozwój sprawia, że produkty mrożone cieszą się coraz większą popularnością wśród konsumentów. W dn. 9-13 X podczas targów Anuga swoją ofertę zaprezentuje ponad 370 producentów z segmentu żywności mrożonej.
-
15.09.2021
Zmiana rozporządzenia nr 853/2004
Rozporządzenie nr 853/2004 ustanawia szczególne przepisy dotyczące higieny dla żywności pochodzenia zwierzęcego. Jego ostatnia zmiana dotyczy m.in. zezwolenia na zamrażanie mięsa w sprzedaży detalicznej (dystrybucja darowizn żywności), a także wymagań dla produktów rybołówstwa przeznaczonych do produkcji konserw i skwarek przeznaczonych do spożycia przez ludzi.
Nasi partnerzy