Badania żywności
-
13.07.2022
Czy Wielka Brytania wprowadzi zakaz stosowania azotynów?
Substancja chemiczna używana do peklowania bekonu powiązana z rozwojem nowotworów jelita, piersi i prostaty. Boczek bez azotynów smakuje i wygląda lepiej, więc dlaczego ignorujemy ryzyko?
-
07.07.2022
Zanieczyszczenia w żywności - uzupełnienie dotychczasowych przepisów
Z dniem 7 lipca 2022 r. wejdą w życie przepisy dotyczące uzupełnienia warunków przeprowadzania urzędowych kontroli w zakresie wykrywania zanieczyszczeń w żywności
-
05.07.2022
Salmonella przyczyną zatrzymania produkcji czekolady w zakładzie Barry Callebaut w Belgii
Rzecznik grupy poinformował, że produkcja została ochronnie wstrzymana w fabryce, która produkuje płynną czekoladę w partiach hurtowych dla 73 klientów produkujących słodycze. Wdrożone w grupie programy bezpieczeństwa żywności pozwoliły jej szybko zidentyfikować lecytynę jako źródło zanieczyszczenia.
-
30.06.2022
Jakość handlowa truskawek w 2022 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową truskawek ze szczególnym uwzględnieniem podawania informacji o kraju pochodzenia.
-
28.06.2022
Kannabidiol jako nowa żywność - oświadczenie EFSA
EFSA ocenił poziom bezpieczeństwa stosowania CBD w żywności
-
27.06.2022
Detekcja glutenu w żywności za pomocą… smartfona
Według naukowców z UPV testy laboratoryjne nowej metody dowodzą, że system biodetekcji jest wysoce skuteczny i może przyczynić się do poprawy kontroli bezpieczeństwa żywności.
-
21.06.2022
Naukowcy ostrzegają, że wpływ witaminy D na zdrowie może zależeć od jej formy chemicznej
Korzyści z przyjmowania witaminy D mogą być różne w zależności od jej formy chemicznej. Mimo że niektóre rodzaje żywności, takie jak płatki śniadaniowe, jogurty czy pieczywo, wzbogacane są w witaminę D, niewiele z nich stanowi naturalne źródło tego składnika.
-
21.06.2022
Badanie EFSA dotyczące Salmonelli w wieprzowinie
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował badanie, które miało na celu określenie częstości występowania Salmonella spp. w tuszach świń.
-
20.06.2022
Czy czeka nas światowy kryzys spowodowany nieodpowiedzialnym stosowaniem fosforu?
Nowy raport przygotowany przez międzynarodowy zespół naukowców wskazuje, że nieodpowiednie zarządzanie światowymi zasobami fosforu może doprowadzić do poważnego kryzysu na wielu płaszczyznach.
-
17.06.2022
FFSW: Połącz siły dla bezpieczeństwa żywności - Optymalizacja procesów - 10.06.22 - nagranie
FoodFakty Safety Week: Połącz siły dla bezpieczeństwa żywności - Optymalizacja procesów – nagranie z dnia 10.06.22
-
16.06.2022
FFSW: Informuj, co jest bezpieczne - Znakowanie żywności – 09.06.22 - nagranie
FoodFakty Safety Week: Informuj, co jest bezpieczne - Znakowanie żywności – nagranie z dnia 09.06.22
-
15.06.2022
Zafałszowany miód z dodatkiem barwnika i sacharozy
W Czechach wykryto miody zafałszowane karmelem amoniakalno-siarczynowym oraz sacharozą. Pozostałe niezgodności opisaliśmy w treści artykułu.
-
15.06.2022
FFSW: Zapewnij bezpieczeństwo - Systemy bezpieczeństwa - 08.06.22 - nagranie
FoodFakty Safety Week: Zapewnij, że żywność jest bezpieczna - Kultura bezpieczeństwa żywności - nagranie z dnia 08.06.2022
-
14.06.2022
FFSW: Produkuj bezpiecznie - Biologiczne i chemiczne zanieczyszczenia – 07.06.22 - nagranie
FoodFakty Safety Week: Produkuj bezpiecznie - Biologiczne i chemiczne zanieczyszczenia – nagranie z dnia 07.06.22
-
10.06.2022
Wpływ orzeczenia TSUE w sprawie formy chemicznej witamin na znakowanie żywności - Abstrakt artykułu
Kupując produkty spożywcze bardzo często możemy natknąć się na takie, które w swoim oznakowaniu, a w szczególności na froncie etykiety, mają informację „Źródło witaminy A!”, „Bogactwo witaminy D!” itd. Do tej pory utarło się, że producent podając taką informację na etykiecie swojego produktu, wskazuje na formę chemiczną dodanej witaminy czy minerału.
-
10.06.2022
Nowelizacja dokumentu DA-01 Opis systemu akredytacji
Polskie Centrum Akredytacji informuje, że zostało opublikowane wydanie 13 dokumentu DA-01 Opis systemu akredytacji.
-
07.06.2022
Escherichia coli STEC – Powracające zagrożenie nie tylko w produktach mięsnych
Od dłuższego czasu żyjemy coraz szybciej i szybciej. Brakuje nam czasu na odpoczynek, na przygotowanie posiłków w domu. Coraz częściej korzystamy ze śniadań przygotowywanych przez innych, szybkich obiadów w postaci mrożonych gotowców. Tymczasem po cichu dołącza do tych produktów groźna Escherichia coli STEC. Jest ona jak bumerang, wraca w momencie kiedy najmniej się tego spodziewamy. Stwarza zagrożenie pojawiając się w produktach, które do tej pory uważaliśmy za bezpieczne.
-
07.06.2022
Praktyczne aspekty analizy z wykorzystaniem metod spektrometrii mas (ICP-MS) do oznaczania metali ciężkich, pierwiastków oraz metod chromatograficznych do oznaczania pestycydów w żywności oraz wodzie
Dynamiczny rozwój przemysłu, jak i rolnictwa, zwiększa zagrożenie zanieczyszczenia środowiska zarówno metalami ciężkimi, jak i środkami ochrony roślin (m.in. pestycydami). Zanieczyszczenia te stanowią poważny problemem środowiskowy, który w konsekwencji prowadzi do zagrożenia zdrowia ludzkiego. Metale ciężkie i pestycydy znajdują się na szczycie listy substancji toksycznych dla środowiska zagrażających przyrodzie.
-
01.06.2022
Obecność pestycydów w żywności w UE rośnie – wskazuje raport PAN Europe
Raport wskazuje na dramatyczny wzrost narażenia na te najbardziej toksyczne substancje w ciągu ostatnich dziesięciu lat. Odsetek owoców i warzyw skażonych pestycydami stale rośnie, choć strategia „od pola do stołu” zakładała ich redukcję o połowę do 2030 r.
-
31.05.2022
Jak łatwiej zarządzać alergenami w przemyśle spożywczym – zastosowanie modelu M4E
Prostym i skutecznym sposobem na uporządkowanie procesu oceny ryzyka jest zastosowanie jej autorskiego Modelu 4 Etapów (M4E), który uwzględnia charakterystykę danego przedsiębiorstwa i ułatwia opracowanie jasnej strategii zarządzania bezpieczeństwem żywności.
-
31.05.2022
100 mln zł na innowacje w żywieniu. NCBR ogłasza I konkurs NUTRITECH
Narodowe Centrum Badań i Rozwoju (NCBR) ogłosiło I konkurs w ramach Programu rządowego NUTRITECH – żywienie w świetle wyzwań poprawy dobrostanu społeczeństwa oraz zmian klimatu. Przedsiębiorcy i naukowcy mogą uzyskać atrakcyjne granty m.in. na opracowanie nowoczesnych rozwiązań żywieniowych stanowiących podstawę zdrowej diety, a także istotnych w leczeniu i profilaktyce chorób, w tym chorób cywilizacyjnych. Środki na dofinansowanie projektów wyłonionych w konkursie to 100 mln zł.
Nasi partnerzy