Badania żywności
-
21.11.2017
Badania żywności - Przełom w wykrywaniu zafałszowania żywności ?
Skuteczne pobieranie oraz analiza próbek są bardzo ważnym aspektem urzędowych kontroli żywności. Istnieje wiele metod fizyko-chemicznych i biologicznych dostępnych do monitorowania żywności oraz pasz, jednak wiele...
-
20.11.2017
Badania żywności - Szybki test odporności drobiu – czy nowa metoda badania krwi wpłynie na poprawę bezpieczeństwa żywności?
Nowy test opracowany przez naukowców z Instytutu Badań Rolniczych (ARS) w College Station w Teksasie może ułatwić hodowlę odpornych na patogeny stad drobiu.
-
15.11.2017
Zanieczyszczenia Żywności – Nowy program monitorowania pozostałości pestycydów
Departament Środowiska, Żywności oraz Rolnictwa przy współpracy z Komisją ds. Bezpieczeństwa (Health and Safety Executive) w Wielkiej Brytanii przygotowało program The Expert Committee on Pesticide Residues (PRiF), który...
-
13.11.2017
Analiza białek pomaga w wykrywaniu zafałszowań produktów mięsnych
Produkty mięsne (wędliny, konserwy) to produkty zawierające w swoim składzie wiele składników, których identyfikacja w produkcie końcowych jest utrudniona ze względu stosowanie różnorodnych procesów technologicznych...
-
08.11.2017
Badanie Żywności - Metody wykrywania Listeria monocytogenes
Próbki z obszaru łańcucha żywnościowego badane są pod kątem wykrywania lub oznaczania liczby Listeria sp. oraz Listeria monocytogenes. Badanie przeprowadza się metodą znormalizowaną zgodną z PN EN ISO 11290 (zeszyt 1 i 2)...
-
26.10.2017
Zanieczyszczenia Żywności - Europejscy eksperci ds. bezpieczeństwa żywności alarmują o niebezpieczeństwie związanym z furanem
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w nocie prasowej z 25 października 2017 r. ostrzega przed możliwymi zagrożeniami dla zdrowia związanymi z furanem - związkiem wytwarzającym się naturalnie podczas ogrzewania żywności.
-
25.09.2017
Wymagania fitosanitarne dla towarów roślinnych eksportowanych do Euroazjatyckiej Wspólnoty Gospodarczej (EUAG)
Produkcja wysokiej jakości owoców i warzyw nie jest dla polskich ogrodników zagadnieniem trudnym. Potrafimy osiągać wysokie plony i produkować duże partie jakościowo dobrego towaru. Problemem jest jednak umiejętność zdobycia...
-
05.09.2017
Eksport do Chin - Raport o produktach odrzuconych przez Chiny
Według raportu chińskich władz, przetłumaczonym przez personel USDA Foreign Agricultural Service (FAS) w Pekinie, wśród żywności importowanej odrzuconej 2016 r. przez chińskie urzędy ds. bezpieczeństwa żywności i higieny, prawie połowa...
-
22.08.2017
Jaja skażone fipronilem – ocena zagrożenia według ANSES
20 lipca br. do Komisji Europejskiej wpłynęło zgłoszenie dotyczące skażenia jaj i mięsa drobiowego, pochodzących z hodowli z Holandii i Belgii, związkiem o nazwie fipronil.
-
20.07.2017
Akrylamid w żywności – głosowanie na korzyść Komisji UE
19 lipca reprezentanci Państw Członkowskich UE przegłosowali projekt Komisji Unii Europejskiej dotyczący ograniczenia obecności akrylamidu w żywności. 22 członków UE głosowało za wprowadzeniem nowych przepisów, natomiast...
-
12.07.2017
5 sposobów, aby Salmonella nie znalazła się w Twoim produkcie
Czy kiedykolwiek ucierpiałeś z powodu zakażenia bakterią Salmonella na linii produkcyjnej, w surowcach lub Twoich produktach? Jeśli tak, na pewno doświadczyłeś, że bakteria ta lubi powracać i ciężko się jest jej pozbyć. Salmonella jest...
-
07.06.2017
Dwa nowe rozporządzenia Komisji UE
W dniu 23 oraz 24 maja 2017 roku Komisja Unii Europejskiej wydała dwa nowe Rozporządzenia: 2017/880 oraz 2017/893. Dotyczące kolejno maksymalnego limitu pozostałości...
-
05.06.2017
Wykrywanie ciał obcych w produktach spożywczych w świetle standardów jakości i bezpieczeństwa
Rosnące oczekiwania konsumentów oraz duża konkurencja na rynku żywności przy jednocześnie wciąż postępującej globalizacji w dostawach produktów sprawiły, że konieczne stało się stworzenie międzynarodowych...
Nasi partnerzy