Dodatki i składniki
-
28.05.2021
Szokujący performance obrońców praw zwierząt w Madrycie
W niedzielny poranek 16 maja br. na spacerujących ulicą Cuesta de Moyano w stolicy Hiszpanii czekał niecodzienny widok. Na chodniku pojawiły się olbrzymie styropianowe tacki przypominające te, w których zwykle sprzedawane jest świeże mięso. Zakrwawieni nadzy ludzie „przeznaczeni do spożycia” mieli skłonić przechodniów do refleksji nad „stale rosnącym apetytem na mięso” oraz konsekwencjami, jakie niepohamowana konsumpcja niesie dla zwierząt gospodarskich.
-
27.05.2021
Czy musimy bać się E171 (dwutlenek tytanu) - sytuacja na polskich półkach - raport specjalny FoodFakty
Sprawdź w jakich produktach obecnie stosowany jest w Polsce dwutlenek tytanu (E171). Chroń siebie i swoje dzieci.
-
25.05.2021
Przetworzone mięso zwiększa ryzyko zgonu i chorób serca
Ogólnoświatowe badanie przeprowadzone przez międzynarodowy zespół naukowców, w tym ekspertów z Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, wykazało istnienie związku między spożyciem przetworzonego mięsa a podwyższonym ryzykiem chorób układu krążenia.
-
20.05.2021
Zmieniono najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości w odniesieniu do dichlofopu, fluopyramu, ipkonazolu i terbutyloazyny
EFSA zdecydował o obniżeniu najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości w odniesieniu np. do pozostałości fluopyramu w morwie, owocach bzu, buraków, cebuli, szalotki, szczypiorku czy pietruszki. Zmiana dotknęła także dichlofopu, ipkonazolu i terbutyloazyny w takich produktach jak np. mleko czy kukurydza.
-
19.05.2021
Zafałszowany „hiszpański” szafran o wartości 10 mln euro
W Hiszpanii zlikwidowano grupę przestępczą zajmującą się fałszowaniem i sprzedażą szafranu.
-
17.05.2021
Jaka ilość orzeszków ziemnych wywołuje reakcję alergiczną?
Konsumenci muszą być odpowiednio poinformowani o ryzyku reakcji alergicznej, dlatego na etykietach produktów spożywczych znajdziemy określenia takie jak „produkt zawiera orzeszki ziemne” czy „może zawierać orzeszki ziemne”. Tego typu ostrzeżenia są niezbędne dla osób o wysokim stopniu wrażliwości, jednak nie są użyteczne dla tych, którzy tolerują pewne minimalne ilości orzechów arachidowych.
-
13.05.2021
Stało się: Negatywna opinia EFSA dla dwutlenku tytanu
Wielokrotnie pisaliśmy o kontrowersjach związanych ze stosowaniem dwutlenku tytanu jako dodatku do żywności (barwnika) o numerze E 171. Debata nad jego bezpieczeństwem toczy się od kilku lat. Wątpliwości dotyczą skutków jego spożywania i możliwych negatywnych efektów kumulacji w organizmie nanocząstek zawartych w E 171. Dwutlenek tytanu jest dozwolony do stosowania w różnych kategoriach żywności, m.in. słodyczach, lodach czy suplementach diety.
-
12.05.2021
Zakaz dodawania alg w celu wzbogacenia żywności ekologicznej – Wyrok TSUE
Jak wynika z wyroku TSUE z 29 kwietnia 2021 r. prawo UE zabrania dodawania alg Lithothamnium calcareum do wytwarzania ekologicznych środków spożywczych, takich jak napoje na bazie ryżu i soi, w celu ich wzbogacenia w wapń.
-
11.05.2021
Nowe warunki stosowania nasion chia (szałwii hiszpańskiej)
Nasiona chia są dostępne dla europejskich konsumentów już od kilkunastu lat. Uzyskały status nowej żywności i dzięki temu mogą być środkiem spożywczym i składnikiem żywności wprowadzanej na rynek unijny.
-
10.05.2021
Wyrok ws. stosowania proszku z osadów glonu w produkcji ekologicznej jako źródła wapnia
Wyrokiem Trybunału z dnia 29 kwietnia 2021 r. proszek uzyskany z osadów glonu Lithothamnium calcareum, które są czyszczone, suszone i rozdrabniane został uznany za nieekologiczny składnik pochodzenia rolniczego, który nie może być stosowany przy przetwarzaniu żywności ekologicznej, takiej jak napoje ekologiczne na bazie ryżu i soi, w celu jej wzbogacenia w wapń.
-
06.05.2021
Komisja Europejska po raz pierwszy zatwierdza owady jako nową żywność
Komitet ds.Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz (sekcja Nowej Żywności i Bezpieczeństwa Toksykologicznego), złożony z przedstawicieli wszystkich krajów UE, 3 maja wydał pozytywną opinię w sprawie projektu aktu prawnego zezwalającego na wprowadzenie do obrotu mącznika żółtego jako nowej żywności.
-
04.05.2021
Monosacharyd z zielonych warzyw wpływa na mikrobiotę jelitową
Zielone warzywa są źródłem setki różnego rodzaju związków chemicznych, które po ich spożyciu trafiają do przewodu pokarmowego. Jednym z nich jest sulfochinowoza, którą można wykorzystać do stymulacji wzrostu bardzo konkretnych rodzajów bakterii, stanowiących istotny element mikrobioty jelitowej.
-
19.04.2021
Naukowcy odkryli nowy naturalny niebieski barwnik spożywczy z czerwonej kapusty
Zespół naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis, odkrył naturalny niebieski barwnik - błękit cyjan. Uzyskali go z czerwonej kapusty i będzie on alternatywą syntetycznych niebieskich barwników spożywczych, takich jak szeroko stosowany FD&C Blue No. 1.
-
06.04.2021
Wyrok WSA - znak jakości produktu: łosoś
Opublikowano ciekawe uzasadnienie do wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie z dnia 24 września 2020 r. (VI SA/Wa 394/20) dotyczące znaku jakości produktu i związane z mechanicznie odkostnionym produktem rybołówstwa.
-
05.04.2021
Izomery trans kwasów tłuszczowych – limity
Izomery trans kwasów tłuszczowych są substancją mającą szkodliwy wpływ na zdrowie. Dlatego też określono limity ich zawartości w żywności przeznaczonej dla konsumenta finalnego i dostarczanej na potrzeby handlu detalicznego.
-
02.04.2021
Nowe przepisy ograniczające ilość toksycznych metali ciężkich w żywności dla niemowląt w USA
FDA zaproponuje nową ustawę ograniczającą ilość metali ciężkich zawartych w żywności dla niemowląt po tym, jak dochodzenie Kongresu USA wykazało, że producenci żywności świadomie wprowadzali do obrotu żywność dla niemowląt, która zawierała niebezpieczne poziomy ołowiu, rtęci, arsenu i kadmu.
-
31.03.2021
Zafałszowania produktów zawierających czarny bez i jego ekstrakty
W ramach Programu Zapobiegania Botanicznym Fałszerstwom ostał opublikowany artykuł, zawierający szczegółowe informacje z laboratoriów analitycznych na temat składników i produktów zawierających lub twierdzących, że w ich składzie znajduje się czarny bez.
-
26.03.2021
Jedz sezonowo i lokalne - EUFIC wprowadza pierwszą w Europie interaktywną mapę owoców i warzyw
W kontekście Międzynarodowego Roku Owoców i Warzyw 2021 wg FAO Europejska Rada Informacji o Żywności (EUFIC) uruchomiła pierwszą w Europie interaktywną mapę sezonowości owoców i warzyw w całej Europie, która zawiera oparte na nauce informacje, które pomogą konsumentom w dokonywaniu zdrowych i bardziej zrównoważonych wyborów.
-
25.03.2021
Wyrok WSA - niedozwolone oświadczenia zdrowotne
Opublikowano interesujące uzasadnienie do wyroku WSA w Warszawie z dnia 26 listopada 2020 r. (VII SA/Wa 1062/20) dotyczące niedozwolonych oświadczeń zdrowotnych oraz sugerowania właściwości leczniczych suplementu diety.
-
24.03.2021
Zmiana limitów izomerów trans kwasów tłuszczowych
Rozporządzeniem Komisji (UE) 2019/649 zmieniono poziomy izomerów trans kwasów tłuszczowych, innych niż izomery trans kwasów tłuszczowych naturalnie występujące w tłuszczu pochodzenia zwierzęcego.
-
22.03.2021
Miód w walce z wirusami
Miód to produkt spożywczy naturalnego pochodzenia, który od tysięcy lat znajduje zastosowanie zarówno do celów żywieniowych, jak i leczniczych. W licznych badaniach naukowych wykazano przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, czy też przeciwutleniające właściwości miodu. Znacznie mniej publikacji dotyczy jego przeciwwirusowych właściwości.
Nasi partnerzy