Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Znowelizowano m.in. wykaz substancji zakazanych w produkcji środków spożywczych oraz obligatoryjnie dodawanych do żywności, a także określono minimalne limity zawartości witamin i składników mineralnych
Escherichia coli (STEC) wytwarzająca toksynę Shiga może powodować poważne, zagrażające życiu choroby zakaźne, szczególnie u osób z osłabionym systemem odpornościowym. Od kilku lat uwaga skupia się na mące, która jest uważana za możliwy nośnik przenoszenia bakterii na człowieka.
Przy CAGR na poziomie 14,7% w okresie prognozy przewiduje się, że światowy rynek mięsa pochodzenia roślinnego wzrośnie z 7,9 mld USD w 2022 r. do 15,7 mld USD w 2027 r. – wynika z prognoz zawartych w raporcie przygotowanym przez Persistence Market Research.
Założyciele najprężniej działającego akceleratora startupów spożywczych w europie środkowo-wschodniej foodtech.ac i funduszu AC/VC Foodtech Impact Fund ruszają z kolejną, siódmą już, edycją programu.
Zmiana dotyczy załącznika rozporządzenia 1169/2011, który stanowi wykaz substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji
W obliczu kryzysu rolnego i protestów rolników Francja opublikowała dekret zakazujący używania nazw mięsnych w odniesieniu do produktów pochodzenia roślinnego, podczas gdy Sąd Najwyższy UE ma jeszcze wydać orzeczenie wyjaśniające zgodność takiego posunięcia z unijnymi przepisami prawnymi.
Na wniosek Komisji Europejskiej Panel EFSA ds. Żywienia, Nowej Żywności i Alergenów Żywnościowych został poproszony o wydanie opinii w sprawie rozszerzenia stosowania izomalto-oligosacharydu jako nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2015/2283.
W wycofanym produkcie stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu alkaloidów pirolizydynowych.
Ogólny standard dotyczący dodatków do żywności (GSFA) opisuje warunki, w jakich dodatki do żywności mogą być stosowane we wszystkich produktach spożywczych. W miarę jak coraz więcej krajów na całym świecie przyjmuje GSFA jako wytyczne dotyczące przepisów dotyczących dodatków do żywności, kompletna i aktualna baza GSFA staje się jeszcze ważniejsza.
W obszarze mikrobiologicznym, ukrytym przed zmysłami, rozwijają się fascynujące narracje fermentacyjne, gdzie bakterie, drożdże i enzymy są głównymi protagonistami wyznaczającymi niezwykle istotne trajektorie procesów biotechnologicznych.
Nowelizacje dotyczą usunięcia oraz ograniczeń warunków stosowania niektórych substancji aromatycznych takich jak np. 2-Fenylopent-2-enal oraz 5-metylo-2-fenyloheks-2-enalu (nr FL 05.099)
Dodatek może być stosowany jako stabilizator i środek przeciwzbrylający w suplementach diety w postaci stałej.
Panel EFSA uznał, że nie można wykluczyć ryzyka reakcji alergicznych w wyniku narażenia z dietą na ten enzym spożywczy.
Panująca w Unii Europejskiej (UE) oraz w Wielkiej Brytanii skomplikowana sytuacja prawna dotycząca stosowania kannabidiolu (CBD) w żywności i napojach hamuje innowacje w tym sektorze, a jednocześnie sprzyja rozwojowi produktów alternatywnych.
W Koczin (Indie) rozpoczęła się 7. sesja Komitetu Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO do spraw Przypraw i Ziół Kulinarnych (CCSCH). Jest to „najmłodszy” z kodeksowych komitetów, który rozpoczął swoje prace w 2014 roku. Celem jego działania jest opracowanie globalnych norm na suszone lub odwodnione przyprawy i zioła kulinarne. Posiedzenie Komitetu potrwa do 2 lutego br. i zakończy się przygotowaniem raportu.
Polska jest jednym z pięciu pierwszych państw na świecie, które uzyskały certyfikat WHO Validation of Trans Fat Elimination, za wdrożenie programu REPLACE na rzecz obniżania tłuszczy trans.
Do panelu EFSA ds. dodatków do żywności i środków aromatyzujących (FAF) zwrócono się o ocenę bezpieczeństwa syntetyzowanych oligonukleotydów DNA jako nowego dodatku do żywności, zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1331/2008.
W nowym raporcie BfR2GO eksperci Niemieckiego Federalnego Instytutu ds. Oceny Ryzyka (BfR) wskazują na istotną rolę kwasu foliowego w diecie i rozwiewają wątpliwości dotyczące jego suplementacji.
Nowa żywność może być stosowana w m.in. w wyrobach cukierniczych (włącznie z czekoladkami); śniadaniowych przetworach zbożowych; zupach (gotowych do spożycia oraz mieszankach suszu) oraz lodach na bazie analogów mleka
Naukowcy z Argentyny opracowują prototypową żywność funkcjonalną opartą na wykorzystaniu serwatki pochodzącej z przemysłu mleczarskiego.
Nowe badanie wskazuje, że spożywanie wodorostów należących do dwóch rodzajów powszechnie dostępnych i zasobnych w białko alg jadalnych może wspierać metabolizm mięśni u młodych osób dorosłych.
Nasi partnerzy