Dodatki i składniki
-
12.08.2024
Ryzyko BSE wynikające z kolagenu i żelatyny pochodzących z kości przeżuwaczy
Komisja Europejska poprosiła o oszacowanie ryzyka BSE (C-, L- i H-BSE) dla żelatyny i kolagenu pochodzących z kości owiec, kóz lub bydła, wyprodukowanych zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 853/2004 lub rozporządzeniem (WE) nr 1069/2009 i rozporządzeniem wykonawczym (UE) nr 142/2011.
-
09.08.2024
Nowe narzędzie internetowe EFSA do obliczania narażenia na enzymy spożywcze w diecie
EFSA wydała innowacyjne nowe narzędzie internetowe, które ma pomóc operatorom branżowym i konsumentom w szacowaniu narażenia na enzymy pokarmowe poprzez dietę.
-
09.08.2024
Lizofosfolipaza z Trichoderma reesei: bezpieczeństwo i zastosowanie w przemyśle spożywczym
Lizofosfolipaza produkowana przez zmodyfikowany genetycznie szczep Trichoderma reesei została uznana za bezpieczną przez EFSA. Enzym ten znajduje zastosowanie w przetwarzaniu zbóż i produkcji syropów glukozowych, nie budząc przy tym obaw dotyczących zdrowia konsumentów.
-
07.08.2024
Indyjskie przyprawy pod ostrzałem: zanieczyszczenie tlenkiem etylenu budzi globalne zaniepokojenie
W tym artykule zgłębiamy źródła kontrowersji, skutki dla globalnego rynku przypraw oraz potencjalny przyszły rozwój w tym sektorze.
-
05.08.2024
Z powodu globalnego ocieplenia grozi niedobór truskawek – ostrzegają naukowcy
Najnowsze badania wskazują, że zmiana klimatu może doprowadzić do 40% spadku plonów truskawek, co sprawi, że owoce staną się rzadsze i droższe. Istnieje pilna potrzeba, aby rolnicy przyjęli nowe strategie radzenia sobie z globalnym ociepleniem.
-
05.08.2024
Kwas winowy, winiany sodu, winiany potasu, winian potasowo-sodowy i winian wapnia - zmiana warunków stosowania
Nowe wymogi dotyczące tych dodatków do żywności zaczną obowiązywać od 16 grudnia 2024 r.
-
31.07.2024
Lizak serce czerwono białe wycofanie Auchan
Powodem wycofania produktu był przekroczenie dopuszczalnej zawartości barwnika: E 124 czerwień koszenilowa.
-
30.07.2024
Dodatki paszowe - wycofanie
Z obrotu wycofano m.in. kwas mlekowy, mrówczan amonu, mleczan wapnia oraz sacharynian sodu
-
29.07.2024
FDA zatwierdza hydrolizaty białka serwatkowego do mleka modyfikowanego dla niemowląt
Firma Arla Foods uzyskała zgodę FDA na stosowanie hydrolizatów białka serwatkowego w mieszankach dla niemowląt, co ułatwia zarządzanie alergiami i zapewnia komfort jelitowy amerykańskim niemowlętom.
-
29.07.2024
Kazeinian żelaza z mleka - nowe warunki stosowania
Kazeinian żelaza z mleka został dodany m.in. do wykazu witamin i składników mineralnych, które mogą być stosowane w produkcji suplementów żywnościowych
-
26.07.2024
Nowe wytyczne EFSA dotyczące oceny ryzyka i korzyści w żywności: Co musisz wiedzieć?
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zaktualizował swoje wytyczne dotyczące oceny ryzyka i korzyści związanych z żywnością, wprowadzając nowe metody, które pozwalają na bardziej precyzyjne i kompleksowe analizy. Co to oznacza dla konsumentów?
-
11.07.2024
Bromowany olej roślinny (BVO) - FDA uchyla rozporządzenie
BVO jest stosowany jako dodatek do żywności, jednakże najnowsze badania wskazują, że jego stosowanie w żywności nie jest bezpieczne.
-
11.07.2024
Zatrzymano nielegalny handel podrobionymi i zakazanymi pestycydami oraz nawozami w Europie
Władze Rumunii i Włoch zatrzymały nielegalny handel podrobionymi i zakazanymi pestycydami oraz nawozami. W akcję wspólnego zespołu dochodzeniowo-śledczego zaangażowane były także Eurojust i Europol.
-
26.06.2024
Nowe wytyczne EFSA: Witamina A i beta karoten pod lupą ekspertów
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zaktualizował wytyczne dotyczące bezpiecznego spożycia witaminy A i β-karotenu.
-
24.06.2024
Nowa żywność: proszek z grzybów z witaminą D2 zatwierdzony przez EFSA
EFSA zatwierdza bezpieczeństwo proszku z grzybów zawierającego witaminę D2.
-
07.06.2024
Nowa metoda wytwarzania serotoniny z wykorzystaniem drożdży winiarskich
Naukowcy z Hiszpanii opracowali innowacyjną metodę pozyskiwania serotoniny, wykorzystując w tym celu drożdże winiarskie i odpady z przemysłu rolno-spożywczego.
-
31.05.2024
Mikrobiologiczna rewolucja: Nowa era żywności funkcjonalnej
Nie ulega wątpliwości, że branża spożywcza przeżywa obecnie epokowy moment, w którym mikrobiologia staje się kluczowym czynnikiem w transformacji i ewolucji przemysłu spożywczego. Wzrost zainteresowania zdrowym odżywianiem oraz rosnąca świadomość konsumentów na temat wpływu diety na zdrowie człowieka coraz częściej skłaniają producentów żywności do poszukiwania nowych rozwiązań, zarówno produktowych, jak i procesowych.
-
30.05.2024
EFSA: ocena bezpieczeństwa naryngeniny jako nowej substancji aromatycznej
Dlaczego ocena naryngeniny przez Panel EFSA jest ważna? Oto, co wynika z ich najnowszej analizy.
-
13.05.2024
Bezpieczeństwo gumy guar (E 412) w żywności dla niemowląt: ocena EFSA
Po ostatniej ocenie EFSA, pojawiają się pytania dotyczące bezpieczeństwa gumy guar w żywności dla niemowląt. Jakie są zagrożenia i czy powinniśmy się obawiać?
-
02.05.2024
Oregano czy nie oregano? - odpowiada IJHARS
Aromatyczne oregano ma wielu amatorów na całym świecie. Jest to bowiem nie tylko popularna przyprawa, np. do pizzy czy dań z pomidorów, lecz także ceniony surowiec leczniczy i kosmetyczny. Niestety, badania wskazują, że oferowane na rynku spożywczym oregano często jest w mniejszym lub większym stopniu zafałszowane!
-
18.04.2024
Kobiety w ciąży mogą być narażone na ftalany z przetworzonej żywności
Badanie naukowe przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych wskazuje, że kobiety w ciąży są szczególnie narażone na ftalany – plastyfikatory pochodzące z przetworzonej żywności. Substancje te mogą przedostawać się do krwiobiegu matki, a następnie przenikać do organizmu dziecka.
Nasi partnerzy