W 2024 roku w Hongkongu odnotowano znaczący wzrost zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności, obejmujących skażenia mikrobiologiczne, chemiczne oraz obecność ciał obcych w produktach spożywczych. Dzięki systemowi monitorowania i współpracy międzynarodowej podjęto szybkie działania w celu ochrony zdrowia konsumentów.
Inspekcje Państwowe
-
04.04.2025
Wzrost zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności w Hongkongu w 2024 roku
-
02.04.2025
Przejęcie w Brazylii ponad 41 tys. litrów oliwy z oliwek zafałszowanej innymi olejami roślinnymi
Brazylijskie władze przejęły 41 790 litrów zafałszowanej oliwy z oliwek, która została zmieszana z tańszymi olejami roślinnymi, które nie nadawały się do spożycia. Poinformowano o dwóch fałszywych markach oliwy.
-
02.04.2025
Auchan wycofuje sezam
Sieć Auchan została zobligowana do wycofania sezamu z uwagi na możliwą obecność Salmonelli w produkcie.
-
01.04.2025
Fundusze promocji produktów rolno-spożywczych: ustawa zmieniająca weszła w życie
1 kwietnia 2025 r. weszły w życie zmienione przepisy ustawy dotyczącej funduszy promocji produktów rolno-spożywczych. Wyjątkiem jest przepis dotyczący elektronicznej formy składania deklaracji wpłat, który wejdzie w życie 1 kwietnia 2026 r.
-
28.03.2025
Nowe chronione oznaczenia geograficzne z Turcji i Hiszpanii zatwierdzone przez Komisję Europejską
Komisja Europejska zatwierdziła kolejne nazwy produktów objętych ochroną geograficzną w ramach systemu ChNP. Do rejestru dołączyły oliwki z Turcji oraz wino z Hiszpanii – oba produkty wyróżniają się wysoką jakością i silnym związkiem z regionem pochodzenia.
-
27.03.2025
Jak wypadł polski system kontroli produktów rybołówstwa podczas audytu DG Sante?
Służby DG Sante przeprowadziły w Polsce audyt mający na celu ocenę systemu kontroli produktów rybołówstwa w naszym kraju. Jak zauważono, system monitorowania bezpieczeństwa produktów rybnych w Polsce jest solidny, jednak pewne problemy związane ze szkoleniami i pobieraniem próbek na obecność Listerii osłabiają jego skuteczność.
-
26.03.2025
Rozbito międzynarodową grupę fałszującą hiszpańskie wina Rioja. Kluczowa rola konsumenta w wykryciu oszustwa
W wyniku wspólnej operacji hiszpańskiej Gwardii Cywilnej, Europolu, Interpolu i władz Wietnamu, rozbito międzynarodową grupę przestępczą, która sprzedawała podrobione wina z ChNP Rioja. Kluczową rolę w wykryciu oszustwa odegrał hiszpański konsument.
-
25.03.2025
Wzrost przypadków zespołu hemolityczno-mocznicowego (HUS) we Włoszech w 2024 roku – władze rozważają zmiany w etykietowaniu produktów mlecznych
-
22.03.2025
Wykrycie obecności bakterii Salmonella w jednej partii sezamu łuskanego
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek produktu SERENO sezam łuskany, 200 g.
-
21.03.2025
Wyniki kontroli jakości wina
Wino bez tajemnic. Polscy producenci win pod lupą IJHARS. Jakość polskich win jest dobra, gorzej z ich oznakowaniem.
-
20.03.2025
(Nie)zapowiedziane inspekcje sektora rybnego – wyniki irlandzkiego audytu
Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności Irlandii (FSAI) skontrolował i ocenił skuteczność urzędowych kontroli w zakładach zajmujących się produkcją rybnych wyrobów gotowych do spożycia (RTE). Stwierdzono, że zbyt wiele inspekcji było zapowiedzianych, co sugeruje potencjalne problemy z efektywnością kontroli.
-
19.03.2025
Liczba przypadków WZW typu A powiązanych ze spożyciem mrożonych borówek z Polski wzrosła dwukrotnie
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego i Środowiska z Holandii (RIVM) opublikował 13 marca 2025 r. aktualizację na temat przypadków WZW typu A, które powiązano ze spożyciem mrożonych borówek z Polski.
-
11.03.2025
Wyniki kontroli jakości masła w sklepach wielkopowierzchniowych
Czy każdy tłuszcz do smarowania pieczywa jest masłem?
-
05.03.2025
W Portugalii przejęto ponad 149 000 litrów zafałszowanej oliwy z oliwek
W 2024 roku Portugalski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Gospodarki (ASAE) przeprowadził intensywne kontrole w sektorze oliwy z oliwek. Wzrost cen tego produktu sprawił, że stał się on celem licznych oszustw.
-
04.03.2025
Katar uruchamia system oceny bezpieczeństwa żywności
-
03.03.2025
Nadzór nad rynkiem wina w 2024 r.
W ramach nadzoru nad rynkiem wina IJHARS przeprowadza kontrole w podmiotach produkujących wino z winogron pochodzących z upraw winorośli położonych na terenie Polski.
-
28.02.2025
Wyniki kontroli znakowania mięsa w sklepach wielkopowierzchniowych
Skąd pochodzi mięso wieprzowe dostępne w sklepach wielkopowierzchniowych? IJHARS sprawdziła czy podawana przez sklepy informacja o kraju pochodzenia mięsa jest prawdziwa.
-
27.02.2025
Niedociągnięcia w bułgarskim systemie kontroli mięsa – wyniki audytu DG Sante
Przeprowadzony audyt DG Sante wykazał liczne niedociągnięcia w bułgarskim systemie kontroli mięsa. Stwierdzono m.in. słabą egzekucję wprowadzonych przepisów, brak odnotowywania jakichkolwiek nieprawidłowości oraz skonfiskowano ponad 10 ton mięsa.
-
26.02.2025
Ostrzeżenie FSA przed oszustwami żywnościowymi z wykorzystaniem sfałszowanych wyników badań laboratoryjnych
Specjalna jednostka brytyjskiej FSA ds. przestępczości żywnościowej (NFCU) ostrzegła przedsiębiorstwa działające w łańcuchu dostaw żywności przed ryzykiem wykorzystywania sfałszowanych wyników badań laboratoryjnych w celu przeprowadzenia oszustw żywnościowych.
-
24.02.2025
Carrefour wycofuje oliwki
Wycofanie w związku z wykryciem pestycydów przekraczających najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości.
-
24.02.2025
Obecność sulfonamidów w miodzie nektarowym lipowym
W wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność sulfonamidów w miodzie nektarowym lipowym.
Nasi partnerzy