Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Właśnie rozpoczęły się zapisy na towarzyszący konferencji Plant-Powered Perspectives konkurs dla startupów foodtechowych - roślinni producenci, którzy rozwijają innowacyjne produkty i mają potencjał na ciekawe R&D mogą wygrać nagrody pieniężne w wysokości 40 000 zł i 10 000 zł, a oprócz tego dostaną wsparcie i mentoring od organizatorów pitchingu.
To był ważny rok dla roślinnej branży spożywczej. W marcu odbył się pierwszy Kongres Mięsny & Roślinne Alternatywy, który był istotnym krokiem ku wyrównaniu szans roślinnych producentów na rynku. Na jego kształt ogromny wpływ mają również sieci handlowe, a te znacząco zwiększyły ofertę roślinnych zamienników. Z badań Mintel wynika, że Europa zajmuje pierwsze miejsce, jeśli chodzi o produkcję innowacyjnych zamienników mięsa. To jednak nie oznacza, że sektor roślinny może spocząć na laurach.
Projekt polskiego systemu depozytowo-kaucyjnego to temat, którym od długiego już czasu żyje cała branża. Budzi on wiele emocji i obaw poszczególnych grup interesariuszy, które narastają w miarę postępu procesu legislacyjnego.
Polki i Polacy nadal dają się nabierać na greenwashing. Jak wynika z raportu Polskiej Izby Żywności Ekologicznej „Przestaw się na eko – szukaj Euroliścia”, aż połowa badanych nie rozróżnia pojęć „zdrowa żywność” i „żywność ekologiczna”.
Polski Pakt Plastikowy, międzysektorowe partnerstwo na rzecz zamknięcia obiegu opakowań z tworzyw sztucznych w Polsce, obchodzi trzecie urodziny! FoodFakty jako Członkowie Wspierający Paktu serdecznie zapraszamy do dołączenia do nas podczas III Konferencji urodzinowej Paktu „Wiele perspektyw – wspólna wizja zamknięcia obiegu opakowań” już 10 października w Warszawie.
Zbliżająca się, 10. edycja Whisky Live Warsaw będzie pod wieloma względami wyjątkowa. Organizatorzy zapowiadają moc atrakcji z racji przypadającego na ten rok jubileuszu. Pojawi się cała plejada zagranicznych gości specjalnych, a liczba wystawców osiągnie rekordowy poziom. Szykują się dwudniowe emocje zakrapiane najlepszą whisky z całego świata, z dobrą rockową muzyką
W dniach od 16 do 17 września br. od godziny 10:00 do 16:00 na terenie przed zabytkowym Dworkiem Uniwersytetu Rolniczego przy ul. Balickiej 253 odbywać się będą IX Małopolskie Targi Żywności „Zasmakuj z URK” oraz XXV Małopolska Giełda Agroturystyczna.
Październik zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim nowe i ciekawe wydarzenia. Anuga, Food Business Tours, Tech Day & World Meat Congress: już wkrótce zapraszamy na 4 wydarzenia pod wspólnym szyldem Food Business Special.
Bilety wstępu na iba są już dostępne w systemie online. Wiodące na świecie targi produkcji piekarniczej i cukierniczej zapraszają światową branżę piekarniczą na targi w Monachium w dniach od 22 do 26 października 2023 r. Ponad 95% powierzchni wystawienniczej jest już zarezerwowane, a pierwsze atrakcje dla odwiedzających tej jesieni już zostały zaplanowane.
RoślinnieJemy już po raz szósty organizuje Konferencję Plant-Powered Perspectives. 19 i 20 października spotkamy się na żywo w Warszawie. To wydarzenie co roku przyciąga osoby związane z (nie tylko roślinną) branżą spożywczą oraz ekspertki i ekspertów zajmujących się marketingiem, tematem transformacji systemu spożywczego czy innowacjami w sektorze żywności.
Już niedługo, 20-21 września 2023r., odbędzie się 15. edycja Międzynarodowych Targów Opakowań Packaging Innovations w Międzynarodowym Centrum Targowo-Kongresowym EXPO Kraków. Tegoroczna edycja obfituje w merytoryczne prelekcje, debatę organizowaną we współpracy z partnerem targów, obchody rocznicy drukarstwa polskiego oraz konkurs dla młodych projektantów.
Wątpliwości dotyczące przepisów prawnych w branży spożywczej i gastronomii są nieodłącznym elementem działalności każdego przedsiębiorstwa, hotelu czy restauracji. Dzięki aż czterem szkoleniom i trzem dniom spotkań z prawnikami, każdy wystawca i zwiedzający otrzyma odpowiedzi na najważniejsze dla siebie pytania oraz zaproszenie na targi POLAGRA.
W imieniu Komitetu Naukowego oraz Organizacyjnego mamy zaszczyt zaprosić Państwa na II Konferencję Naukową „Postępy w utrwalaniu żywności – na styku nauki i praktyki”, organizowaną przez Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Politechniki Łódzkiej oraz Komitet Nauk o Żywności i Żywieniu PAN, która odbędzie się w Łodzi w dniu 7 września 2023 r.
Konferencja 2nd International Conference on Quality and Management Sciences 2023 to druga edycja konferencji organizowanej przez Instytut Nauk o Jakości Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, która jest wydarzeniem wywodzącym się z cyklicznej konferencji International Commodity Science Conference (IComSC).
Z wielką przyjemnością EIT Food ma przyjemność zaprosić sektor rolno-spożywczy do wzięcia udziału w internetowym wydarzeniu organizowanym w partnerstwie z Ambasadą Królestwa Niderlandów w Polsce pod nazwą CEE Agrifood Decarb. Innowacje dla dekarbonizacji systemu żywnościowego.
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka serdecznie zaprasza do udziału w Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej: "Partnerstwo instytucjonalne w kształtowaniu zachowań żywieniowych w trosce o zdrowie publiczne" dedykowanej Prof. dr hab. dr h.c. Stanisławowi Bergerowi w 100-lecie urodzin
W dniach 11-12 maja 2023 roku odbyła się XXVII Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej “Rozwój Nauk o Żywności. Zrównoważona przyszłość” oraz Xth International Session of Young Scientific Staff “Food Science Development. Sustainable Future”, organizowana przez Polskie Towarzystwo Technologów Żywności - Odział Warszawski wraz z Instytutem Nauk o Żywności SGGW oraz Sekcją Młodej Kadry Naukowej PTTŻ.
Krajowa Rada Suplementów i Odżywek zorganizowała w Warszawie konferencję poświęconą bieżącym wyzwaniom sektora suplementów diety w Polsce.
O celiakii i diecie bezglutenowej trzeba mówić. Dlatego 20 maja, w ramach obchodów 18 Międzynarodowego Dnia Celiakii, zaprosiliśmy osoby należące do Stowarzyszenia na bezpłatną konferencję pt. „CeliakJa – moje życie z dietą bezglutenową” .
We wrześniu Polskie Towarzystwo Technologów Żywności organizuje konferencję XLVI Konferencję Naukową pod patronatem Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN „Rola nauki o żywności i żywieniu w kształtowaniu jutra” -
19 kwietnia 2023 r. w Starostwie Powiatowym w Grudziądzu odbyła się konferencja „Z pola na stół", zorganizowana w ramach Komisji Rady Powiatu właściwej ds. rolnictwa. Głównymi tematami konferencji były zdrowe nawyki żywieniowe oraz problemy związane z zafałszowaniem żywności.