Nowości rynkowe
-
08.08.2018
Arteta wkracza w segment produktów z chia z linią fruttimuss chia
Arteta – innowator na rynku zdrowej żywności - znów zaskakuje wprowadzając – Fruttimuss Chia – owocową przekąskę z nasionami chia...
-
20.07.2018
Pierwsza polska marka z certyfikatem SugarWise
Na początku lipca światowa organizacja SugarWise, po raz pierwszy w historii przyznała swój elitarny certyfikat polskiej marce – DayUp. SugarWise to międzynarodowa jednostka certyfikująca produkty. Misją przyświecającą organizacji jest...
-
30.05.2018
Ujemne kalorie - nowość z USA
Amerykańscy naukowcy są dość blisko opracowania dodatku żywieniowego, który będzie zmieniał wartość kaloryczną każdego pokarmu na ujemną. Wystarczy, w procesie produkcji, dodać ów składnik do kiełbasy, czekolady...
-
16.05.2018
Naturalny energy drink bez dodatku cukru i konserwantów!
Polscy sadownicy pojawili się już na rynku cydru, teraz przyszła kolej na jabłka w formie napoju energetyzującego. W ostatnim czasie podczas targów WorldFood Warsaw firma Jabłka Grójeckie wystawiła swój interesujący produkt...
-
14.05.2018
TOP 15 najbardziej innowacyjnych produktów: trendy na rynku spożywczym w Polsce, Europie i na świecie
Przedstawiamy Państwu wybrane elementy kilku globalnych raportów na temat trendów rynku żywności i produktów żywnościowych zaprezentowanych na konferencji organizatorów największych targów żywności na świecie SIAL, które odbędą się w dniach 21-25 października 2018 w Paryżu.
-
11.05.2018
Wielka Brytania wprowadza podatek od cukru w słodzonych napojach
Wielka Brytania wprowadziła nowy podatek od cukru w napojach słodzonych. Zabieg ten ma zmusić firmy spożywcze do obniżenia zawartości sacharozy w tego typu produktach – podobne regulacje prawne zastosowano...
-
24.04.2018
New product info: Czekoladowa pizza!
W sklepach w ostatnim czasie pojawił nowy, przełomowy produkt, niosący wiele kontrowersji – czekoladowa pizza Guseppe o smaku mlecznej i białej czekolady od Dr. Oetker. Ta nowość wprowadzona przez niemieckiego...
-
30.03.2018
New Product Info: Nowy produkt ze „Zdrowej Półki Carrefour”
W sklepach sieci Carrefour pojawił się nowy produkt gamy „Jakość z Natury Carrefour”. Jest to szynka gotowana pochodząca z wybranych gospodarstw we Francji, spełniających wysokie
-
21.03.2018
Rusza największy profesjonalny katalog szkoleń dla branży spożywczej – nowość na portalu FoodFakty
Serdecznie zapraszamy do nowego katalogu on-line, w którym od niedawna mamy przyjemność rozbudowywać dla Państwa bazę profesjonalnych szkoleń dedykowanych branży spożywczej!
-
20.03.2018
New Product Info: Czekolady bez laktozy i Glutenu
Firma Me Gusto, znana z ekologicznych słodyczy Super Krówka, wprowadziła na rynek nowy produkt - ekologiczne czekolady bez laktozy, kazeiny i glutenu...
-
13.03.2018
Odpady produkcyjne jako przekąski czyli wykorzystanie makuchów w żywieniu człowieka
Dzisiejszy konsument chętnie korzysta z żywności wygodnej np. różnego rodzaju przekąsek. Często są to jednak produkty niezalecane z punktu widzenia żywieniowego ze względu na niską zawartość błonnika pokarmowego, wysoką zawartość...
-
06.03.2018
Woda kokosowa - produkt wart uwagi?
Na polskim rynku pojawił się nowy produkt od firmy Quest Food Sp. z o.o. – 100% naturalna woda kokosowa. Pozyskiwana ze starannie wyselekcjonowanych owoców palmy. Woda ta według producenta może pełnić funkcję napoju izotonicznego...
-
27.02.2018
Label Innovations „Co mówi twoje opakowanie?”
Branża spożywcza jest bardzo zróżnicowana. Producenci prześcigają się w kreacjach, projektach i stylach opakowań. Możemy zauważyć na sklepowych półkach ascetyczny styl eko lub bardzo kolorowe, urozmaicone opakowania wyrobów...
-
21.02.2018
Polskie bezglutenowe superfoods
Od kilku lat panuje prawdziwa moda na superżywność: chia, jagody goji i acai, spirulina i wiele innych dotąd mniej znanych w Polsce produktów. Są superzdrowe, supernaturalne, bogate w witaminy i superzwiązki, które nie tylko...
-
19.02.2018
New Product Info: Nowa linia ekologicznych produktów od Gerber!
Firma Nestle wprowadziła na rynek nową linię ekologicznych produktów marki Gerber. Linia ta liczy 11 produktów, wśród nich prezentowany przez nas owocowy mus Organic Gruszka Banan...
-
30.01.2018
New Product Review: Baton wysokobiałkowy od firmy MARS
Firma Mars Incorporated w odpowiedzi na coraz większe zainteresowanie produktami wysokobiałkowymi, wprowadziła na polski rynek nowy produkt – Mars Protein – odpowiednik klasycznej wersji popularnego batona. Jeden baton to jedynie...
-
22.01.2018
Od 1 stycznia owady mogą być żywnością
Od poniedziałku, 1 stycznia 2018 owady i ich części mogą być, o ile uzyskają uprzednio zgodę Komisji Europejskiej, wprowadzane na rynek jako "nowa żywność" - mówi Jowita Prokop, ekspert z Centrum Prawa Żywnościowego w Warszawie.
-
11.01.2018
Nasiona chia - rozszerzenie możliwości stosowania także w jogurtach - akt indywidualny
16 grudnia opublikowano w Dzienniku Urzędowym UE decyzję wykonawczą Komisji nr 2017/2354 z dnia 14 grudnia 2017 r. zezwalającą na rozszerzenie zastosowania nasion szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) jako nowego składnika żywności...
-
29.12.2017
Trendy w żywności na rok 2018 – część 2
Przedstawiamy kolejną porcję trendów, które pojawiają się w przygotowanym przez ekspertów, pracujących dla Whole Foods Market, opracowaniu dotyczącym trendów żywnościowych na 2018 rok. Globalni kupcy i specjaliści ds. trendów...
-
27.12.2017
Trendy w żywności na rok 2018 – część 1
Jadalne kwiaty, czy grzyby jako żywność funkcjonalna – to tylko niektóre z trendów, które pojawiają się w przygotowanym przez ekspertów, pracujących dla Whole Foods Market, opracowaniu dotyczącym trendów żywnościowych...
-
21.11.2017
Magia innowacji - rynek produktów FMCG
Napój niegazowany o smaku ptasich gniazd, Pepsi Słony Arbuz, a nawet mix piwa z mlekiem – chociaż podobne pomysły brzmią dla nas dziwnie, wszystkie są rzeczywistymi innowacjami, które ujrzały światło dzienne w Japonii...
Nasi partnerzy