Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Branża spożywcza jest bardzo zróżnicowana. Producenci prześcigają się w kreacjach, projektach i stylach opakowań. Możemy zauważyć na sklepowych półkach ascetyczny styl eko lub bardzo kolorowe, urozmaicone opakowania wyrobów...
Od kilku lat panuje prawdziwa moda na superżywność: chia, jagody goji i acai, spirulina i wiele innych dotąd mniej znanych w Polsce produktów. Są superzdrowe, supernaturalne, bogate w witaminy i superzwiązki, które nie tylko...
Firma Nestle wprowadziła na rynek nową linię ekologicznych produktów marki Gerber. Linia ta liczy 11 produktów, wśród nich prezentowany przez nas owocowy mus Organic Gruszka Banan...
Firma Mars Incorporated w odpowiedzi na coraz większe zainteresowanie produktami wysokobiałkowymi, wprowadziła na polski rynek nowy produkt – Mars Protein – odpowiednik klasycznej wersji popularnego batona. Jeden baton to jedynie...
Od poniedziałku, 1 stycznia 2018 owady i ich części mogą być, o ile uzyskają uprzednio zgodę Komisji Europejskiej, wprowadzane na rynek jako "nowa żywność" - mówi Jowita Prokop, ekspert z Centrum Prawa Żywnościowego w Warszawie.
16 grudnia opublikowano w Dzienniku Urzędowym UE decyzję wykonawczą Komisji nr 2017/2354 z dnia 14 grudnia 2017 r. zezwalającą na rozszerzenie zastosowania nasion szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) jako nowego składnika żywności...
Przedstawiamy kolejną porcję trendów, które pojawiają się w przygotowanym przez ekspertów, pracujących dla Whole Foods Market, opracowaniu dotyczącym trendów żywnościowych na 2018 rok. Globalni kupcy i specjaliści ds. trendów...
Jadalne kwiaty, czy grzyby jako żywność funkcjonalna – to tylko niektóre z trendów, które pojawiają się w przygotowanym przez ekspertów, pracujących dla Whole Foods Market, opracowaniu dotyczącym trendów żywnościowych...
Napój niegazowany o smaku ptasich gniazd, Pepsi Słony Arbuz, a nawet mix piwa z mlekiem – chociaż podobne pomysły brzmią dla nas dziwnie, wszystkie są rzeczywistymi innowacjami, które ujrzały światło dzienne w Japonii...
W czerwcu tego roku na stronach Parlamentu Europejskiego ukazał się tekst autorstwa Nory Hahnkamper-Vandenbulcke, udostępniony również w wersji polskiej. Ten krótki i syntetyczny, lecz również przekrojowy, tekst wydaje nam się świetnym wprowadzeniem...
Trwają prace nad projektem rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmieniającego rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych. Konkretnie zmianie ma ulec § 6 a konieczność jego zmiany...
Zespół japońskich naukowców z Uniwersytetu w Kanazawa opracował technologię produkcji lodów, które nie topnieją. Tradycyjne lody, już po krótkim czasie, rozpuszczają się, zmieniając konsystencję i tracąc swój kształt...
Przedstawiamy państwu przykład nowego smaku wprowadzonego przez firmę Hochland - Serek twarogowy Almette puszysty z szynką i cebulą Caractere - 135 g.
Przedstawiamy Państwu listę nowych regulacji prawnych Komisji UE: ROZPORZĄDZENIA KOMISJI (UE) 2017/1270 oraz 2017/1399, a także DECYZJE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2017/1281 oraz 2017/1387
Przedstawiamy Państwu nowy produkt na rynku - Pikok Kabanosy wieprzowe z suszonymi pomidorami i bazylią Smaki Lata - 120g zakupiony w sieci Lidl.
Przedstawiamy Państwu nowy produkt na rynku - Pikok Kabanosy wieprzowe o smaku pizzy Smaki Lata - 120g zakupiony w sieci Lidl.
Przekopując setki materiałów, natrafiliśmy na ciekawe opracowanie Joan Schneider i Julie Hall. Co prawda zostało ono już upublicznione w 2011 roku oraz nie ogranicza się tylko do produktów spożywczych, ale ze względu na jego uniwersalność...
Przedstawiamy Państwu nowy produkt na rynku - Madero majonez z musztardą Dijon - 250 ml zakupiony w sieci Biedronka...
Przewodnik dla przemysłu: Zgodność z wymaganiami programu weryfikacji dostawcy zagranicznego na rynek USA.
Przedstawiamy Państwu nowy produkt na rynku - Dawtona ketchup grillowy z musztardą (edycja limitowana) - 560 g zakupiony w sieci Biedronka...
Nasi partnerzy