Opakowania
-
12.02.2021
Zakaz sprzedaży plastikowych jednorazówek
Od 3 lipca 2021 r. obowiązywać będzie zakaz sprzedaży jednorazowych sztućców, patyczków do uszu, słomek i mieszadełek z plastiku. Do kiedy przedsiębiorcy mogą używać zalegających w magazynach zapasów?
-
12.02.2021
X-ray Ishida: Elastyczność systemu detekcji nieczystości zapewnia najwyższą jakość produktu
Stosowanie foli metalizowanej do pakowania żywności, uniemożliwia producentom kontrolę jakości przy pomocy powszechnych detektorów metalu. Alternatywą jest technologia inspekcji X-ray Ishida, która nie tylko skutecznie wykrywa najdrobniejsze zanieczyszczenia, ale pozwala też wychwycić uszkodzenie opakowania czy braki w zawartości produktu. Z elastycznych rozwiązań Ishida korzysta jedna z najbardziej popularnych w Rosji marek tradycyjnych przekąsek.
-
09.02.2021
Znakowanie żywności: Ślad węglowy na etykietach?
27 stycznia Komitet Parlamentu Europejskiego ENVI (Ochrony Środowiska Naturalnego, Zdrowia Publicznego i Bezpieczeństwa Żywności) przyjął sprawozdanie w sprawie nowego planu działania UE dotyczącego gospodarki o obiegu zamkniętym, tj. opartej o zapobieganie marnotrawstwu oraz ograniczenie zużycia energii i zasobów. Zakłada się, że produkty – a wśród nich żywność - powinny być projektowane w sposób ograniczający ilość odpadów, szkodliwych substancji i zanieczyszczeń oraz chroniący zdrowie ludzkie.
-
08.02.2021
Czy biotworzywa zastąpią plastik?
Słomkę plastikową trudno odróżnić od słomki z biodegradowalnego PLA. Jeżeli nie widać różnicy, to dlaczego z korzyścią dla środowiska nie zastąpić wszystkich plastików biotworzywami, które dają się kompostować lub są biodegradowalne?
-
02.02.2021
Centrum Kompetencji HPP – kompleksowe usługi paskalizacji w Polsce
Centrum Kompetencji HPP to inicjatywa podjęta przez firmę HPP Services Poland w celu rozszerzania wiedzy z zakresu technologii HPP oraz wspierania polskiej branży spożywczej w tworzeniu nowych, a także doskonaleniu obecnych już na rynku innowacyjnych produktów utrwalanych przy użyciu wysokiego ciśnienia. Stymulatorami projektu są dynamiczny rozwój produktów HPP na rynku polskim oraz prowadzenie usługi paskalizacji przez HPP Services Poland w Centrum Usług HPP Michałowice.
-
01.02.2021
Zharmonizowane specyfikacje dotyczące oznakowania kubków na napoje
Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2020/2151 ustalono specyfikacje dotyczące oznakowania kubków na napoje. Oznakowanie dotyczy kubków na napoje wyprodukowanych częściowo lub w całości z tworzywa sztucznego.
-
01.02.2021
Trend „clean label” - Abstrakt artykułu
W branży spożywczej większość z nas miała już okazję spotkać się z potocznie używanym określeniem „clean label” (pol. „czysta etykieta”). Termin ten odnosi się do przejrzystej etykiety produktu spożywczego zawierającego jak najprostszy i łatwo zrozumiały przez konsumenta skład, bez dodatków do żywności ukrytych pod numerami „E”. Trend z tym związany, spowodowany jest z wciąż zwiększającą się świadomością konsumenta w odniesieniu do jakości żywności.
-
29.01.2021
System Eco-score odpowiedzią na Nutri-score dla środowiska
System Nutri-score służy do oceny wartości odżywczej produktów, z kolei opracowany we Francji Eco-score mierzy wpływ żywności na środowisko.
-
19.01.2021
Materiały i wyroby do kontaktu z żywnością (FCM) – kolejna aktualizacja przepisów
Opakowania żywności, elementy maszyn i urządzeń, zastawa stołowa i przybory kuchenne –mają kontakt z żywnością, którą spożywamy i objęte są definicją materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywności – czyli FCM (z ang. Food Contact Materials).
-
15.01.2021
Recykling opakowań – jak to się robi?
Czy opakowania produktów, które codziennie kupujemy nadają się do dalszego przetworzenia? Czasami niełatwo to stwierdzić. Spojrzenie producentów opakowań oraz firm zajmujących się ich recyklingiem pozwala rozwiać część mitów na ten temat.
-
14.01.2021
Rok 2021 w branży napojowej pod znakiem zrównoważonego rozwoju
Zrównoważony rozwój, certyfikowane surowce i optymalizacja procesów będą dominującymi trendem wpływającym na przemysł napojowy w tym roku w branży spożywczej. Według badania grupy Mintel 44% amerykańskich Millenialsów uważa, że marki przyjazne dla środowiska najlepiej odzwierciedlają osobiste wartości ich pokolenia.
-
11.01.2021
Długa droga do zamkniętego obiegu odpadów
NIK o działaniach na rzecz ograniczenia powstawania odpadów z tworzyw sztucznych.
-
08.01.2021
Szwedzki start-up opracował etykietę z czujnikiem, która umożliwia monitorowanie jakości żywności w czasie rzeczywistym
Etykieta umożliwia ograniczenie marnotrawstwa żywności dzięki zintegrowanemu czujnikowi, który analizuje okres przydatności produktu do spożycia. Dokładność wynika ze zdolności czujnika do wykrywania obecności lotnych składników żywności, które wskazują na degradację żywności.
-
31.12.2020
Czym jest „walka z kacem” w rozumieniu przepisów prawa żywnościowego?
Veisalgia czyli naukowa nazwa kaca oznacza „ból i niepokój po rozpuście”.
-
30.12.2020
Parlament UE przyjął porozumienie o czystości wody pitnej i odpadach plastikowych
U podstaw uchwalenia nowych regulacji leży podniesienie jakości wody wodociągowej w całej Unii Europejskiej. Dodatkowo, limity niektórych zanieczyszczeń mają być bardziej rygorystyczne np. w odniesieniu do ołowiu. Wszystkie te działania zmierzają do zagwarantowania każdemu Europejczykowi dostępu do bezpiecznej wody,...
-
29.12.2020
Petycja do FDA by zakazać ołowiu w żywności i we wszystkich materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością
Petycja wzywa FDA w szczególności do zaprzestania zezwalania na dodawanie ołowiu do materiałów, które mają kontakt z żywnością, do zaktualizowania swoich wytycznych, aby lepiej chronić przed ryzykiem narażenia na ołów oraz do zaostrzenia limitów dla ołowiu w wodzie butelkowanej.
-
22.12.2020
Specjalne oznakowanie opakowań owoców i warzyw – informacja dla eksporterów
Wojewódzki Inspektor może zezwolić handlowcom owocami i warzywami na stosowanie specjalnego wzoru oznakowania opakowań.
-
16.12.2020
Jakie dalsze losy systemu NutriScore w Europie?
15 grudnia podczas rady AgriFish Minister Klockner postara się przeforsować konkluzje Rady promujące system znakowania Nutriscore, etykietę z przodu opakowania wprowadzoną na szczeblu krajowym przez niemiecki rząd w listopadzie.
-
07.12.2020
Napoje od PepsiCo w butelkach w 100% z rPET do końca 2021 r.
Jeden z największych producentów żywności i napojów na świecie, firma PepsiCo, w samym tylko 2021 roku zainwestuje 3,6 mln USD oraz 8 mln USD w każdym kolejnym roku na pozyskanie przetworzonego plastiku (rPET), który umożliwi produkcję w Polsce wszystkich butelek napojów Pepsi oraz Mirinda z surowca zawierającego tworzywo w 100% pochodzące z recyklingu.
-
30.11.2020
Chaos w opakowaniach w Unii Europejskiej wyzwaniem dla sektora warzywno-owocowego
Jak prognozują eksperci Unii Europejskiej wraz z Unią Owocową, chaos i brak harmonizacji uregulowań prawnych dotyczących opakowań i ich recyclingu może prowadzić do marnotrawstwa żywności oraz utrudniać handel pomiędzy krajami UE.
-
27.11.2020
Hallmark – nowe europejskie oznaczenie opakowań szklanych
Przemysł szklarski wprowadza nowe oznaczenie (Hallmark), które jest symbolem zachowania jakości produktu, dbania o zdrowie konsumenta i środowisko oraz łatwego i nieskończonego recyklingu.
Nasi partnerzy