Opakowania
-
12.12.2022
Nadchodzą duże zmiany w prawie dotyczącym opakowań
Zakaz wprowadzania na rynek wielu rodzajów opakowań, obowiązek korzystania z surowców z recyklingu przy ich produkcji, ograniczenie jednorazowych kubków w gastronomii - m.in. z takimi zmianami liczyć się muszą przedsiębiorcy. Rozpoczyna się opiniowanie zmian unijnej dyrektywy opakowaniowej.
-
07.12.2022
Materiały pochodzące z recyklingu przeznaczone do kontaktu z żywnością - sprostowanie przepisów
Sprostowano przepisy rozporządzenia 2022/1616 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu przeznaczonych do kontaktu z żywnością w odniesieniu do okresów przejściowych.
-
06.12.2022
Niedozwolony składnik wyrobu przeznaczonego do kontaktu z żywnością – ważny wyrok WSA
Opublikowano uzasadnienie do wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Poznaniu w sprawie wprowadzenia do obrotu niedozwolonego składnika wyrobu przeznaczonego do kontaktu z żywnością (włókna słomy pszennej).
-
05.12.2022
Ftalany i inne plastyfikatory: plan prowadzenia oceny przez EFSA
EFSA opublikowała w dn. 24 listopada br. swój protokół naukowy dotyczący oceny zagrożeń związanych z substancjami plastyfikującymi stosowanymi w materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością (FCM), określający zasady prowadzenia prac.
-
05.12.2022
Opakowania i odpady opakowaniowe - propozycja zmian unijnych przepisów
Komisja Europejska opublikowała projekt regulacji, której zasadniczym celem jest przeciwdziałanie stale rosnącej liczbie odpadów opakowaniowych, a także wspieranie recyklingu opakowań oraz wielokrotne stosowanie opakowań
-
02.12.2022
Nowe regulacje dot. recyklingu tworzyw sztucznych do kontaktu z żywnością - Abstrakt artykułu
Tworzywa sztuczne są materiałem szeroko wykorzystywanym w branży spożywczej. Zapewniają bezpieczeństwo żywności i ograniczają jej marnowanie. Alarmującym zjawiskiem jest jednak generowanie coraz większych ilości odpadów z tworzyw sztucznych oraz ich uwalnianie do środowiska
-
30.11.2022
Materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością: Tysiące nielegalnych i niebezpiecznych produktów przechwyconych i wycofanych w Europie
Komisja Europejska przeprowadziła wspólne działania wraz z Siecią ds. Oszustw Żywnościowych UE i organami celnymi. Akcję ukierunkowano na nielegalny przywóz, obrót i sprzedaż materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością z tworzyw sztucznych, zawierających bambus i inne niedozwolone dodatki pochodzenia roślinnego.
-
28.11.2022
Stwierdzenie wysokiego poziomu migracji ołowiu i kadmu z obrzeża szklanek z motywem bałwanka wchodzących w skład zestawu szklanek świątecznych, 2 szt.
W próbkach szklanek z motywem bałwanka zbadanych przez Państwową Inspekcję Sanitarną, wchodzących w skład zestawu dwóch szklanek, stwierdzono wysokie poziomy migracji ołowiu i kadmu z obszaru obrzeża.
-
14.11.2022
Stwierdzenie wysokiego poziomu migracji ołowiu i kadmu z obrzeża produktu pn. ZESTAW SZKLANEK ŚWIĄTECZNYCH, 2 szt.
W próbkach zbadanych przez Państwową Inspekcję Sanitarną, stwierdzono podwyższone poziomy migracji ołowiu i kadmu z obszaru obrzeża szklanek o widocznym w komunikacie wzorze.
-
08.11.2022
Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu pn. FACKELMANN Szczypce wielofunkcyjne
Na podstawie badań przeprowadzonych przez PIS stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych, w badanych próbkach wyrobu do kontaktu z żywnością.
-
07.11.2022
Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu pn. FACKELMANN Szczypce do steku
Na podstawie badań przeprowadzonych przez PIS stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych, w badanych próbkach wyrobu do kontaktu z żywnością określonego poniżej. Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje szkodliwe dla zdrowia.
-
03.11.2022
Coca-Cola wprowadza w Europie Zachodniej nowe, bardziej przyjazne dla środowiska korki do butelek
Coca-Cola wprowadza w krajach Europy Zachodniej butelki z nowym, ułatwiającym recykling rodzajem korka. Innowacja docelowo ma objąć wszystkie flagowe produkty firmy – napoje gazowane, niegazowane oraz wody.
-
03.11.2022
Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu pn. Łyżka Kmt Style
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych, w badanych próbkach wyrobu do kontaktu z żywnością.
-
31.10.2022
Zharmonizowany unijny system etykietowania na przedniej części opakowania - debata "Politics meets Nutrition Science"
Stałe Przedstawicielstwo Włoch przy Unii Europejskiej 26 października 2022 zorganizowało w Parlamencie Europejskim spotkanie "Politics meets Nutrition Science", którego gospodarzem była wiceprzewodnicząca Pina Picierno, pod patronatem włoskich delegacji grup politycznych Parlamentu Europejskiego.
-
26.10.2022
Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu łyżka do makaronu
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych, w badanych próbkach łyżki określonej w komunikacie.
-
19.10.2022
Recykling a materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością - rozporządzenie Komisji
Rozporządzenie stanowi istotny krok w kierunku wprowadzenia założeń gospodarki o obiegu zamkniętym, której celem jest ograniczenie niekorzystnego wpływu zanieczyszczenia tworzywami sztucznymi
-
17.10.2022
Webinarium dla branży opakowaniowej: recykling chemiczny, rynek surowców, nowe rozporządzenie dot. tworzyw sztucznych z recyklingu
Stowarzyszenie Natureef zaprasza na webinarium 28 października 2022 w godz. 9:00 – 11:30, na którym podejmowana będzie tematyka ważna dla branży opakowaniowej z perspektywy technologicznej i prawnej.
-
11.10.2022
Projekt ustawy o zmianie ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi oraz ustawy o odpadach
W dalszym ciągu trwają prace nad projektem regulacji dotyczących wprowadzenia systemu kaucji. Obecnie był on przedmiotem obrad Komitetu do Spraw Europejskich
-
10.10.2022
eFORUM - FoodFakty Summit - Circular Food System - Systemy żywności w obiegach zamkniętych oraz zrównoważony rozwój - nagranie
eFORUM - FoodFakty Summit - Circular Food System - Systemy żywności w obiegach zamkniętych oraz zrównoważony rozwój - nagranie z dnia 04.10.2022 r.
-
04.10.2022
Zamknięty obieg odpadów etykietowych
Tarczyński S.A. to pierwsza firma spożywcza w Polsce, która zamknęła pętlę recyklingu, przystępując do programu RafCycle™ - usługi recyklingu, zapewniającej nowe życie odpadom etykietowym. - To świetny przykład, jak wprowadzać w życie zasady gospodarki obiegu zamkniętego – komentuje Jaśmina Solecka, prezes stowarzyszenia Natureef, które zrzesza wiodących producentów żywności i opakowań.
-
23.09.2022
Znakowanie na froncie. Znakowanie alkoholi. Deklaracja pochodzenia. Informacje poza etykietą. Nowe raporty JRC ważne dla zmiany rozporządzenia 1169/2011
Naukowcy przeprowadzili przegląd literatury na temat alternatywnych źródeł informacji o żywności dostępnych na rynku oprócz etykiet na opakowaniach. Przyjrzeli się, w jaki sposób konsumenci wykorzystują te źródła informacji, rozumieją je i są pod wpływem tych źródeł.
Nasi partnerzy