Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Za przepisami mającymi rozwiązać problem stare rosnącej liczby odpadów opowiedziało się 476 unijnych parlamentarzystów
Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych i Korei Południowej opracowali nową technologię pokrywania ochronną powłoką metalowych pojemników na żywność, dzięki której można „ograniczyć korozję o co najmniej 70%” i powstrzymać rozwój patogenów.
Produkt oznaczony kodem kreskowym 590 może być produkowany za granicą lub kupowany w innym państwie, przepakowywany i sprzedawany w Polsce pod własną marką i nawet wtedy będzie na nim widniał kod oddziału polskiego.
Producenci żywności, którzy wprowadzają nowe, przyjazne środowisku opakowania muszą dobrze zaplanować nie tylko to, jak chronią one produkt i czy nadają się do recyklingu, ale też jak zapewnić sobie ich dostępność, co się z nim stanie po użyciu, jak zostaną odebrane jako odpad oraz kto i gdzie je przetworzy.
Zgodnie z nowym założeniami ilość odpadów opakowaniowych ma sukcesywnie się zmniejszać, a wszystkie opakowania mają nadawać się do recyklingu oraz posiadać obniżony poziom zawartości szkodliwych substancji
Projekt jest istotny dla przedsiębiorców z różnych branż, ale także dla konsumentów. Rada utrzymała zakres PPWR wskazany przez Komisję Europejską, obejmujący wszystkie opakowania, niezależnie od użytego materiału, oraz wszystkie odpady opakowaniowe.
Z początkiem 2024 roku w życie weszły przepisy implementujące w Polsce unijną dyrektywę SUP. To, czego i kogo dotyczą oraz sam sposób wprowadzania przepisów budzi wątpliwości i niejasności w wielu firmach.
Zespół amerykańskich naukowców przeprowadził badania dotyczące źródeł substancji perfluoroalkilowych (PFAS) w diecie. Okazuje się, że zanieczyszczenia te mogą pochodzić z przetworzonego mięsa, herbaty czy opakowań do żywności.
Trwają prace nad nowelizacją dyrektywy 2008/98/WE w sprawie odpadów
Naukowcy apelują, by zakazać produkcji, stosowania i wprowadzania do obrotu związków perfluoroalkilowych (PFAS). Substancje te są obecnie szeroko wykorzystywane m.in. w materiałach mających kontakt z żywnością, jednak w większych ilościach mogą być niebezpieczne dla zdrowia.
Aby walczyć z zanieczyszczeniem tworzywami sztucznymi i sprostać zmieniającym się preferencjom konsumentów, producenci opakowań aktywnie wdrażają materiały przyjazne dla środowiska. Należy jednak mieć świadomość, że zrównoważony rozwój papieru i masy celulozowej jako zamiennika tworzyw sztucznych może nie być tak prosty, jak postrzegają to konsumenci.
Coca-Cola w wybranych sklepach ogólnospożywczych w Wielkiej Brytanii umieściła butelki popularnego napoju Sprite, z których usunięto etykiety. Okresem próbnym, od stycznia do marca 2024 r. objęto butelki Sprite i Sprite Zero o pojemności 500 ml.
Niezawodne wykrywanie nieszczelności w produkcji opakowań zmniejszy ryzyko potencjalnych problemów
W maju 2023 roku Polska wprowadziła Ustawę dotyczącą Produktów Jednorazowego Użycia z Tworzyw Sztucznych (SUP), będącą rezultatem implementacji Dyrektywy Single Use Plastic z czerwca 2019 roku. Wraz z tą zmianą, przedsiębiorcy muszą teraz dostosować się do nowych obowiązków, aby zmniejszyć wpływ produktów jednorazowego użytku na środowisko.
Od 1 stycznia 2024 r. w handlu i gastronomii, a także w automatach sprzedających produkty, pobierane są opłaty za pojemniki i kubki jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych, w które pakowana jest żywność i napoje.
Niebawem kolejna edycja Warsztatów i FORUM wiedzy managerskiej FoodFakty Science 4 Business - Jakość i bezpieczeństwo opakowań i produktu zapakowanego. Prezentujemy dziś Państwu Perspektywę - Recykling, biodegradacja, GOZ - aspekty technologiczne i prawne. Co prelegenci przygotowali dla uczestników?
Instalacja dostosowanej do indywidualnych potrzeb kompletnej linii do pakowania przekąsek firmy Ishida umożliwiła brytyjskiemu producentowi chipsów klasy premium wykorzystanie zalet automatyzacji w celu zaspokojenia stale rosnącego popytu na jego produkty.
Opakowanie odgrywa niezastąpioną rolę w zapewnieniu bezpieczeństwa i jakości żywności m.in. ponieważ tworzy barierę zapobiegającą zanieczyszczeniu, ogranicza psucie się, zapobiega związanej z utlenianiem utracie wartości odżywczych świeżych owoców, warzyw i mięs, utrzymuje zmodyfikowaną atmosferę (co wydłuża okres przydatności do spożycia bez użycia agresywnych środków chemicznych), pochłania wilgoć czy zawiera informacje umożliwiające śledzenie żywności w łańcuchu dostaw, krytyczne w przypadku wycofania produktu.
Zbliża się kolejna edycja Warsztatów i FORUM wiedzy managerskiej FoodFakty Science 4 Business - Jakość i bezpieczeństwo opakowań i produktu zapakowanego. Prezentujemy dziś Państwu Perspektywę - Regulacje i wymagania prawne i zgodność opakowań z wymaganiami rynku i kontrahentów. Czego można się spodziewać?
W ostatnich latach na rynku opakowań żywności zaszło wiele zmian, które są konsekwencją przyjęcia w 2015 r. przez ONZ dokumentu „Przekształcanie naszego świata: Agenda na Rzecz Zrównoważonego Rozwoju – 2030”
Kolejna edycja Warsztatów i FORUM wiedzy managerskiej FoodFakty Science 4 Business - Jakość i bezpieczeństwo opakowań i produktu zapakowanego już w lutym. Prezentujemy dziś Państwu Perspektywę - Kontrola jakości i bezpieczeństwa opakowania i produktu - aspekty materiałowe, technologiczne i środowiskowe. Zapraszamy do zapoznania się szczegółowymi opisami warsztatów!