Plant-based
-
29.07.2022
Francuski dekret zakazujący używania terminologii "mięso" na bazie roślin został zawieszony
Zgodnie z informacją prasową Protéines France z dnia 27 lipca 2022, francuski Conseil d'Etat, czyli najwyższy sąd Francji, wyraził właśnie poważne wątpliwości co do legalności proponowanego zakazu stosowania terminologii mięsopodobnej przez producentów roślinnych we Francj...
-
27.07.2022
Czy “mięsne” nazwy dla produktów zwierzęcych wprowadzają konsumentów w błąd? Wyniki badań RoślinnieJemy
Końcem czerwca we Francji został wprowadzony zakaz stosowania nazw kojarzonych z mięsnymi produktami w stosunku do ich roślinnych odpowiedników. Powodem tej legislacji było domniemane wprowadzanie konsumentów w błąd. Sprawdziliśmy, czy Polscy konsumenci i konsumentki miewają problemy z rozróżnieniem obu kategorii produktów, pytając, czy kiedykolwiek kupili roślinne alternatywy mięsa zamiast produktów mięsnych.
-
19.07.2022
Szwedzka firma opracowała pierwszy prototyp odpowiednika masła na bazie grzybów
Unikalna metoda obróbki grzybów umożliwia stworzenie pierwszego masła mykoproteinowego. Nowa technologia otworzyła wiele perspektyw dla zastosowań produktów o wysokiej zawartości tłuszczu alternatywnych produktów mlecznych.
-
08.07.2022
Danone wprowadził mieszankę mleczno-roślinną dla niemowląt
Jest to pierwsza w branży formuła dla niemowląt, w której ponad połowa (60%) białka pochodzi z roślin. Danone wierzy, że opierając się na większej ilości składników pochodzenia roślinnego, może mieć spory wpływ na zmniejszenie śladu węglowego swoich produktów.
-
06.07.2022
Francja zakazuje używania nazw, takich jak steki, kiełbaski i nuggetsy w roślinnych, alternatywach produktów mięsnych
Produkty na bazie białek roślinnych nie będą już mogły być nazywane „stekiem”, „boczkiem” czy „kiełbasą”. Nie będzie można używać terminologii właściwej dla sektorów tradycyjnie kojarzonych z mięsem i rybami do oznaczania produktów nienależących do królestwa zwierząt.
-
01.07.2022
JBS SA inwestuje w alternatywy mięsa oraz nowe centrum naukowo-badawcze
JBS SA przejęło największą hiszpańską firmę zajmującą się uprawą mięsa hodowlanego, a tym samym inwestuje w nowy zakład produkcyjny w Hiszpanii. A w Brazylii rozpoczyna budowę biotechnologicznego centrum R&D.
-
08.06.2022
PLANT-BASED. Powstała Międzynarodowa Grupa Robocza ds. Żywności Roślinnej
Siedem międzynarodowych stowarzyszeń zajmujących się żywnością roślinną połączyło siły w grupie roboczej, której misją jest wspieranie rozwoju sektora zyskującego na popularności na całym świecie.
-
07.06.2022
DSM i Firmenich łączą siły i skupią się na sektorze plant-based
DSM połączy się z Firmenich, aby stać się wiodącym dostawcą składników żywności oraz produktów dla branży kosmetycznej i well-being. Dużą koncentrację kierować będą na sektor plant-based.
-
03.06.2022
Świat bez rzeźni? Nowa inicjatywa obywatelska w UE
Na mocy decyzji Komisji zarejestrowano inicjatywę obywatelską „End The Slaughter Age” („Świat bez rzeźni”), której celem jest m.in. wyłączenie hodowli zwierząt gospodarskich z działalności kwalifikującej się do dopłat rolnych
-
13.05.2022
Dlaczego konsumenci wybierają / lub nie roślinne alternatywy mięsa?
Wbrew powszechnemu przekonaniu, nowe badania sugerują, że troska o środowisko nie jest głównym motywatorem dla ludzi do wyboru mięsnych alternatyw. W porównaniu do tradycyjnych produktów spożywczych, takich jak mięso, ryby i ser, substytuty mięsa zostały również ocenione jako mniej naturalne.
-
06.05.2022
Roślinna przyszłość sektora spożywczego
Polska edycja wiodącej europejskiej konferencji poświęcona alternatywom mięsa i nabiału powraca już w maju!
-
18.04.2022
KE zatwierdziła białko z fasoli mung jako składnik torując wprowadzenie roślinnego „jajka” w UE
Firma Eat Just, która wykorzystuje najnowocześniejszą naukę i technologię do misji tworzenia zdrowszej, bardziej zrównoważonej żywności, poinformowła, że kluczowy składnik produkowanego przez nich roślinnego zamiennika jajka uzyskał aprobatę Komisji Europejskiej.
-
12.04.2022
Przy półce z alternatywnym nabiałem - popularność zamienników nabiału
Chociaż światowy rynek zamienników nabiału już od kilku lat konsekwentnie rośnie, to wciąż jest na stosunkowo wczesnym etapie rozwoju.
-
10.03.2022
Europejski rynek białek alternatywnych odnotuje dalszy wzrost w 2022 r., w tym więcej „mięsnych alternatyw”
W ramach prognoz trendów żywieniowych na 2021 r. stwierdzono, że rynek białek alternatywnych będzie nadal zyskiwał na popularności wśród konsumentów.
-
18.02.2022
Produkty hybrydowe – kompromis pomiędzy mięsożernością a wegetarianizmem
Elastyczny wegetarianizm czyli fleksitarianizm to podejście żywieniowe, które bazuje na diecie warzywno-owocowej, dopuszczając od czasu do czasu spożycie mięsa i ryb. Dieta fleksitariańska odwraca dotychczasowe trendy, w których spożywaliśmy dużo białka zwierzęcego, a niewiele roślinnego. Przemysł spożywczy analizuje rynek konsumentów i próbuje wypełnić niszę rynkową w zakresie produktów hybrydowych.
-
24.01.2022
Kraje azjatyckie - co przyniesie rok 2022?
Rynek żywności w Azji i rejonie Pacyfiku zyskuje coraz większy udział w światowej produkcji i konsumpcji, a uchwalane przez krajowych prawodawców przepisy mają znaczący wpływ zarówno na import jak i eksport produktów spożywczych w tamtych regionach. Jakich trendów należy spodziewać się w ciągu najbliższych miesięcy?
-
12.01.2022
Polska baza produktów plant-based i perspektywy produkcji białek roślinnych na świecie
Nowy Jork, 11 sierpnia 2021 r. raport Bloomberg – Rynek żywności pochodzenia roślinnego może stanowić ok. 7,7% światowego rynku białka do 2030 r. A wartościowo szacuje się, że będzie wart ponad 162 mld USD, w porównaniu do 29,4 mld USD w 2020 r. W tym samym czasie zapotrzebowanie na białka zwierzęce, może osiągnąć wartość 1,2 bln USD. Jak w takim razie zachowują się poszczególni wielcy gracze oraz jak kształtuje się sytuacja na polskim rynku produktów konsumenckich?
-
10.01.2022
Innowacyjny bioplastik z pomidorów
Bioplastik na bazie skórki z pomidora, który rozkłada się w środowisku na przestrzeni miesiąca i posiada właściwości zbliżone do komercyjnie stosowanych tworzyw sztucznych – oto najnowsze osiągnięcie naukowców z hiszpańskiego instytutu „La Mayora”.
-
06.01.2022
PLANT-BASED – Wegański kurczak? Wegański tuńczyk? –Wymogi dla nazw plant-based określone w przepisach
Spełniające wymogi prawne nazewnictwo produktów dedykowanych weganom i wegetarianom wymaga szczegółowej weryfikacji. Możliwość stosowania tzw. nazw „mlecznych” i „mięsnych” dla produktów niezawierających mleka i mięsa jest przedmiotem dyskusji wśród przedsiębiorców i ekspertów.
-
04.01.2022
Francja i Austria proszą KE o opracowanie unijnej strategii dot. białek roślinnych
Ministrowie rolnictwa Francji i Austrii podpisali wspólną deklarację dotyczącą wzmocnienia produkcji białek roślinnych, takich jak soja, rośliny strączkowe i nasiona oleiste w UE oraz zwiększenia „samowystarczalności UE”.
-
28.12.2021
Co czeka sektor produktów roślinnych w 2022 roku?
Wiele wskazuje na to, że branża produktów roślinnych może w nadchodzącym roku oczekiwać dużego wzrostu inwestycji ze względu na coraz większy popyt ze strony konsumentów. Jak pokazują badania przeprowadzone w Wielkiej Brytanii na próbie 102 przedstawicieli branży spożywczej, w 2022 r. 56% właścicieli firm związanych z żywnością i napojami skłonnych jest zainwestować fundusze przeznaczone na rozwój nowych produktów w opracowywanie żywności roślinnej.
Nasi partnerzy