Prawo żywnościowe
-
18.04.2024
Komentarz do zmian w prawie - marzec 2024
W marcu 2024 r. uchwalono m.in. tzw. dyrektywę ws. greenwashingu, zmieniono rozporządzenie ws. substancji wzbogacających dodawanych do żywności oraz znowelizowano metody pobierania próbek i dokonywania analiz do celów urzędowej kontroli pasz
-
16.04.2024
PE przyjął dyrektywy „śniadaniowe” w celu lepszego informowania konsumentów
Nowe przepisy mają na celu pomóc konsumentom w podejmowaniu świadomych i zdrowszych decyzji dotyczących produktów „śniadaniowych”, takich jak miód, sok owocowy, dżemy i marmolady.
-
12.04.2024
Usztywnianie (stiffening) łososia - PE głosuje ws. rezolucji
Rezolucja dotyczy nowelizacji rozporządzenia nr 853/2004 w odniesieniu do wymogów szczególnych dotyczących higieny w przypadku niektórych rodzajów mięsa, produktów rybołówstwa, produktów mlecznych i jaj
-
08.04.2024
Urzędowa kontrola pasz - nowelizacja przepisów
Od 4 kwietnia 2024 r. obowiązują nowe przepisy w zakresie m.in. metody pobierania próbek, analizy składu materiałów i mieszanek paszowych oraz kontroli niepożądanych substancji w paszach
-
05.04.2024
Przeciwdziałanie wylesianiu (EUDR) - znaczenie dla branży spożywczej - Abstrakt artykułu
Celem przepisów jest zmniejszenie skali wylesiania oraz degradacji lasów w związku z wprowadzaniem do UE niektórych produktów takich jak np. kawa, kakao, olej palmowy oraz soja
-
02.04.2024
Ograniczenie odpadów żywności – konsultacje społeczne projektu dyrektywy UE
Trwają prace nad nowelizacją dyrektywy UE o odpadach. Mniej odpadów żywności i większa odpowiedzialność producentów tekstyliów za zbieranie i przetwarzanie odpadów to niektóre cele, które obejmie nowelizacja. Uwagi do projektu dyrektywy można zgłaszać do 15 kwietnia 2024 r.
-
02.04.2024
Nikotyna w przyprawach - tymczasowe NDP
Zmiana dotyczy NDP m.in. w przyprawach korowych, przyprawach korzeniowych lub kłączowych, przyprawach pączkowych, które miały obowiązywać do dnia 22 lutego 2030 r.
-
29.03.2024
Propozycje KE zmian w Zielonym Ładzie
Komisja Europejska proponuje w szczególności: zniesienie ugorowania 4% gruntów ornych, wybór między dywersyfikacją a zmianowaniem, uproszczenia dotyczące okrywy glebowej, zmiany w zakresie sankcji związanych z warunkowością.
-
29.03.2024
Syntezy Miesiąca Strefy Managera - luty/marzec 2024 - nagranie
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - luty/marzec 2024"
-
27.03.2024
Substancje wzbogacające dodawane do żywności - nowe rozporządzenie
Znowelizowano m.in. wykaz substancji zakazanych w produkcji środków spożywczych oraz obligatoryjnie dodawanych do żywności, a także określono minimalne limity zawartości witamin i składników mineralnych
-
25.03.2024
Etykiety „peel-off”
W przypadku etykiety "peel-off", aby zapoznać się z jej treścią należy odkleić pierwszą stronę i wówczas jest dostęp do informacji zawartych na kolejnej, bądź kolejnych stronach. Taka forma etykiety została zakwestionowana przez Państwową Powiatową Inspekcję Sanitarną.
-
19.03.2024
Zrównoważone opakowania - porozumienie Parlamentu i Rady
Zgodnie z nowym założeniami ilość odpadów opakowaniowych ma sukcesywnie się zmniejszać, a wszystkie opakowania mają nadawać się do recyklingu oraz posiadać obniżony poziom zawartości szkodliwych substancji
-
15.03.2024
Rejestr zmian limitów prawnych - luty 2024
W lutym 2024 r. zmiany w limitach prawnych m.in. dotyczyły najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości nikotyny
-
14.03.2024
Komentarz do zmian w prawie - luty 2024
Najważniejsze zmiany dotyczyły m.in. warunków znakowania nalewek, etykietowanie i znakowania wina, świadectw zdrowia zwierząt, a także norm handlowych i zasad certyfikacji w sektorze chmielu
-
12.03.2024
Kwas behenowy z nasion gorczycy - nowelizacja wykazu alergenów
Zmiana dotyczy załącznika rozporządzenia 1169/2011, który stanowi wykaz substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji
-
08.03.2024
Zaawansowany etap projektu rozporządzenia opakowaniowego (PPWR). Kogo dotyczy i jakie są jego główne założenia? - Abstrakt artykułu
Projekt jest istotny dla przedsiębiorców z różnych branż, ale także dla konsumentów. Rada utrzymała zakres PPWR wskazany przez Komisję Europejską, obejmujący wszystkie opakowania, niezależnie od użytego materiału, oraz wszystkie odpady opakowaniowe.
-
07.03.2024
Greenwashing - dyrektywa opublikowana
Celem nowelizacji jest ochrona konsumentów m.in. przed pseudoekologicznym marketingiem, wprowadzającymi w błąd informacjami dotyczącymi wpływu produktu na środowisko oraz niejasnym oznakowaniem dotyczącym jego zrównoważonego charakteru
-
04.03.2024
Ocena ryzyka alergenów spożywczych cz. 4 - raport WHO i FAO
Raport dotyczy takich kwestii jak m.in. elementy oceny ryzyka pochodnych z alergenów priorytetowych oraz proces oceny ryzyka dla nieoznaczonych priorytetowych pochodnych alergenów
-
01.03.2024
Nalewki - nowelizacja przepisów
Aktualizacja dotyczy takich kwestii jak m.in. metoda produkcji, znakowanie oraz przekazywanie informacji konsumentowi
-
01.03.2024
Francja zatwierdza dekret zakazujący nadawania produktom roślinnym mięsnych nazw
W obliczu kryzysu rolnego i protestów rolników Francja opublikowała dekret zakazujący używania nazw mięsnych w odniesieniu do produktów pochodzenia roślinnego, podczas gdy Sąd Najwyższy UE ma jeszcze wydać orzeczenie wyjaśniające zgodność takiego posunięcia z unijnymi przepisami prawnymi.
-
27.02.2024
Bisfenol (BPA) - projekt nowelizacji
Do 8 marca 2024 r. trwa okres nadsyłania opinii ws. projektu zakazującego stosowania BPA w materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością (w tym także opakowaniach z tworzyw sztucznych i powlekanych)
Nasi partnerzy