Przemysł mięsny
-
18.06.2024
ANSES rozważa nowy system klasyfikacji dobrostanu zwierząt, inspiracją Nutri-Score?
ANSES opublikowała wytyczne dla etykietowania produktów spożywczych, uwzględniające dobrostan zwierząt na podstawie naukowych kryteriów i warunków życia zwierząt hodowlanych oraz ich rodziców.
-
18.06.2024
Wycofanie produktu - Noga z kaczki ze ściółki
Sieć Auchan została zobligowana do wycofania produktu, z uwagi na niewłaściwe wyniki mikrobiologiczne.
-
07.06.2024
Wyzwania planistyczne w przetwórstwie mięsa
Czy przemysł mięsny naprawdę potrzebuje specjalistycznego oprogramowania? To znaczy, po co właściwie specjalistyczne oprogramowanie dla jakiejkolwiek branży?
-
04.06.2024
Wykrycie Listeria monocytogenes w suszonym wyrobie z mięsa wieprzowego, wyprodukowanym w Chorwacji
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System RASFF o wykrycia Listeria monocytogenes w jednej partii suszonego wyrobu z mięsa wieprzowego.
-
28.05.2024
Znaczny wzrost ASF wśród populacji świń w UE w 2023 r.
W październiku 2024 r. EFSA przedstawi opinię naukową - przegląd czynników ryzyka pojawienia się, rozprzestrzeniania się i trwałości wirusa ASF w populacjach dzików i świń domowych.
-
23.05.2024
Przejęcie prawie 3000 litrów oliwy z oliwek i 30 000 kilogramów produktów podczas kontroli w Portugalii
Przeprowadzone w ostatnich miesiącach akcje kontrolne na terenie Portugalii doprowadziły do ujawnienia kilku oszustw dotyczących m.in. oliwy z oliwek, nielegalnego uboju oraz fałszowania ryb i owoców morza.
-
07.05.2024
Walka o mięso: Floryda zakazuje produkcji mięsa w laboratoriach
Gubernator Florydy Ron DeSantis ogłosił kontrowersyjne prawo zakazujące produkcji mięsa w laboratoriach, twierdząc, że broni tradycyjnej produkcji przed "globalną elitą". Decyzja Florydy staje się częścią szerszego trendu, który budzi debatę na temat przyszłości produkcji żywności.
-
30.04.2024
Klasyfikacja tusz wieprzowych w systemie EUROP w 2023
IJHARS przedstawia wyniki kontroli planowej w zakresie klasyfikacji tusz wieprzowych w systemie EUROP w 2023 r. dotyczące struktury tusz poddanych klasyfikacji oraz porównanie wyników z latami poprzednimi.
-
25.04.2024
Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga w tatarze wołowym
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC) w 4 z 5 badanych próbek Tatara wołowego z określonej partii.
-
25.04.2024
Państwa członkowskie popierają wycofanie aromatów dymu wędzarniczego z rynku UE
Państwa członkowskie poparły w dn. 24.04 br. wniosek Komisji dotyczący nieodnawiania zezwolenia na 8 aromatów dymu wędzarniczego do żywności. Po okresie wycofywania te środki aromatyzujące nie będą już dopuszczone do stosowania w UE.
-
04.04.2024
Epidemia Salmonella Mbandaka w UE – raport ECDC
Według ECDC i EFSA transgraniczna epidemia Salmonella Mbandaka ST413 trwa w Unii Europejskiej i Wielkiej Brytanii od ponad dwóch lat, począwszy od września 2021 r. Do 15 marca 2024 r. zgłoszono 300 przypadków.
-
28.03.2024
Możliwa obecność plastikowych elementów w jednej partii burgera wołowego
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany przez firmę Lidl sp. z o.o. sp. k. o dobrowolnym wycofaniu jednej partii burgera wołowego ze względu na możliwe zanieczyszczenie produktu fragmentami plastiku.
-
22.03.2024
Eksperci JEMRA dokonali oceny najnowszych informacji naukowych związanych ze zwalczaniem Campylobacter spp. w mięsie z kurczaka
W niniejszym raporcie opisano wyniki tego spotkania ekspertów, a zawarte w nim porady są przydatne zarówno dla osób oceniających ryzyko, jak i zarządzających ryzykiem na poziomie krajowym i międzynarodowym, a także dla osób w przemyśle spożywczym pracujących nad kontrolą zagrożenia u drobiu.
-
22.03.2024
Salmonella w jednej partii hamburgera drobiowego, 250 g
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu.
-
11.03.2024
Sieć Aldi wycofuje produkt METKA CEBULOWA WIEPRZOWA 160 G
W produkcie tym stwierdzono obecność zanieczyszczenia mikrobiologicznego: Listeria monocytogenes.
-
06.03.2024
PIW zbadał próbki produktu będącego przyczyną śmiertelnego zatrucia
Zawartość azotynu sodu na bardzo wysokim, toksycznym dla człowieka poziomie wykazały badania próbek galarety z Nowej Dęby. Państwowy Instytut Weterynaryjny w Puławach zbadał przekazane przez śledczych produkty, które doprowadziły w połowie lutego do śmierci 54-latka z Ukrainy. Dwie inne osoby po spożyciu tych produktów trafiły do szpitala.
-
05.03.2024
Ponad 80 mln zł na promocję żywności produkowanej w systemach jakości
Do 18 marca 2024 r. można się ubiegać o dofinansowanie działań promocyjno-informacyjno-marketingowych związanych z wytwarzaniem żywności w ramach systemów jakości.
-
01.03.2024
Francja zatwierdza dekret zakazujący nadawania produktom roślinnym mięsnych nazw
W obliczu kryzysu rolnego i protestów rolników Francja opublikowała dekret zakazujący używania nazw mięsnych w odniesieniu do produktów pochodzenia roślinnego, podczas gdy Sąd Najwyższy UE ma jeszcze wydać orzeczenie wyjaśniające zgodność takiego posunięcia z unijnymi przepisami prawnymi.
-
21.02.2024
Żywność z upcyclingu
Mówienie o marnowaniu żywności staje się bardziej istotne niż kiedykolwiek wcześniej. Rocznie w Unii Europejskiej marnowane jest nawet 173 kg żywności na mieszkańca. Na taki wynik składa się:
-
12.02.2024
Stwierdzono 3 ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu
Główny Lekarz Weterynarii poinformował o stwierdzeniu 3 ognisk (nr 5-7 w 2024 r.) wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) podtypu H5N1 u drobiu, na podstawie wyników badań laboratoryjnych z 28 i 29 stycznia 2024 r. otrzymanych z o PIWet - PIB w Puławach. Inspekcja Weterynaryjna wdraża wszystkie środki zwalczania choroby.
-
08.02.2024
Oszustwo o wartości ponad 300 tysięcy funtów w branży drobiarskiej i najważniejsze zagrożenia związane z przestępstwami żywnościowymi w Wielkiej Brytanii
W Wielkiej Brytanii ukarano 3 mężczyzn, którzy dopuścili się fałszowania dokumentów oraz oszukańczej dystrybucji drobiu o wartości ponad 318 000 funtów.
Nasi partnerzy