Przemysł mięsny
-
04.10.2022
Dania zakazuje hodowli kur w klatkach - komentarz
Od przyszłego roku w Danii nie będą mogły powstawać nowe fermy klatkowe, a do 2035 wszystkie istniejące będą musiały zostać zamknięte.
-
05.09.2022
Czy żywność plant-based jest mniej podatna na patogeny?
Wg badania przeprowadzonego przez USDA konsumenci uważają, że roślinne alternatywy mięsa nie niosą ze sobą takiego samego ryzyka patogenów jak mięso.
-
02.09.2022
Norwegia finansuje projekt badawczy nad rolnictwem komórkowym, aby zwiększyć samowystarczalność
Badacze chcą wprowadzić nowe źródła białka do istniejących produktów spożywczych i przygotować społeczeństwo, konsumentów i przemysł spożywczy na możliwe konsekwencje tej radykalnej zmiany w sposobie wytwarzania żywności.
-
01.09.2022
Wspólna polityka rolna na lata 2023–2027: Komisja zatwierdza pierwsze plany strategiczne WPR
Komisja Europejska zatwierdziła pierwszy pakiet planów strategicznych WPR dla siedmiu państw: Danii, Finlandii, Francji, Irlandii, Polski, Portugalii i Hiszpanii.
-
31.08.2022
Badanie na obecność włośni mięsa przeznaczonego na użytek własny – bezpłatne
W przypadku pozyskiwania mięsa na użytek własny (świnie, dziki i nutrie), zarówno pochodzącego z uboju, jak i z poddanych odstrzałowi zwierząt łownych, a także w przypadku mięsa będącego przedmiotem sprzedaży bezpośredniej (dziki i nutrie) – nie ma podstawy do pobrania opłaty za samo przeprowadzenie badania mięsa lub tuszy na obecność włośni.
-
26.08.2022
Informacje branżowe #mięso, lipiec 2022
Spadek spożycia mięsa w Polsce. Nowe ogniska ASF w Polsce. Wzrost produkcji wieprzowiny w Chinach.
-
24.08.2022
Przejęcie we Włoszech bydła o wartości 1 mln euro z powodu złych warunków hodowli i braku identyfikowalności
Władze włoskie przejęły 1067 sztuk bydła o wartości około 1 mln euro z powodu braków higienicznych, sanitarnych, konstrukcyjnych w hodowli oraz częściowego braku identyfikowalności bydła.
-
22.08.2022
Czy za szkodliwość czerwonego mięsa odpowiadają metabolity bakteryjne?
Czy jedzenie znacznych ilości mięsa, przede wszystkim czerwonego i przetworzonego, zwiększa ryzyko chorób układu krążenia?
-
17.08.2022
Zniesienie ograniczeń w eksporcie do Hongkongu spowodowanych wystąpieniem ognisk grypy ptaków w Polsce
Władze Hongkongu poinformowały GIW o wznowieniu od dnia 8 sierpnia 2022 r. rozpatrywania wniosków o import mięsa drobiowego oraz produktów drobiowych (w tym jaj) na rynek tego kraju z 33 powiatów uprzednio dotkniętych HPAI.
-
16.08.2022
EFSA przedstawia zalecenia dotyczące poprawy dobrostanu świń hodowlanych – opinia naukowa
Jest to pierwsza z serii opinii naukowych na temat dobrostanu zwierząt hodowlanych, na wniosek Komisji Europejskiej jako kluczowego elementu jej strategii „od pola do stołu”.
-
05.08.2022
Wznowienie możliwości eksportu nieprzetworzonego mięsa drobiowego i jaj z Polski na rynek Zjednoczonych Emiratów Arabskich
Ministerstwo Zmian Klimatu i Środowiska Zjednoczonych Emiratów Arabskich poinformowało o dopuszczeniu do eksportu na emiracki rynek przesyłek z Polski.
-
02.08.2022
SARS-CoV-2 może przeżyć nawet do 30 dni na produktach mięsnych i rybnych, gdy są przechowywane w warunkach chłodniczych – ustalenia naukowców
Nowe badania sugerują, że koronawirus, który spowodował tak wiele szkód i zakłóceń na świecie w ciągu ostatnich dwóch lat, może przetrwać na żywności przechowywanej w lodówce lub zamrażarce. Niezbędne jest rygorystyczne przestrzeganie warunków sanitarnych i higieny żywności w całym łańcuchu.
-
29.07.2022
Francuski dekret zakazujący używania terminologii "mięso" na bazie roślin został zawieszony
Zgodnie z informacją prasową Protéines France z dnia 27 lipca 2022, francuski Conseil d'Etat, czyli najwyższy sąd Francji, wyraził właśnie poważne wątpliwości co do legalności proponowanego zakazu stosowania terminologii mięsopodobnej przez producentów roślinnych we Francj...
-
25.07.2022
Pierwsza na świecie wołowina, przy produkcji której znacznie obniżono emisję metanu dostępna w sklepach w Szwecji
Szwedzka firma opracowała dodatek paszowy dla bydła oparty na gatunku czerwonych alg Asparagopsis, który zmniejsza emisję metanu.
-
18.07.2022
Mięso z laboratorium i imitacja mięsa – czy nadchodzi nowa rewolucja żywieniowa?
Pierwszy burger w szalce Petriego kosztował 250 000 euro. Przełomowy moment nastąpił w 2013 roku, kiedy to holenderski profesor Mark Post zaprezentował burgera prosto z laboratorium.
-
13.07.2022
Czy Wielka Brytania wprowadzi zakaz stosowania azotynów?
Substancja chemiczna używana do peklowania bekonu powiązana z rozwojem nowotworów jelita, piersi i prostaty. Boczek bez azotynów smakuje i wygląda lepiej, więc dlaczego ignorujemy ryzyko?
-
07.07.2022
Nowe zasady identyfikacji i rejestracji zwierząt – projekt ustawy
Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt, przedłożony przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
-
01.07.2022
JBS SA inwestuje w alternatywy mięsa oraz nowe centrum naukowo-badawcze
JBS SA przejęło największą hiszpańską firmę zajmującą się uprawą mięsa hodowlanego, a tym samym inwestuje w nowy zakład produkcyjny w Hiszpanii. A w Brazylii rozpoczyna budowę biotechnologicznego centrum R&D.
-
01.07.2022
Za nami IV edycja kampanii “Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje”
Wspólne gotowanie, smażenie, grillowanie i pieczenie. Naukowe eksperymenty, świąteczne przepisy i nieoczekiwanepołączenia smaków. Oficjalne spotkania i nieformalne pikniki. IV edycja kampanii „Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje” za nami.
-
08.06.2022
Bioasekuracja z refundacją
Od 20 czerwca do 22 lipca 2022 r. hodowcy świń mogą składać wnioski o pomoc w formule de minimis w rolnictwie na refundację 50 proc. wydatków poniesionych na działania związane z bioasekuracją.
-
03.06.2022
Świat bez rzeźni? Nowa inicjatywa obywatelska w UE
Na mocy decyzji Komisji zarejestrowano inicjatywę obywatelską „End The Slaughter Age” („Świat bez rzeźni”), której celem jest m.in. wyłączenie hodowli zwierząt gospodarskich z działalności kwalifikującej się do dopłat rolnych
Nasi partnerzy