Przemysł piekarski
-
29.09.2020
Marnowanie 1/3 nie ma sensu!
Dziś, po raz pierwszy w historii obchodzimy ustanowiony przez ONZ Dzień Walki z Marnowaniem Jedzenia! To jedno z działań podjętych przez organizację w celu zwiększenia świadomości klimatycznych konsekwencji wynikających z marnowania. Do apelu dołącza aplikacja Too Good To Go, która wraz z partnerami pragnie dać dobitny dowód na to, że marnowanie po prostu nie ma sensu!
-
28.09.2020
Zmiana warunków handlu ze Zjednoczonym Królestwem Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej
Zbliża się koniec okresu przejściowego w relacjach Unii Europejskiej ze Zjednoczonym Królestwem Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej.
-
25.09.2020
Żywność prosto z gospodarstwa – co trzeba wiedzieć
Jak rozpocząć produkcję i sprzedaż żywności z własnego gospodarstwa? Każdy rolnik może się tego dowiedzieć z broszury przygotowanej w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, na polecenie ministra Jana Krzysztofa Ardanowskiego.
-
24.09.2020
Aplikacja pozwoli piekarniom ograniczyć marnotrawienie żywności i emisję dwutlenku węgla
Unikalną aplikację komputerową, która pozwoli małym i średnim piekarniom zoptymalizować procesy technologiczne, a tym samym ograniczyć marnotrawienie żywności i emisję CO2, opracowuje międzynarodowy zespół ekspertów z udziałem naukowców z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie.
-
24.09.2020
Jak COVID-19 wpłynął na polską produkcję produktów zbożowych?
W pierwszych siedmiu miesiącach br. wyprodukowano 9,9% mniej pieczywa niż przed rokiem, za to produkcja makaronu wzrosła aż o 14,3%.
-
21.09.2020
Zielony Ład – polityka wielkich wyzwań
– Bardzo się cieszę, że sprawa wsparcia dla rolników nabiera bardzo konkretnego wymiaru – podkreślił minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski podczas internetowego seminarium AKIS.
-
15.09.2020
Uzdatnianie wody w przemyśle spożywczym – przegląd najważniejszych zagadnień związanych z jakością wody
Woda odgrywa niezwykle istotną rolę w procesach związanych z przemysłem spożywczym. Jest potrzebna na wielu etapach produkcyjnych, w różnych zastosowaniach. Niejednokrotnie konieczne okazuje się jej szczególne przygotowanie pod względem parametrów. Jakiej wody potrzebuje przemysł spożywczy? Kiedy niezbędne jest uzdatnianie? Jakie metody uzdatniania wody powinny zostać zastosowane w konkretnych sektorach?
-
11.09.2020
Sytuacja na polskim i globalnym rynku kukurydzy
Trzeci rok z rzędu światowa produkcja kukurydzy jest niższa od konsumpcji, a światowe zapasy zmniejszą się z 363 mln ton przed trzema laty do 300 mln ton na koniec sezonu 2019/20
-
03.09.2020
Turcja ogłosiła ceny skupu orzechów laskowych ze zbiorów 2020 roku
Ministerstwo Rolnictwa Turcji szacuje produkcję orzechów laskowych w 2020 r. na 660 tys. t., ale gracze rynkowi uważają, że produkcja może być jeszcze wyższa.
-
01.09.2020
Powszechny Spis Rolny 2020
Od 1 września do 30 listopada 2020 r. Główny Urząd Statystyczny przeprowadzi na terenie całego kraju Powszechny Spis Rolny 2020. To badanie statystyka publiczna realizuje co 10 lat - ostatni spis rolny przeprowadzono w 2010 r.
-
28.08.2020
Prognozy na sezon 2020/21 – wyższe zbiory w Rosji, niższe na Ukrainie
W obecnym sezonie zbiory zbóż w Rosji powinny wynieść 118,6 mln ton (wzrost o 3,5%), a na Ukrainie – 72,7 mln ton (spadek o 4%).
-
25.08.2020
25 sierpnia przypada Dzień Polskiej Żywności – Santander Bank Polska analizuje sytuację branży
W Polsce rocznie produkuje się żywność o wartości ponad 250 mld zł. Szacuje się, że rocznie około 40% polskiej żywności jest lokowane na rynkach zagranicznych. Okres wakacyjny służy branży HoReCa i producentom żywności – w tych kategoriach kartami płatniczymi wydajemy znacznie więcej niż przed rokiem
-
20.08.2020
Eksport rolny – dobre wyniki I półrocza 2020 r.
Sprzedaż towarów rolno-spożywczych za granicę była wyższa o 7 proc. niż rok wcześniej osiągając wartość 16,4 mld euro – poinformował minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski.
-
20.08.2020
Pradawne zboża, rośliny lecznicze i aromatyczne w Polsce. Jak wykorzystać ich potencjał?
Czy warto inwestować w uprawy niszowych roślin? Jaka jest potencjalna zyskowność upraw tradycyjnych odmian? Jak zwiększyć bioróżnorodność w polskim rolnictiwe? Eit Food zaprasza wszystkich, którzy chcą się dowiedzieć więcej o potencjale pradawnych zbóż i roślin aromatycznych na bezpłatne spotkanie online 20 sierpnia o 13:00 z ekspertami. Na webinar obowiązuje rejestracja.
-
14.08.2020
Większe zbiory zbóż i rzepaku w Polsce
30 lipca br. GUS opublikował wstępny szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych. Zgodnie z szacunkami Instytucji w 2020 r. powierzchnia upraw w Polsce wynosi 7,2 mln ha (wzrost o 1% r/r). Na skutek korzystnych warunków pogodowych plony zwiększą się o 10% co w konsekwencji przełoży się na 11-proc. wzrost zbiorów zbóż podstawowych.
-
31.07.2020
Innowacyjne podejście do poprawy właściwości pieczywa bezglutenowego
W najnowszych badaniach przeanalizowano najnowsze osiągnięcia w zakresie poprawy jakości pieczywa bezglutenowego, skupiając się nie na składnikach, a na procesach technologicznych, które modyfikują właściwości ciasta, np. jego konsystencję.
-
31.07.2020
Sytuacja na światowym rynku ryżu
Ryż jest zbożem o znaczeniu strategicznym, zarówno pod względem ekonomicznym, politycznym, jak i społecznym. Jak podaje Międzynarodowy Instytut Badań nad Ryżem (IRRI) stanowi on podstawę wyżywienia niemal dla połowy ludzi mieszkających na świecie.
-
21.07.2020
Jak podwoić wydajność linii produkcyjnej makaronu?
Czanieckie Makarony, polski producent makaronu specjalizujący się w makaronach jajecznych, usprawnił produkcję dzięki sprzętowi Ishida.
-
16.07.2020
W sezonie 2020/21 popyt zadecyduje o cenach zbóż?
We właśnie rozpoczętym sezonie 2020/21 ceny skupu zbóż mogą kształtować się na poziomie zbliżonym do notowanego w sezonie 2019/20.
-
26.06.2020
Prawdopodobne zwiększenie zbiorów kukurydzy w sezonie 2020/21, wyhamowanie tempa wzrostu jej zużycia
Według prognoz agencji analitycznych, w nadchodzącym sezonie 2020/21 globalne zbiory kukurydzy wzrosną o 5-7% w relacji rocznej, zaś jej zużycie o 3-4%. Tym samym bilans popytowo-podażowy będzie bardziej „luźny” co może sprzyjać obniżkom cen.
-
26.06.2020
Nestlé Polska z Mapą Drogową na rzecz zrównoważonego oleju palmowego w ramach nowego Porozumienia PKZOP
Nestlé Polska podpisało nowe Porozumienie Polskiej Koalicji ds. Zrównoważonego Oleju Palmowego, którego celem strategicznym jest osiągnięcie w Polsce poziomu 100% zrównoważonego oleju palmowego do 2023 roku.
Nasi partnerzy