Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W próbkach produktu badanego przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne w stężeniu przekraczającym ponad 4-krotnie najwyższy dopuszczalny poziom...
W próbkach produktu w proszku badanego przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono benzo(a)piren oraz sumę 4 badanych wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) w stężeniu przekraczającym odpowiednio ponad 4-krotnie (w przypadku benzo(a)pirenu) i ponad 5-krotnie (w przypadku sumy 4 badanych WWA)...
Amerykańska branża suplementów diety bije na alarm z powodu nielegalnej sprzedaży fenibutu – niebezpiecznej substancji fałszywie znakowanej jako suplement diety. Związek ten został opracowany w Związku Radzieckim, gdzie stosowano go ze względu na rzekomą poprawę funkcji mózgu. Choć w niektórych krajach fenibut jest zarejestrowany...
Odżywki białkowe należą do najpopularniejszych suplementów diety, zarówno wśród profesjonalnych sportowców, jak i amatorów. W nowym badaniu naukowym, przeprowadzonym na Uniwersytecie w Sewilli w Hiszpanii, przeanalizowano jakość tych produktów w zależności od składu, procesu produkcji oraz sposobu przechowywania...
Nowe badanie nad komórkami nowotworowymi przeprowadzone na Uniwersytecie Technologicznym Chalmers w Szwecji wskazuje, że dwa powszechnie wykorzystywane w suplementach diety związki żelaza powodują wzrost stężenia...
Naukowcy z Instytutu Badań Rolniczych (ARS) badają możliwość wykorzystania L-glutaminy – suplementu diety, w żywieniu trzody chlewnej. Związek ma zastąpić antybiotyki, które w USA dodawane są do pasz jako stymulatory wzrostu...
Ponad 200 uczestników, 13 prelegentów, 4,5 godziny dyskusji, wystąpień i wymiany doświadczeń – tak w liczbach przedstawia się konferencja biznesowo–naukowa poświęcona zagadnieniom dotyczącym wprowadzania do obrotu...
Właściwe czytanie etykiety każdego środka spożywczego, a szczególnie suplementu diety, to umiejętność niezwykle potrzebna – zwiększająca nasze bezpieczeństwo, wpływająca na zachowanie zdrowia poprzez świadome planowanie...
W Polsce w ciągu kilku ostatnich lat obserwuje się wzrost popularności suplementów diety, zarówno wśród osób zdrowych, jak i chorych. Suplementy diety są to środki spożywcze, których celem jest uzupełnienie normalnej diety...
W dniu 9 września Ministerstwo Zdrowia przedstawiło kolejne propozycje zmian do Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia. W przedstawionym projekcie pojawiły się kary za reklamę sprzeczną z prawem w wysokości do 20 mln oraz...
Panel ekspertów EFSA opublikował w dniu 27 lipca br. opinię naukową w zakresie alkaloidów pirolizydynowych obecnych w herbacie, naparach ziołowych i suplementach diety. Alkaloidy pirolizydynowe są naturalnymi substancjami toksycznymi...
Z dniem 26 lipca br. weszło w życie rozporządzenie Komisji (UE) 2017/1203 z dnia 5 lipca 2017 r. zmieniające dyrektywę 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady i rozporządzenie (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady...
Przedstawiamy Państwu drugą część artykułu dotyczącego witamin i składników mineralnych w żywności oraz suplementach diety. Jeżeli chodzi o maksymalną możliwą zawartości witamin, czy składników mineralnych sytuacja jest dużo bardziej skomplikowana…
Przedstawiamy nowy cykl na stronie FoodFakty.pl "Okiem eksperta", w którym publikować będziemy komentarze przygotowane przez specjalistów z rynku żywności. Zachęcamy ekspertów do przesyłania na adres redakcji propozycji ciekawych tematów do publikacji na łamach portalu foodfakty.pl
2 czerwca 2017 r. weszło w życie rozporządzenie Ministra Zdrowia zmieniające rozporządzenie w sprawie składu oraz oznakowania suplementów diety.
W dniu wczorajszym odbyła się konferencja prasowa on-line Prezesa Najwyższej Izby Kontroli, w sprawie raportu dot. rynku suplementów diety, w szczególności w zakresie działania instytucji nadzorujących.
Najnowsze dane (Euromonitor International) pokazują, że światowy rynek probiotyków jest wart obecnie ok 40 miliardów €. Jogurt wciąż dominuje jako główny produkt probiotyczny generując 76% sprzedaży...
Nasi partnerzy