W Europie ujawniono wieloletnie ognisko zakażeń Listerią monocytogenes, powiązane z produktami rybnymi duńskiej firmy Polar Salmon Hjerting Laks. Śledztwo wykazało, że skażone ryby trafiały nie tylko na rynek duński, ale również do Włoch, Niemiec i Szwecji.
Bezpieczeństwo żywności
-
18.04.2025
Syntezy Miesiąca Strefy Managera - kwiecień 2025 - nagranie
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - kwiecień 2025" z 11.04.2025 r. W części RASFF szczegółowa analiza objęła zagrożenia związane z pestycydami w 2024 r.
-
18.04.2025
Foie gras produkowane bez konieczności kontrowersyjnego karmienia
Naukowcom udało się odtworzyć luksusowe właściwości foie gras, wykorzystując wątrobę i tłuszcz kaczek hodowanych i ubijanych w sposób naturalny, unikając kontrowersyjnych technik stosowanych w tradycyjnej produkcji.
-
18.04.2025
Duńska firma w ogniu krytyki - Listeria wędrowała z rybami przez Europę
-
17.04.2025
Przekroczenie dopuszczalnej ilości kadmu w ostropeście plamistym
Firma Auchan została zobligowana do wycofania poniższego produktu, z uwagi na przekroczenie dopuszczalnej ilości kadmu.
-
17.04.2025
Aresztowanie 29 osób oraz przejęcie 26 ton nielegalnych pestycydów we Francji i Hiszpanii
Działania organów ścigania z Francji i Hiszpanii oraz Europolu doprowadziły do aresztowania 29 członków organizacji przestępczej oraz przejęcia 26 ton nielegalnych środków ochrony roślin.
-
16.04.2025
W Wietnamie zlikwidowano masową produkcję zafałszowanego mleka w proszku dla niemowląt i osób z przewlekłymi chorobami
W wyniku przeprowadzonych działań władze Wietnamu zlikwidowały jedną z największych w historii kraju grup przestępczych zajmujących się produkcją i dystrybucją zafałszowanego mleka w proszku. Szacowany przychód z nielegalnej działalności wyniósł ok. 20 mln USD.Czytaj więcej -
16.04.2025
Raport tygodniowy RASFF (07.04-13.04.2025)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
15.04.2025
Rozwiązywanie problemu pozostałości antybiotyków: Rozwiązania testowe dla przemysłu mleczarskiego
Zabezpieczenie przed spożyciem antybiotyków poprzez zapewnienie jakości mleka jest kluczowym wymogiem w przemyśle mleczarskim, który można osiągnąć tylko dzięki ciągłemu testowaniu. Seria Quantum testów przepływu bocznego pozwala nawet niedoświadczonemu personelowi szybko sprawdzić jakość mleka w terenie, a wynik testu może być natychmiastowo udostępniony.Czytaj więcej -
15.04.2025
Pryszczyca: zakaz wprowadzania do Polski niektórych towarów
Zakaz dotyczy niektórych zwierząt, produktów i przedmiotów, które mogą przenosić pryszczycę, pochodzących z Węgier oraz wybranych obszarów AustriiCzytaj więcej -
15.04.2025
Innowacyjne projekty dla rolnictwa regeneratywnego - Granty naukowe programu #NestleDlaNauki przyznane
Ogłoszono laureatów konkursu grantowego pierwszej edycji programu #NestleDlaNauki. Uczestnicy w swoich propozycjach podjęli się zbadania wartości odżywczej roślin uprawianych w systemie rolnictwa regeneratywnego.
-
14.04.2025
Podsumowanie raportu EFSA dotyczącego oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe w bakteriach zoonotycznych i wskaźnikowych (2022–2023)
Oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe (ang. Antimicrobial Resistance - AMR) jest jednym z najpoważniejszych wyzwań zdrowotnych współczesnego świata.Czytaj więcej -
14.04.2025
Food Allergen Q&A Guidance - FDA zaktualizowała wytyczne dot. alergenów pokarmowych
Wytyczne zostały wydane w formacie strony internetowej z możliwością wyszukiwania, co umożliwia wygodną nawigację po ich zawartości. Nowa wersja ma na celu wsparcie producentów żywności w przestrzeganiu przepisów dotyczących etykietowania produktów zawierających alergeny.Czytaj więcej -
11.04.2025
Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z chochli do zupy
Główny Inspektorat Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę TEDi Sieć Handlowa Sp. z o.o. wycofaniu chochli do zupy, ze względu na stwierdzenie migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu do żywności.Czytaj więcej -
11.04.2025
Sztuczna inteligencja w wykrywaniu ognisk zakażeń – nowe podejście UKHSA do bezpieczeństwa żywności
-
10.04.2025
Zwierzęce produkty uboczne wprowadzone ponownie do obrotu – wyniki dochodzenia brytyjskich służb
Działania brytyjskich służb doprowadziły do ukarania czterch podejrzanych oraz firmy w związku z ponownym wprowadzeniem do obrotu nienadajacego się do spożycia mięsa, które sklasyfikowano wcześniej jako produkt uboczny pochodzenia zwierzęcego klasy 3.Czytaj więcej -
10.04.2025
Gdzie szukać oszczędności w przemyśle spożywczym? Odpowiedzi padną na Foodforum 2025
W branży spożywczej każda złotówka ma znaczenie – szczególnie dziś, gdy rosnące koszty energii, surowców i pracy wymuszają nowe podejście do efektywności. Oszczędność to nie moda, to konieczność. Jak ją osiągnąć bez kompromisów w jakości i jak wdrażać innowacje, które się opłacają – to tematy, które poruszone zostaną na majowej konferencji Endress+Hauser.
-
10.04.2025
Nowa technologia inspirowana skórą rekina zmniejsza ryzyko zakażeń na deskach do krojenia w przemyśle mięsnym
Naukowcy z Nowej Zelandii opracowali nowatorską technologię, która może wesprzeć higienę w przemyśle mięsnym. Nowa technologia pozwala na znaczną redukcję przyczepiania się bakterii, takich jak Salmonella i Listeria, bez potrzeby używania dodatkowych środków chemicznych.
-
09.04.2025
Raport tygodniowy RASFF (31.03-06.04.2025)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
09.04.2025
Kartony do płynnej żywności – bezpieczne, funkcjonalne i przyjazne środowisku
Kartony do płynnej żywności to popularne opakowania, wykorzystywane do pakowania takich produktów jak mleko, soki czy napoje roślinne. Dzięki swojej budowie i materiałom, z których są wykonane, gwarantują całkowite bezpieczeństwo zapakowanych w nie produktów spożywczych, jednocześnie wpisując się w założenia gospodarki obiegu zamkniętego.
-
09.04.2025
Raport EFSA: model obliczeniowy FFRAUD-ER do identyfikacji zagrożeń bezpieczeństwa żywności związanych z oszustwami
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) prezentuje wyniki projektu FFRAUD-ER, dotyczącego innowacyjnego narzędzia obliczeniowego, które ma pomóc w identyfikacji oszustw prowadzących do niebezpiecznych incydentów w łańcuchu żywnościowym.Czytaj więcej -
08.04.2025
Sekwencjonowanie genomowe i uczenie maszynowe ujawniają główne źródła zakażeń Salmonellą w USA
Nasi partnerzy