Bezpieczeństwo żywności
-
05.02.2025
Dobrowolne wycofanie partii precli w czekoladzie
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę Lidl sp. z o.o. sp.k. dobrowolnym wycofaniu precli w czekoladzie mlecznej i deserowej.
-
04.02.2025
5 przyszłych zagrożeń zidentyfikowanych przez EFSA
W artykule przedstawiono najważniejsze pojawiające się zagrożenia oraz kwestie wymagające dalszego monitorowania
-
03.02.2025
USDA inwestuje 14 mln USD w działania na rzecz bezpieczeństwa żywności
Narodowy Instytut Żywności i Rolnictwa (NIFA) Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) ogłosił w dn. 20.01 br. inwestycję w wysokości 14 milionów dolarów na wsparcie badań nad bezpieczeństwem żywności, działań informacyjnych i szkoleń pracowników. Inwestycja ta sfinansuje badania i działania mające na celu wzmocnienie bezpieczeństwa dostaw żywności w USA.
-
03.02.2025
Wytyczne FDA dot. etykietowania roślinnych alternatyw oraz bezpieczeństwa RTE o niskiej wilgotności
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) opublikowała wytyczne, które mają pomóc branży w dostosowaniu się do przepisów dotyczących etykietowania roślinnych alternatyw dla produktów pochodzenia zwierzęcego oraz bezpieczeństwa żywności gotowej do spożycia o niskiej zawartości wilgoci.
-
31.01.2025
Olejki eteryczne jako naturalne dodatki do żywności: potencjał, wyzwania i potrzeba dalszych badań
Olejki eteryczne, znane ze swoich właściwości antybakteryjnych i antyoksydacyjnych, zyskują zainteresowanie jako potencjalne naturalne dodatki do żywności. Mimo obiecujących wyników badań nad ich zastosowaniem, konieczne są dalsze analizy, by zapewnić ich bezpieczeństwo i zgodność z regulacjami prawnymi.
-
31.01.2025
Nadzór IJHARS nad rynkiem chmielu
Zadania realizowane przez IJHARS na rynku chmielu mają zapewniać, że wprowadzany do obrotu chmiel i produkty chmielowe zostały poddane certyfikacji i spełniają minimalne wymagania jakościowe określone w przepisach.
-
30.01.2025
Wyniki kontroli jakości kozich i owczych przetworów mlecznych
Kontrola IJHARS produktów z mleka koziego i owczego tylko w jednym przypadku wykazała niedeklarowaną obecność mleka krowiego.
-
30.01.2025
Przejęcie ponad 18 ton produktów w ramach przeprowadzonych kontroli w Portugalii
Portugalski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Gospodarki (ASAE) za pośrednictwem odpowiednich jednostek operacyjnych przeprowadził kontrole sektora spożywczego, które doprowadziły do ujawnienia niezgodności z obowiązującymi przepisami oraz konfiskaty łącznie ponad 18 ton produktów.
-
29.01.2025
Ocena ryzyka Listeria monocytogenes w żywności: Cz. 1 - raport FAO
W odpowiedzi na wniosek 52. sesji Komitetu Kodeksu ds. Higieny Żywności (CCFH), zostało zwołane spotkanie ekspertów FAO/WHO w sprawie oceny ryzyka mikrobiologicznego (JEMRA). Celem było opracowanie formalnych, pełnych modeli oceny ryzyka dla Listeria monocytogenes w sałacie, melonie kantalupa, mrożonych warzywach i gotowych do spożycia rybach.
-
29.01.2025
Raport tygodniowy RASFF (20.01-26.01.2025)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
29.01.2025
Wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek produktu: 10 Świeżych jaj.
-
28.01.2025
Aktualizacja norm żywienia dla populacji Polski – podsumowanie i zmiany
Eksperci Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego znowelizowali normy żywienia dla populacji Polski. Prace związane z nowelizacją norm realizowane były w ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2021-2025.
-
28.01.2025
Automatyczna klasyfikacja tusz wołowych – innowacyjna metoda zatwierdzona!
Polska dołączyła do elitarnego grona krajów europejskich, które mogą stosować automatyczną klasyfikację tusz wołowych. Wysoka dokładność tej metody tworzy nową jakość określania klasy otłuszczenia i umięśnienia tusz wołowych. Polscy przedsiębiorcy mogą dzięki niej zaoferować dostawcom bydła rzeźnego bardziej precyzyjną i obiektywną ocenę jakości tusz w ich ubojni.
-
28.01.2025
Mrożone borówki z Polski powiązane z zakażeniami wirusem zapalania wątroby typu A w Holandii
Według oficjalnych informacji Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego i Środowiska z Holandii (RIVM), co najmniej 12 osób zachorowało po zjedzeniu mrożonych borówek z Polski, sprzedawanych pod marką własną sieci Albert Heijn w Holandii i Belgii.
-
27.01.2025
Alkaloidy pirolizydynowe w oregano
Firma Auchan wycofała ze sprzedaży produkt Oregano suszone 8 g firmy Prymat.
-
24.01.2025
Syntezy Miesiąca Strefy Managera - styczeń 2025 - nagranie
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - styczeń 2025"
-
24.01.2025
Karę grzywny nałożono na firmę z Nowej Zelandii za zaniedbania w prowadzeniu obowiązkowej dokumentacji
W związku z niedopełnieniem prowadzenia obowiązkowej dokumentacji nałożono karę grzywny na nowozelandzką firmę Soma & Sons, a wobec jej menadżera wystosowano karę w wysokości 3000 NZD (1700 USD) z powodu przekazywania fałszywych informacji inspektorowi bezpieczeństwa żywności.
-
22.01.2025
FDA zakazała stosowania barwnika Red No. 3
Producenci żywności mają czas do stycznia 2027 roku na usunięcie Red No. 3 ze swoich produktów, natomiast producenci leków doustnych do stycznia 2028 roku.
-
22.01.2025
Przejęcie 29 ton nielegalnego alkoholu w Stambule po śmierci 34 osób z powodu zatrucia
Tureckie władze zintensyfikowały działania ukierunkowane na walkę z nielegalnym alkoholem po śmierci 34 osób z powodu zatrucia. W następstwie przejęto 29 ton nielegalnego alkoholu i cofnięto licencje 64 firmom.
-
22.01.2025
Raport tygodniowy RASFF (13.01-19.01.2025)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
21.01.2025
Ocena bezpieczeństwa EFSA: Mącznik młynarek jako nowa żywność zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2015/2283
EFSA potwierdziła bezpieczeństwo Tenebrio molitor jako nowej żywności w Unii Europejskiej, otwierając drogę do wykorzystania larw w formie mrożonej, suszonej i sproszkowanej w produktach spożywczych. To krok w kierunku zrównoważonego rozwoju i innowacji w przemyśle spożywczym.
Nasi partnerzy