Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Nowa żywność może być stosowana w m.in. w wyrobach cukierniczych (włącznie z czekoladkami); śniadaniowych przetworach zbożowych; zupach (gotowych do spożycia oraz mieszankach suszu) oraz lodach na bazie analogów mleka
Naukowcy z Argentyny opracowują prototypową żywność funkcjonalną opartą na wykorzystaniu serwatki pochodzącej z przemysłu mleczarskiego.
Nowe badanie wskazuje, że spożywanie wodorostów należących do dwóch rodzajów powszechnie dostępnych i zasobnych w białko alg jadalnych może wspierać metabolizm mięśni u młodych osób dorosłych.
W ramach innowacyjnego projektu realizowanego na Politechnice Łódzkiej, na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności, naukowcy pod przewodnictwem prof. Grażyny Budryn skupiają się na opracowaniu zaawansowanej technologii produkcji czarnego czosnku z polskich odmian.
Niniejsza opinia dotyczy ponownej oceny erytrytolu (E 968) stosowanego jako dodatek do żywności oraz oceny wniosku o zwolnienie erytrytolu (E 968) z wymogu dotyczącego etykiety środka przeczyszczającego ustanowionego na mocy rozporządzenia (UE) nr 1169/2011.
Na wniosek Komisji Europejskiej (KE) Panel EFSA ds. Żywienia, Nowej Żywności i Alergenów Pokarmowych (NDA) został poproszony o wydanie opinii naukowej w sprawie zmiany górnego tolerowanego poziomu spożycia (UL) dla kwas foliowy/foliany.
Olej palmowy jest najpopularniejszym olejem roślinnym na świecie, a wiedza o szkodliwym wpływie jego produkcji na środowisko wydaje się powszechna. Czy jednak konsumenci są w pełni świadomi wszystkich wad i zalet wykorzystania tego składnika w codziennie kupowanych przez siebie produktach?
Laktoferyna pochodząca z precyzyjnej fermentacji wzmacniani dostępność surowca do produktów żywieniowych.
Ocena wpływu na zdrowie dodatku barwiącego żywność, dwutlenku tytanu (TiO2), została opublikowana przez Wspólny Komitet Ekspertów ds. Dodatków do Żywności (JECFA) Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) i Organizacji ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w dniu 24 listopada 2023 r.
Naukowcy odkryli, że dwa powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym drożdże mogą mieć działanie przeciwzapalne, co otwiera nowe perspektywy w opracowywaniu skutecznych probiotyków.
Wynik tych badań może potencjalnie doprowadzić do usunięcia glutenu pszennego z preparatów roślinnych analogów mięsa, zwiększając dostępność dla osób chorych na celiakię i zmniejszając obawy związane z alergennością.
Przewodniczący grupy roboczej EFSA ds. środków aromatyzujących wyjaśnia co ustalono i jakie są kolejne kroki.
Dyskutowano m.in. nt. opracowywania dokumentacji dotyczącej bezpieczeństwa żywności zgodnie z wymogami regulacyjnymi.
Badania brytyjskich naukowców sugerują, że przekąski mogą być korzystne dla zdrowia, jeśli mają wysoką wartość żywieniową i spożywane są o odpowiedniej porze.
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella Infantis w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella bez odpowiedniej obróbki termicznej wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego produktu.
Opublikowanie niedawno badanie wskazuje, że suplementy z imbirem wykazują działanie przeciwzapalne i potencjalnie mogą być pomocne w łagodzeniu objawów chorób autoimmunologicznych.
Harmol – związek bioaktywny występujący w żywności – może poprawiać funkcje mięśni szkieletowych oraz parametry metaboliczne związane ze starzeniem się organizmu. Takie wnioski płyną z nowego badania naukowego, które ukazało się niedawno w Nature Communications.
Nowe badania laboratoryjne dowodzą, że produkty wysokobiałkowe moją skutecznie przeciwdziałać nieświeżemu oddechowi.
W prestiżowym czasopiśmie naukowym Nature ukazał się artykuł, który wskazuje, że bakterie zamieszkujące przewód pokarmowy mogą odegrać istotną rolę w opracowywaniu probiotyków nowej generacji
We wrześniu 2023 r. zmiany w limitach prawnych dotyczyły m.in. unijnego wykazu dodatków do żywności oraz najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości