Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Norweski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności 5 maja 2020 r. wydał ostrzeżenie dotyczące nielegalnej produkcji i sprzedaży tofu...
Wytwórnia lodów ze Stanów Zjednoczonych z siedzibą w Teksasie, Blue Bell Creameries przyznała się do dystrybucji produktów skażonych Listerią monocytogenes, związanych z wybuchem listeriozy...
Zafałszowanie kiełbasy - władze Hongkongu wykryły znacznie wyższą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych od wartości zadeklarowanej na etykiecie produktu.
Naukowcy z Quadram Institute (Wielka Brytania) opracowali nowy sposób testowania autentyczności oleju arganowego. W badaniu 28 dostępnych na rynku produktów, oznaczonych jako 100% olej arganowy...
W badaniu finansowanym przez South China Agricultural University wykazano fałszowanie różnych rodzajów skrobi skrobią z manioku
Standardy rodziny GFSI oraz regulacje prawne niektórych krajów, narzucają obowiązek wprowadzenia analizy podatności produktów na zafałszowania, dlaczego?
Pakistan, Urząd ds. Żywności Pendżabu odrzucił 1300 litrów zafałszowanego mleka w Lahaur. Mleko było skażone zanieczyszczoną wodą i substancjami chemicznymi. Łącznie skontrolowano 28000 litrów mleka.
Wspólne Centrum Badawcze (JRC) opracowało pierwszy w historii Certyfikowany Materiał Referencyjny (CRM) do identyfikacji genetycznej ryb.
Karabinierzy z Parmy przejęli ponad 5000 form zafałszowanego sera Parmigiano Reggiano DOP.
Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) i Federalna Komisja Handlu (FTC) wystosowały pisma ostrzegawcze do siedmiu firm, dotyczące sprzedaży fałszywych produktów przeciwko COVID-19
W raporcie Unii Europejskiej, podsumowującym artykuły o zafałszowaniach żywności w lutym 2020 r. opublikowany został wpis o fałszowaniu półproduktów jajecznych zgniłymi jajami...
W IV kwartale 2019 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej produktów rybołówstwa (w tym marynat i konserw rybnych, ryb mrożonych i wędzonych). Objęto nią 73 podmioty.
FDA wydała ostateczną regulację zapobiegania celowym zafałszowaniom, zgodnie z ustawą o modernizacji bezpieczeństwa żywności...
Ponad 400 osób otrzymało zawiadomienia sądowe za udział w procederze fałszowania win DOC w Cantina Rauscedo.
Zdjęcie wykonane telefonem komórkowym może wykryć nieprawidłowości w znakowaniu rodzaju ryżu oraz innych zbóż i produktów spożywczych.
Uczestnicy warsztatów omawiali kwestie związane z dostępnością i warunkami korzystania z baz danych i modeli statystycznych oraz perspektywy i ograniczenia systemów wczesnego ostrzegania...
Przedsiębiorstwo nie podjęło wystarczających środków w celu wycofania z rynku wieprzowiny. Ponadto przetwórca mięsa poprosił swoich klientów o zignorowanie instrukcji NVWA...
Brazylijskie ministerstwo rolnictwa potwierdziło obecność toksyn (glikolu etylenowego i glikolu dietylenowego) w 21 partiach ośmiu marek piwa.
Władze w Hiszpanii i Portugalii zdemaskowały sieć przestępczą obejmującą dystrybucję skażonych małż, które spowodowały zachorowanie 30 osób.
AOCS oficjalnie przyjął dwie ustalone metody analityczne od Japońskiego Stowarzyszenia Chemików Olejów (JOCS), a także Zalecane Praktyki tworzenia oficjalnych wspólnych metod JOCS / AOCS. To ostatecznie rozszerza dostęp do cennych narzędzi do weryfikacji autentyczności żywności i wykrywania zanieczyszczeń.
Rada UE dnia 16.12.2019 przyjęła konkluzje dotyczące dalszych kroków na rzecz lepszego zwalczania oszukańczych praktyk w łańcuchu rolno-spożywczym i odstraszania od takiej działalności.
Nasi partnerzy