Food Fraud
-
27.01.2021
Sfałszowanie pochodzenia 22 ton granatów
Urzędnicy Włoskiej Agencji Celnej i Monopolistycznej przejęli ponad 22 tony świeżych granatów z powodu fałszowania pochodzenia.
-
20.01.2021
Ważny Przewodnik IFS 7 - interpretacja wytycznych standardu IFS Food w wersji 7, impuls do innowacji
W styczniu 2021 r. ukazał się przewodnik IFS przedstawiający wytyczne do oceny według standardu IFS Food w wersji 7. Celem tego przewodnika jest przedstawienie przykładów i interpretacji wspierających firmy podczas przygotowywania się do oceny certyfikacyjnej.
-
12.01.2021
Raport CFIA: Wyniki nadzoru nad autentycznością miodu w latach 2019-2020
Wyniki działań CFIA, prowadzonych w latach 2019-2020 i ukierunkowanych na wykrywanie zafałszowań miodu poprzez dodatek cukrów obcych. Analizy 275 próbek przeprowadzono metodami SIRA i NMR.
-
30.12.2020
Fałszowanie składników botanicznych - jak niektórzy dostawcy próbują oszukać powszechnie stosowane techniki analityczne
Czasopismo naukowe Acta Horticulturae opublikowało artykuł, w którym opisano w jaki sposób oszuści fałszują niektóre składniki roślinne w celu oszukania powszechnie stosowanych metod analitycznych.
-
23.12.2020
W Hiszpanii aresztowano 14-tu członków grupy przestępczej, która fałszowała ekologiczne pistacje
Hiszpańska Gwardia Cywilna wspierana przez Francuską Żandarmerię Narodową i Europol zlikwidowała zorganizowaną grupę przestępczą, zajmującą się produkcją, dystrybucją i sprzedażą zafałszowanych ekologicznych pistacji.
-
16.12.2020
Hiszpańskie władze zlikwidowały jedną z największych grup przestępczych fałszujących whisky
Hiszpańska Gwardia Cywilna wraz z Agencją Podatkową zlikwidowały jedną z największych grup przestępczych odpowiedzialnych za produkcję i dystrybucję nielegalnej whisky.
-
09.12.2020
Zafałszowanie muffin uraniną
W Stanach Zjednoczonych wykryto zafałszowanie muffin niedozwolonym barwnikiem - uraniną.
-
02.12.2020
Problem autentyczności miodu w znanych sieciach handlowych
Według organizacji Honey Authenticity Project miody trafiające do znanych brytyjskich sieci handlowych nie są autentyczne
-
25.11.2020
Przejęcie 9-ciu ton nieidentyfikowalnej żywności we Włoszech
Włoska Guardia di Finanza przejęła 16 listopada 9 ton nieidentyfikowalnej żywności, której pochodzenie zostało sfałszowane.
-
16.11.2020
Zapobieganie oszustwom żywnościowym – Europejska walka z fałszowaniem przypraw
Substytucja i dodatek barwników to najczęstsze sposoby fałszowania przypraw. Według pracowników Jednostki ds. Wykrywania i Zapobiegania Oszustwom Żywnościowym metody analityczne są kluczem do zapobiegania fałszowaniu żywności.
-
04.11.2020
Fałszowanie wyników badań analitycznych roślin strączkowych
Kolejny przypadek celowego wprowadzania do obrotu żywności niezdatnej do spożycia. Tym razem sprawa dotyczy holenderskiej firmy, która świadomie dystrybuowała rośliny strączkowe o nadmiernej...
-
02.11.2020
Holograficzne etykiety pomagają zwalczać fałszowanie wina w Rumunii
Krajowe Biuro ds. Winorośli i Produktów Winiarskich (ONVPV) wykorzystuje najnowsze holograficzne etykiety, aby promować pochodzenie swoich regionalnych win i chronić pijących przed potencjalnymi podróbkami.
-
28.10.2020
Fałszowanie szałwii liśćmi oliwki
Naukowcy z Belfastu stwierdzili zafałszowania ponad 25% pobranych przez nich próbek szałwii.
-
21.10.2020
Złożoność łańcucha dostaw a oszustwa żywnościowe na przykładzie „ekologicznych” malin z Chile
Szczegóły fałszowania mrożonych "ekologicznych" malin z Chile. Przypadek fałszowania żywności, który obrazuje w jaki sposób oszuści wykorzystują złożoność łańcucha dostaw, aby utrudnić wykrycie zafałszowania.
-
14.10.2020
Niedozwolone barwniki sudanowe w kurkumie
Centrum Bezpieczeństwa Żywności z Hongkongu (CFS) wykryło obecność barwników sudanowych w mielonej kurkumie w ilości...
-
07.10.2020
Przestępstwa żywnościowe w Wielkiej Brytanii
Agencje FSA I FSS opublikowały ocenę przestępstw żywnościowych w Wielkiej Brytanii. Przedstawiono m.in. działania priorytetowe i kluczowe obszary zagrożenia.
-
30.09.2020
Zafałszowania w sektorze ryb i owoców morza
W II połowie września 2020 r. odnotowaliśmy kilka przypadków zafałszowań w sektorze ryb i owoców morza
-
23.09.2020
Ponad 30% niezgodności w etykietowaniu i identyfikowalności mięsa we Francji
Francja, DGCCRF opublikowała wyniki kontroli mięsa i produktów mięsnych. Sprawdzono łącznie 1926 przedsiębiorstw...
-
16.09.2020
Zafałszowania żywności - Nieidentyfikowalne ekologiczne migdały
We Włoszech przejęto prawie 100 ton zafałszowanych ekologicznych migdałów.
-
09.09.2020
Substytucja pistacji zielonym groszkiem i szpinakiem
Według naukowców z Uniwersytetu Hacettepe pistacje w wyrobach cukierniczych często zastępowane są zielonym groszkiem i szpinakiem...
-
26.08.2020
3-MCPD w żywności dla niemowląt
Rada Konsumentów z Hongkongu (Consumer Council) przeprowadziła badania na 15 modelach paczkowanych preparatów do żywienia niemowląt. Stwierdzono, że wszystkie były zanieczyszczenie 3-MCPD (3-monochloropropano-1,2-diol). EFSA ustaliła dawkę tolerowanego dziennego pobrania (TDI) dla tego związku.
Nasi partnerzy